Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Візит Предстоятеля Американської Церкви

Візит Предстоятеля Американської Церкви

З 2 по 12 серпня в Україні з паломницьким візитом перебував Блаженніший Герман, архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади. Під час подорожі Україною Митрополит Герман відвідав святині Києва, Чернігова та Буковини, прийняв участь у святкуванні на честь Почаївської ікони Божої Матері в Свято-Успенській Почаївській Лаврі, а також відзначив в Україні власний День Ангела.
Митрополита Германа було обрано Предстоятелем Американської Православної Церкви у 2002 році. На сьогоднішній день очолювана ним Церква, яка отримала у 1970 році автокефалію від Руської Православної Церкви, налічує 16 єпархій у Сполучених Штатах, Канаді, Аргентині, Бразилії, Перу та Венесуелі. Більш ніж 500 парафій Американської Православної Церкви об’єднують близько мільйона православних віруючих.
Серед духовенства та віруючих АПЦ значну частину складають вихідці з Албанії, Болгарії, Румунії та України, які в канонічному Православ’ї зберігають свої національні корені і духовні традиції. До речі, предки самого владики Германа є вихідцями із Закарпаття.

03.08.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛІ АМЕРИКАНСЬКОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНИХ ЦЕРКОВ ВІДСЛУЖИЛИ СПІЛЬНУ БОЖЕСТВЕННУ ЛІТУРГІЮ

У Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври Предстоятель Американської Православної Церкви Блаженніший Герман, що перебуває з офіційним візитом в Україні, та Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир спільно відправили Божественну літургію. Їм співслужили архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон, намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, священики зі складу американської делегації, академічне та лаврське духовенство.
По закінченні Літургії Митрополит Володимир звернувся до високого гостя з вітальним словом і подарував Предстоятелю Американської Православної Церкви хрест та панагії.
У своєму слові Митрополит Герман сказав: «Ваше Блаженство, для мене особисто і для супроводжуючих мене перебування у Києві — справжня радість. Ми радіємо тому, що знаходимося сьогодні у Києво-Печерській Лаврі, що будемо подорожувати з Вами, будемо відвідувати святині України. Раніше я вже був в Україні, але як Первосвятитель Американської Православної Церкви я тут вперше. Ми з Вами багато років трудимось на ниві Христовій, і, зустрівшись, ми знову маємо благословенну можливість засвідчити про нашу спільну відданість служінню Церкві. Ми знаємо, що Вам буває важко захищати православну віру тут на Україні, і радіємо від того, що Ви, Ваше Блаженство, Ваші ієрархи, клірики і віруючий народ твердо стоїте на захисті святого Православ’я.”
І далі продовжив: “У православних Америки дуже тісний зв’язок з Православною Церквою на Україні, оскільки багато наших віруючих є нащадками тих людей, які з цього краю приїжджали в Америку і там стверджували Святе Православ’я. Ту теплоту віри, якою ви поділились з нами, ми повеземо з собою в Америку і будемо ділитися цією любов’ю з віруючим американським народом. І сьогодні, і завжди, Ваше Блаженство, ми підносимо молитви за Вас, за Ваших ієрархів, кліриків та віруючий народ. Нехай Господь дарує вам силу і мудрість для служіння Святому Православ’ю.»
На молитовну пам’ять Митрополит Герман подарував Митрополиту Володимиру ікону з частками мощей святителя Тихона Московського, святого князя Володимира та преподобного Германа Аляскинського, а священики Американської Православної Церкви від імені Предстоятеля благословляли прихожан іконками Божої Матері «Почаївської».

06.08.2003. ПОЧАЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ВІДВІДАВ СВЯТО-УСПЕНСЬКУ ПОЧАЇВСЬКУ ЛАВРУ

4-5 серпня делегація Американської Православної Церкви відвідала Свято-Успенську Почаївську Лавру, де взяла участь у святкуванні Почаївській іконі Божої Матері. Всенощну та Божественну літургію Блаженніший Митрополит Герман та Блаженніший Митрополит Володимир відправили в Свято-Успенському соборі Почаївської Лаври. За Літургією Предстоятелям співслужили митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, митрополит Луцький і Волинський Нифонт, архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон, архієпископ Вишгородський Павел, єпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, намісник Почаївської Лаври єпископ Володимир, численне духовенство та братія монастиря.
За традицією, урочистості зібрали декілька тисяч прочан з усієї України, ближнього та дальнього зарубіжжя. Таке шанування Почаївська ікона Божої Матері має тому, що багаторазово ставала джерелом чудес та чудесних зцілень для багатьох, хто з вірою звертався до неї по благодатну допомогу.
Говорячи про мету свого візиту до України, архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади Герман сказав: «Як новообраний Предстоятель, я відвідую канонічні Православні Церкви в усьому світі. На запрошення Блаженнішого Митрополита Володимира, з яким мене пов’язують давні дружні стосунки, я прибув з паломницьким візитом і до Української Церкви. Ми будемо обговорювати з ним не тільки проблеми Церкви в Україні, але й проблеми Православ’я взагалі. І я вбачаю, що наше братнє спілкування сприятиме подоланню церковних проблем».

