Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Коментарі учасників зборів

Коментарі учасників зборів

Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел: “Сьогодні ми, намісники і ігумені всіх монастирів України, яких нараховується більше 160, вперше в історії зібралися разом в колисці святого Православ’я — Києво-Печерській Лаврі для того, щоб обговорити питання сьогоднішнього дня: як виконується указ Президента, як повертається майно, чи за статутом проходить життя в монастирях. Також обговорювались питання освіти, соціального служіння монастирів, тому що монастирі завжди були маленькою часткою неба на багатостраждальній землі, де люди знаходили благодать спілкування з Богом і заспокоєння своєї душі”.

Намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври єпископ Почаївський Володимир: “Хочу висловити велику подяку Його Блаженству за те, що він благословив нам сьогодні зібратися. Ця зустріч дає можливість в умовах сучасного суспільства знову осмислити нашу високу відповідальність перед своєю совістю, перед людьми, перед Церквою і перед Богом. Осмислити те, що ми, названі Спасителем “сіллю землі” (бо як сіль зберігає продукти від псування, так і християни стримують оточуючих людей від падіння), маємо бути більш відповідальними до своїх обов’язків і до свого високого покликання”.

Наместник Одесского Свято-Успенского мужского монастыря архимандрит Алексий: “Впервые после революции 1917 года представители мужских и женских монастырей собрались под покровом Царицы Небесной в Киево-Печерской Лавре по благословению Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Владимира для того, чтобы обговорить те вопросы, которые являются актуальными на сегодняшний день. Результат этой встречи превзошел все ожидания, мы нашли понимание между собой по многим вопросам, по вопросам дисциплинарного и канонического характера, монастырского устройства, взаимоотношения монастырей с общественными и государственными организациями, а также по вопросам внутренней духовной жизни монастырей. Я думаю, такие встречи будут очень полезными в дальнейшем, сообща мы будем решать многие проблемы, которые встают перед каждым наместником и игуменьей при руководстве своей обителью, и они будут служить во благо не только нас, но и тех, кто находится под нашим духовным руководством».

Наместник Киевского Свято-Троицкого Ионинского мужского монастыря архимандрит Иона: «Слава Богу, что мы, наместники и игуменьи, собрались вместе. Хотя никаких официальных постановлений принято не было, важно, что мы увиделись. До этого знали друг друга по спискам монастырей в календарях и отдаленным слухам, сейчас же имели возможность непосредственно увидеть друг друга, пообщаться. Я думаю, в дальнейшем те вопросы, которые были затронуты на первом собрании, будут развиваться, будут решаться с любовью и с благословением священноначалия».

Настоятелька Свято-Успенського Святогорського Зимненського жіночого монастиря ігуменя Стефанія: “Я думаю, що ці збори намісників і ігумень дуже важливі для наших українських монастирів, для розвитку, в першу чергу, духовного життя, тому що їх уже нараховується немало — більше 160. Дуже багато проблем назріває, які треба разом вирішувати на таких з’їздах, як сьогодні. Я думаю, що наші старання увінчаються плодами і від таких зібрань буде користь як у духовному житті, так і в монастирському побуті”.

Настоятелька Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігуменя Серафима: “Важко переоцінити значення сьогоднішнього зібрання. Це перший подібний захід, такі зустрічі були тільки до революції. Тобто вже більше 80 років, як ми не збиралися і не обговорювали свої проблеми, тому це зараз дуже актуально, і ця честь належить архієпископу Павлу. Нас зібрала свята Києво-Печерська Лавра, яка завжди була центром чернецтва. Тож знову ми тягнемось до Лаври, черпаємо знання з цього чистого духовного джерела. Рішення, які були прийняті на цьому зібранні, є необхідними, тому що постало багато проблем внутрішнього і зовнішнього життя українського чернецтва, тож соборний розум має винести єдину правильну відповідь в цей важкий момент для Православ’я в Україні”.

25.07.2003. КИЇВ. УЧАСНИКИ ЧЕРНЕЧИХ ЗБОРІВ ПРИВІТАЛИ ІГУМЕНЮ ОЛЬГУ З ДНЕМ АНГЕЛА

Перші збори намісників та настоятельниць монастирів Української Православної Церкви проходили у день пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги. З днем Ангела ігуменю Ольгу (Вовканець), настоятельку Свято-Різдва-Богородиці жіночого монастиря с. Липча Хустської єпархії, привітав намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел і подарував ікону небесної покровительки.