Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Ювілейні урочистості на православному Поділлі

10-річчя Хмельницької єпархії

Ювілейні урочистості на православному Поділлі

У жовтні 2003 року хмельничани відзначали 10-річний ювілей Хмельницької єпархії. До революції 1917 року древня Подільська єпархія охоплювала територію чотирьох сучасних єпархій — Хмельницької, Кам’янець-Подільської, Вінницької та Тульчинської. 22 червня 1993 року рішенням Священного Синоду УПЦ Хмельницька єпархія як складова частина древньої Подільської єпархії розділяється на дві самостійні: Кам’янець-Подільську та Хмельницьку. Керуючим Хмельницькою єпархією було призначено преосвященного Антонія з титулом “єпископ Хмельницький і Шепетівський”.
На сьогодні у склад Хмельницької єпархії входить 15 благочинницьких округів, що обіймають територію 13 адміністративних районів Хмельницької області та м. Хмельницького. На момент розділення Хмельницька єпархія нараховувала 134 священнослужителів і 215 парафій, а в момент святкування 10-ліття єпархії обидві цифри можна було сміливо подвоїти. Сьогодні в єпархії 256 чоловік штатного духовенства і 537 зареєстрованих церковних общин.
Після Божественної літургії на честь ювілею вулицями міста пройшов хресний хід, засвідчивши духовне відродження православної віри на Поділлі. Продовжилось святкування науково-практичною конференцією з нагоди 10-літнього ювілею єпархії у приміщенні Хмельницької філармонії. У урочистих заходах взяли участь, зокрема, голова Хмельницької облдержадміністрації Віктор Лундишев, голова облради Анатолій Овчарук, міський голова Микола Приступа, представники усіх гілок влади Хмельниччини, керівники міст і районів області.
У своїй доповіді на конференції архієпископ Антоній торкнувся окремих сторін церковного життя на Поділлі, а по її закінченні щиро подякував посадовим особам краю за розуміння проблем Церкви та сприяння відродженню духовності на Поділлі. Владика також висловив надію на подальшу плідну співпрацю з усіма гілками влади у справі духовного збагачення та морального оздоровлення суспільства. З привітанням виступив архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон. Також він зачитав вітального листа від Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
Перші особи Хмельницької області і міста виступили зі своїми вітаннями з нагоди 10-літнього ювілею єпархії і побажали владиці й усьому віруючому люду Поділля подальших успіхів у духовному відродженні рідного краю. Конференція закінчилась концертом духовної музики та співу, який дали архієрейський та муніципальний хори м. Хмельницького.