05.08.2003. ОСТРОГ. ГОСТЕМ МІСТА БУВ КЛІРИК АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ПРОТОІЄРЕЙ ЛЕОНІД КІШКОВСЬКИЙ

Супроводжуючи Предстоятеля Американської Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Германа в поїздці по Україні, протоієрей Леонід Кішковський виявив бажання відвідати древнє місто. Його дід — протоієрей Іоанн Кішковський — у 30-ті роки ХХ ст. був настоятелем Богоявленського кафедрального собору Острога. Протоієрей Леонід оглянув замок князів Острозьких, відвідав краєзнавчий музей, а в Богоявленському кафедральному соборі разом із його настоятелем протоієреєм Ростиславом Трепачуком звершив подячний молебень і помолився за упокій своїх спочилих предків.

08.08.2003. ЧЕРНІВЦІ. ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА БУКОВИНІ ПРЕДСТОЯТЕЛЬ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ОГЛЯНУВ МОНАСТИРІ, ВІДВІДАВ ЦЕРКОВНИЙ СИРІТСЬКИЙ БУДИНОК ТА НАГОРОДИВ ОРДЕНОМ МИТРОПОЛИТА ОНУФРІЯ

Після Почаєва 5-7 серпня Блаженніший Митрополит Герман з паломницьким візитом відвідав Чернівецьку єпархію Української Православної Церкви. На Буковині делегацію Американської Православної Церкви приймав Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій.
Розпочався візит відвідинами Свято-Духівського кафедрального собору, де в цей час перебувала чудотворна кровоточива ікона Спасителя. Гості мали можливість благоговійно вклонитися цій святині.
Наступного дня богослужіння відбулося у жіночому монастирі Боянської ікони Божої Матері с. Бояни Новоселицького району. Молитви та піснеспіви в цей день лунали слов’янською, молдавською та англійською мовами. Після Літургії Блаженніший Владика Герман вклонився чудотворній Боянській іконі Божої Матері, з очей якої течуть справжні сльози. Коли декілька років тому сталося це диво, місцевий священик передав власний будинок та земельну ділянку поблизу храму для утворення при святині жіночої обителі.
Потім гості відвідали сирітський будинок Свято-Вознесенського Банченського монастиря с. Молниця Герцаївського району. В дитячому будинку мешкають понад 100 дітей-сиріт та дітей з вадами здоров’я, ними опікуються сестри Боянської обителі. Здалеку видніються куполи наче казкового храму, що поруч з триповерховим будинком для дітей. На території дитячої обителі фігурки казкових героїв та тварин. Поруч будується новий будинок та планується значно розширити територію. Маленькі мешканці з квітами в руках зустрічали свого владику Онуфрія та американських гостей.
Після спілкування з дітьми Блаженніший Митрополит Герман відвідав Свято-Вознесенський чоловічий монастир с. Банчени, який виріс на отриманій монахами землі всього за декілька років.
Прочани відвідали також історичний Свято-Іоанно-Богословський Хрещатицький монастир с. Хрещатик Заставнівського району, який вражає красою краєвиду, та монастирське джерело, яке постачає воду не тільки обителі, але й всьому селищу Хрещатик, що розташовано неподалік.
У кінці дня гості зійшли на знамениту Аннинську гору біля м. Вашківці Вижницького району. Існує благочестива традиція, свідками якої були і американські паломники, коли богомольці на колінах йдуть до самої вершини цієї гори. За переданням ця гора сховала від наруги благочестиву дівчину Анну від турок, які хотіли познущатися з неї. І ось протягом останніх 8-ми років на шанованій буковинцями горі виріс величний храм і триповерховий корпус Свято-Аннинського жіночого монастиря.
Зранку перед від’їздом до Києва Блаженніший Митрополит Герман завітав і до новоствореного Свято-Введенського жіночого монастиря, що в самих Чернівцях, в якому майже завершено будівництво величного золотоверхого собору.
Вражений духовною красою віруючого народу Буковини, подвижницькими трудами правлячого архієрея, настоятелів, братії та сестер монастирів Предстоятель Американської Православної Церкви нагородив митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія орденом святителя Інокентія ІІ ступеню.

