Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Володимир Свистун. Свідчення правди не знає меж

СВІДЧЕННЯ ПРАВДИ НЕ ЗНАЄ МЕЖ
(Православна журналістика в сучасній Польщі)

Володимир СВИСТУН

Православну Церкву у Польщі за чисельністю парафій та кількістю віруючих можна прирівняти до однієї з найменших єпархій України. Загальна чисельність наших західних братів по вірі складає близько одного процента від усього населення цієї країни. Та це не заважає цьому “малому стаду” за допомогою нових методів серед переважної більшості католицького оточення розповідати про те, що для нього є святим та величним, і доносити істини апостольського християнства сучасному інославному суспільству.

Першим православним періодичним виданням Польщі, що побачило світ майже півтора століття тому, стали “Варшавські Єпархіальні Відомості”. З того часу православна журналістика у цій країні пройшла багато складних етапів у своєму розвитку. Значний підйом у царські часи змінив занепад після Першої світової. Відродження у міжвоєнній Польщі відбулось завдяки натхненній та самовідданій праці наших співвітчизників, які, втікаючи з держави більшовиків, жили та працювали у вимушеній еміграції. Ці надбання були перекреслені Другою світовою. Держава чинила усілякі утиски, щоб не змогла відродитись будь-яка релігійна преса. Незважаючи на багато складних періодів розвитку православної періодики, з впевненістю можна стверджувати, що на сучасному етапі вона переживає свій черговий ренесанс й продовжує нести Слово Божої правди у маси віруючого люду.
Сьогодні віруючі у Польщі прагнуть належно представити Православ’я у всіх сферах ЗМІ. У них є власна регіональна радіостанція, свої друковані видання, на місцевих та державних каналах транслюються православні телепередачі.
Розглядаючи сучасну православну періодику, слід зауважити, що найчисельнішу аудиторію читачів має зовсім не офіційний церковний друкований орган, а журнал, видання котрого було ініційоване групою православної інтелігенції. «Православний огляд» вперше побачив світ в 1985 році. Виходить він раз на місяць накладом 5-6 тисяч екземплярів. Редакція видання знаходиться в Білостоці — місті з найбільшою частиною православного населення. У ній працює 5 професійних журналістів, а також широке коло співпрацівників. Основну масу читачів складають віруючі Польщі і жителі Європи та Північної Америки.
Видання направлене на висвітлення богословських питань, історії Православ’я у Польщі, суспільних і культурних проблем православних національних меншин (білорусів, українців, лемків, росіян). Багато місця в журналі відведено для висвітлення життя православних Церков у всьому світі, зокрема в країнах Східної Європи. Періодично журнал випускає додаток “Православ’я у Західній Європі”, а також “Пуща і люди”. Деякий час редакція займалась випуском церковного календаря та додатку для дітей. Варто наголосити, що з дня заснування редакцію очолює Євгеній Чиквін — співзасновник та перший голова Братства польської православної молоді, депутат польського парламенту, зусиллями котрого на державному рівні захищаються законні права Церкви в інославній державі. За його ініціативою вже 14 років “Православний огляд” щорічно визначає претендента на нагороду імені Князя Костянтина Острозького за видатні заслуги в розвитку культури, думки та духовності Православ’я. У різні часи цієї нагороди удостоювались видатні громадські та церковні діячі Польщі, України та Білорусі, які зробили значний внесок для богословського розвитку Церкви.
«Відомості Польської Автокефальної Православної Церкви» видаються з 1990 року і є офіційним виданням Блаженнішого митрополита Варшавського і всієї Польщі. Щомісяця журнал розповідає про головні події з життя Православної Церкви у країні, дає хроніку служіння Предстоятеля, публікує богословські матеріали, готує репортажі з головних заходів, організованих Церквою, висвітлює події за кордоном, а також офіційну позицію православних ієрархів стосовно питань релігійного, культурного чи соціального характеру. Значне місце у часописі відводиться історії Церкви і рецензіям на книги, що останнім часом все більше й більше з’являються у Польщі. Традиційно на останніх сторінках подається інформація про ювілеї та річниці священнослужителів ПАПЦ, визначні дати з історії Вселенського Православ’я. Постійною рубрикою, яка стає все більш актуальнішою у наші дні, є «Православ’я в Інтернеті», де згідно певної тематичної направленості подаються відомості про православні сайти , що містять відомості про іконографію, церковну музику чи іншу цікаву інформацію. Головним редактором видання являється отець Леонтій Тофілюк, секретарем редколегії — Ярослав Маркевич, він займається і комп’ютерною версткою. За тиражем видання посідає у країні друге місце — понад 1500 його примірників розходяться по всіх православних єпархіях Польщі.