13.08.2003. ЧЕРНИГОВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ АМЕРИКАНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ БЛАЖЕННЕЙШИЙ МИТРОПОЛИТ ГЕРМАН ПОСЕТИЛ СВЯТУЮ ЗЕМЛЮ
ЧЕРНИГОВА

Американскую делегацию во главе с Блаженнейшим Митрополитом Германом и сопровождавшего его в поездке архиепископа Владимир-Волынского и Ковельского Симеона встретил исполняющий обязанности правящего архиерея епископ Новгород-Северский Амвросий. В черниговском Свято-Троицком кафедральном соборе делегацию от имени всего духовенства собора приветствовал его настоятель протоиерей Иоанн (Фесик).
Гости благоговейно приложились к иконам, к мощам святителя Феодосия, архиепископа Черниговского, чудотворца, и преподобного Лаврентия, схиархимандрита Черниговского. После молебна со словами приветствия к Предстоятелю Американской Православной Церкви обратился епископ Амвросий и вручил ему освященную на мощах святителя Феодосия панагию. Настоятель собора вручил дорогому гостю икону Божией Матери, освященную на мощах преподобного Лаврентия. В ответ Его Блаженство Герман вручил епископу Амвросию икону святого Германа Аляскинского и выразил всем глубокую благодарность за радушный прием.
«Мы благодарны Блаженнейшему Владимиру, Митрополиту Киевскому и всея Украины, за его теплый прием и благословение посетить православный Чернигов и этот замечательный собор, — сказал Блаженнейший Митрополит. — Мы счастливы молиться перед мощами святых в том храме, где молился покойный митрополит Антоний».
Затем все направились к могиле митрополита Черниговского и Нежинского Антония, где Его Блаженство отслужил панихиду. Вспоминая о своих встречах с митрополитом, владыка Герман сказал: «Митрополит Антоний был человеком, который шел по стопам Спасителя, заботился о строительстве храмов, возрождал монастыри. Он был архипастырем, который вел своих верных в Царство Божие. Я глубоко скорблю о его кончине».
В этот же день американская церковная делегация посетила Черниговский Свято-Успенский Елецкий женский монастырь, Православный комплекс рождества Христова, Спасо-Преображенский собор, храм в честь иконы «Неупиваемая чаша», Свято-Михайловский храм, Козелецкий храм Рождества Богородицы. Теплый прием был оказан Блаженнейшему владыке Герману в Даневском Свято-Георгиевском женском монастыре, где игуменья матушка Пелагия вручила ему икону «Аз есмь с вами и никтоже на вы».

09.08.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ СВІЙ ДЕНЬ АНГЕЛА СВЯТКУЄ В УКРАЇНІ

У день святого великомученика і цілителя Пантелеймона Предстоятель Американської Православної Церкви Блаженніший Герман, архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади, у співслужінні Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відправив Божественну літургію у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі, що у Феофанії.
Торжество храмового свята цього монастиря довершує і святкування дня ангела Блаженнішого Митрополита Германа, адже в цей день вшановують і пам’ять преподобного Германа Аляскинського.
Блаженніший Митрополит Володимир привітав іменинника та подарував йому список ікони Божої Матері «Державна».
Один з перших православних місіонерів на американському континенті, слов’янин за походженням, преподобний Герман навернув до православної віри тисячі язичників-алеутів.
Преподобний завжди казав, що буде в Америці православний архієрей, хоча багато хто не вірив цим його словам. І ось сьогодні ми маємо не тільки єпископів та Американську Православну Церкву, але й її Предстоятеля, який названий на честь преподобного Германа Аляскинського.

09.08.2003. КИЇВ. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР УДОСТОЄНИЙ НАЙВИЩОЇ НАГОРОДИ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Після спільної Божественної літургії у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі у Феофанії Предстоятель Американської Православної Церкви Блаженніший Герман, архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади, поздоровив присутніх з 200-літнім ювілеєм монастиря та вручив Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру орден святителя Інокентія, просвітителя і апостола Америки, I ступеню — найвищу нагороду Американської Православної Церкви.