Квартальник “Відомості Білостоцько-Гданської православної єпархії” є офіційним єпархіальним друкованим органом. Перший його номер вийшов у січні 1994 року. Від самого початку головним пріоритетом видання було якомога ширше інформування віруючих про події з життя єпархії. Звичайно, поряд з репортажами про церковні урочистості та культурно-просвітницькі акції редакція розміщує інтерв’ю, тлумачення Священного Писання та духовної літератури, теологічні, історичні, гомілетичні та катехизаційні матеріали, що, безсумнівно, підносять християнську свідомість віруючих і розширюють їхні знання про Православ’я.
На думку редакції, важливою подією в історії часопису стало призначення на Архієрейську кафедру в Білостоці єпископа Якова, котрий доклав чимало власних зусиль для підняття інформаційної якості журналу. У листопаді 1999 року головним редактором “Відомостей” став Криштоф Алексюк. Починаючи з №22, у квартальнику було змінене графічне оформлення та впроваджена повноколірна обкладинка. Редколегія складається з 4 співпрацівників та 2 постійних дописувачів. На сьогоднішній день “Відомості Білостоцько-Гданської православної єпархії” виходять накладом 1100 екземплярів по 28 сторінок чотири рази на рік . Офіційний друкований орган єпархії, до котрої входять близько 70 тисяч вірних, розповсюджується на території трьох воєводств (областей). Його можна також зустріти у кожній великій державній бібліотеці країни.
Редакція молодіжного журналу «Arche» («Начало») розпочала свою видавничу діяльність у 1992 році. Варто відмітити, що головний редактор видання Тетяна Грицяк, яка очолює редакцію з 2002 року, навчається в середній школі. Видання в першу чергу адресоване молоді й ставить за головну мету інформувати читача про діяльність польського православного молодіжного братства. Разом з тим у «Аrche» завжди можна знайти цілу низку цікавих публікацій, що стосуються молодіжної тематики. Деякі співробітники редколегії, що живуть у різних куточках Польщі, зустрічаються у Варшаві раз або декілька на місяць. Редакція часопису співпрацює з православною молоддю. Завдяки цьому чотири рази на рік виходять нові номери журналу, а також спецвипуск, приурочений тій чи іншій знаменній події з церковного життя.
Православні Польщі мають змогу розповісти про свою віру й за допомогою інших мас-медіа. У Білостоці при православному єпархіальному центрі розміщена місцева радіостанція «Ortodoxia», котра щодня готує для місцевих жителів більш як трьохгодинний блок власних програм. За висловом головного редактора радіостанції отця Іоанна Койло, символічним є й те, що сам ретранслятор розмістили поряд з хрестом на центральному куполі кафедрального собору. Редколегія, що складається переважно з молодих людей, працює на православному радіо на славу Божу.
Окрім того, розпочинаючи з 1991 року, на державному радіо «Білосток» існує редакція програм для національних меншин, котру очолює відомий журналіст та активний православний мирянин Володимир Прохович. Раніше програми для слухачів, які цікавилися справами Православної Церкви, транслювались один раз на тиждень в рамках п’ятихвилинних передач на білоруській мові. Сьогодні програми з’являються в ефірі два рази на тиждень по 15 хвилин.
«Духовні зустрічі» та «Перед виходом в церкву», що виходять в суботу увечері та у неділю вранці, готують чотири працівники та один священик. Щонеділі на студію приходить новий священнослужитель. Слід також зауважити, що передачі на білоруській мові ведуться кожної неділі, а в суботу диктори розмовляють на польській, російській та українській. Теми про проблеми сучасного Православ’я піднімаються також у багатьох інших інформаційних та суспільних програмах регіонального радіо.
Життям Православної Церкви в Польщі та за кордоном цікавляться журналісти, що працюють на телебаченні. Вони готують багато телепрограми для державних та регіональних ЗМІ. Протягом багатьох років колишній голова «Синдесмос», а сьогодні прес-секретар Білостоцько-Гданської єпархії отець Григорій Місіюк веде авторську програму на третьому національному каналі польського телебачення. Розповідаючи про актуальність власної роботи та невтомної праці своїх сподвижників, отець Григорій навів декілька фактів зі статистики, зібраної незалежним агентством у Білосточчині. Згідно даних соціологічного опитування, у цьому воєводстві програми релігійного змісту постійно дивляться 16% католицького населення та 38% православного на противагу статистиці минулих років, коли ці дані співвідносились з точністю до навпаки. Останнім часом набагато більше репортажів з життя православних почало з’являтись на першому та другому національних каналах. Вони висвітлюють головним чином знаменні події з життя віруючих: церковні свята, ювілеї ієрархів та інших визначних діячів, а також соціальне служіння, активну місіонерську та молодіжну діяльність. Ця сторона діяльності ПАПЦ часто виступає інформаційним приводом для світських мас-медіа.
Життя православних належно представлено в Інтернеті. На думку спеціалістів, найсерйознішим веб-сайтом Православної Церкви у Польщі сьогодні є сервер www.cerkiew.pl . У ньому будь-який користувач, що володіє польською чи англійською мовами, може дістати практично всю інформацію відносно діяльності ПАПЦ. У підзаголовку «Актуальне», розміщеному на головній сторінці сайту, знаходяться усі свіжі новини та анонси передбачуваних подій, пов’язаних з церковним життям. Розділ «Структура Церкви» дає вичерпну відповідь про управління в ПАПЦ і біографічні дані Предстоятеля та єпископату. Окрім того, на карті кожен користувач може побачити адміністративно-єпархіальний поділ країни та безпосередньо вийти на не менш цікаві веб-сторінки кожної з єпархій, в тому числі й на Православну Митрополію Португалії, що входить у юрисдикцію Варшавського митрополита. Заслуговує на увагу розділ «Монастирі», де належно представлена кожна з 7 обителей, що знаходяться на території Польщі. Там можна знайти, окрім свіжих новин, багато цікавих богословських, історичних та просвітницьких матеріалів, а також велику кількість відеоматеріалів, аудіозаписів, нот та багато іншої корисної інформації. З інших сторінок можна отримати інформацію про духовні заклади, мас-медіа, благодійні акції, діяльність молодіжного братства, новини з життя інших Помісних Церков, в тому числі й з України. Рубрика «Про Православ’я» направлена на якомога краще та доступніше донесення основ нашої віри до свідомості малоцерковних та зацікавлених подібною інформацією інославних користувачів, що все частіше заглядають на православну веб-сторінку. Кожен з бажаючих тут може залишити свої враження та поспілкуватися з однодумцями на форумі й у чаті, заглянути в бібліотеку чи задати питання священнослужителю. Не менш важливим, особливо для подорожуючих, є розділ «Зв’язки», у якому розміщена інформація про канонічні православні парафії у державах, де Православ’я майже немає або воно переживає значні утиски. Серед таких деякі країни Азії, Африки, Латинської Америки, а також Європи — Албанія та Косово. Серед єпархіальних сайтів окремо хочеться відмітити офіційну Інтернет-сторінку Білостоцько-Гданської єпархії (www.orthodox.bjalystok.pl), де активно розробляється російськомовна версія. Вона стане у пригоді нашим користувачам, які цікавляться духовним життям православних одновірців у Польщі.
Оцінюючи невтомну працю трудівників пера, які живуть посеред переважаючої католицької більшості та доносять слово про те, що для кожного православної людини є святим та цінним, не перестаєш дивуватися самовідданості і глибокому усвідомленню простими мирянами крайньої необхідності їхньої турботи за свою віру, за свою Церкву, за збереження своєї національної самобутності. За висловом редактора однієї газети, Православна Церква у Польщі для православних українців, росіян, лемків, білорусів та поляків стала тим справжнім пристановищем серед розбурханого інославного світу, де вони можуть себе відчути однією сім’єю Божих дітей. Ось що викликає в колах польських професійних журналістів та інтелігенції в цілому бажання захищати та плекати свою віру. Вони розуміють значення інформації в житті сучасних суспільств, а тому сьогодні самовіддано трудяться на ниві духовного та інтелектуального збагачення своїх співвітчизників й гордо несуть знамено Православ’я у західному світі.