10.08.2003. КИЇВ. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ГЕРМАН МОЛИВСЯ У ПОКРОВСЬКОМУ МОНАСТИРІ

В неділю 10 серпня Предстоятель Американської Православної Церкви Блаженніший Герман, архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади, що перебуває з візитом в Україні, відправив Божественну літургію в Свято-Миколаївському соборі Покровського жіночого монастиря. Йому співслужили архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон та єпископ Васильківський Пантелеймон. У слові по закінченні Літургії Митрополит Герман сказав: “Шановні владики, дорогі отці, брати і сестри. Я вдячний Богу за можливість сьогодні помолитись разом з вами в цьому святому місці. Для мене приємно знову служити в цій святій обителі, адже я вже мав можливість тут молитись. Ми зворушені тією кількістю віруючих, які прийшли сьогодні в цей храм. Я сподіваюсь, що наші молитви були почуті Господом. У нас одна віра і одна мета — піднесення наших молитов до Господа Іісуса Христа. Нехай благословить всіх нас Господь в нашій спільній справі — служінні Богу на многая і благая літа”.

10.08.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ БЛАЖЕННІШИЙ ГЕРМАН ВІДВІДАВ КИЇВСЬКИЙ СВЯТО-ТРОЇЦЬКИЙ ІОНИНСЬКИЙ МОНАСТИР

Під час візиту делегацію Американської Православної Церкви супроводжував архієпископ Володимир-Волинський та Ковельський Симеон. Митрополит Герман оглянув Свято-Троїцький храм монастиря і вклонився мощам його засновника — преподобного Іони Київського. Потім делегація вирушила до місця з’явлення Божої Матері преподобному Іоні, де владика Герман молився за американську паству та за найскоріше відновлення Іонинського монастиря.

11.08.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ЗУСТРІВСЯ З ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОМ УКРАЇНИ

У супроводі Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира Предстоятель Православної Церкви в Америці Блаженніший Митрополит Герман був прийнятий прем’єр-міністром України Віктором Федоровичем Януковичем, який привітав високого гостя з прибуттям до України.
У бесіді, яка продовжувалася півгодини, торкалися питань світового Православ’я та Православ’я в Україні і Америці зокрема. Прем’єр-міністр розповів про позитивні зрушення в економіці та соціальній забезпеченості населення України. Він також звернув увагу на ті проблеми, які стоять сьогодні перед Україною і які з Божою допомогою, часом важко, але вирішуються.
Блаженніший Митрополит Герман розповів про Сполучені Штати, про Православну Церкву в Америці, яку він очолює, та про свою любов до України.
Віктор Янукович відзначив велику позитивну роль Церкви в державі і суспільстві та побажав укріплення добрих відносин між Українською Православною Церквою та Православною Церквою Америки.
На завершення зустрічі прем’єр-міністр України подарував Блаженнішому Митрополиту Герману ікону Христа Спасителя.
Коментуючи подію, Блаженніший Митрополит Герман сказав: «Під час бесіди з прем’єром ми відчули його тепле ставлення до Церкви. Він сказав, що завжди прагне до співпраці з Православною Церквою, яка є запорукою миру і злагоди у суспільстві на твердій основі. А усі існуючи проблеми треба вирішувати мирно, в діалозі. Така позиція є підґрунтям для майбутнього процвітання вашої держави».

11.08.2003. КИЇВ. ЛЮБОВ ПРАВОСЛАВНОГО НАРОДУ ДО БОГА І ЦЕРКВИ СТАЛА НАЙБІЛЬШИМ ВРАЖЕННЯМ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ПІД ЧАС ЙОГО ПОДОРОЖІ УКРАЇНОЮ

Під час прес-конференції Блаженнішого Митрополита Германа для українських ЗМІ в Києво-Печерській Лаврі Предстоятель Православної Церкви в Америці поділився своїми враженнями від України: «Ми добре пам’ятаємо, що Православна Церква в Америці була заснована вихідцями з України. З Українською Православною Церквою нас пов’язують міцні та давні стосунки. Сьогоднішній візит — це свідчення нашої єдності у Христі. Тому я вдячний Блаженнішому Митрополитові Володимиру за запрошення відвідати Україну. Під час візиту я був найбільш вражений віруючими людьми. Ми відвідували монастирі і храми, і скрізь зустрічали тисячі людей, серед яких багато дітей і молоді. Ми бачили багато людей, які щиро молилися. Ми бачили, як ці люди люблять Бога, люблять Церкву, бачили, як духовенство і чернецтво служить Господу. Це нас дуже вразило. Нас вразила велика кількість церков, які будуються. І всі вони були сповнені людей. Це свідчення справжнього духовного відродження України.