Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Церковь и власть

18.07.2003. БІЛА ЦЕРКВА. У БІЛОЦЕРКІВСЬКОМУ МІСЬКОМУ СУДІ ВІДБУЛОСЯ ВІДКРИТЕ ЗАСІДАННЯ У СПРАВІ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИСТИЯН, ЯКИХ ЗМУШУЮТЬ ОТРИМУВАТИ ІДЕНТИФІКАЦІЙНІ КОДИ

До суду було подано скаргу від групи віруючих людей, що за своїм переконанням не бажають мати вищезгаданий номер і яким у Державній податковій адміністрації України було відмовлено в іншій формі реєстрації.
Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення скаржників і представника ДПА України, суд на чолі з суддею Бобковою Н.В. вирішив:
задовольнити скаргу і зобов’язати ДПА звільнити скаржників від уже присвоєних ідентифікаційних номерів та від прийняття номерів тих осіб, що не отримували ідентифікаційного номеру платників податків та інших обов’язкових платежів. Суд також постановив зобов’язати ДПА України зробити в паспортах усіх скаржників відмітку про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.
Віруючі міста з радістю сприйняли рішення болючого для багатьох питання, і не тільки тому, що голос православних було нарешті почуто, але й тому, що ця подія є добрим знаком становлення нашої держави як правової та демократичної.

19.07.2003. КРИМ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ МАВ ЗУСТРІЧ З КЕРІВНИКАМИ НАШОЇ ДЕРЖАВИ

Під час архіпастирського візиту до Кримської єпархії Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир мав зустріч з Президентом України Леонідом Кучмою, прем’єр-міністром України Віктором Януковичем та головою Адміністрації Президента України Віктором Медведчуком. Під час бесід з керівниками нашої держави обговорювалися питання церковно-державних відносин, виховання молодого покоління, морального стану суспільства та відродження духовності нашого народу.

23.07.2003. КРЫМ. БЛАЖЕННЕЙШИЙ МИТРОПОЛИТ ВЛАДИМИР ПОВЕНЧАЛ ВИКТОРА МЕДВЕДЧУКА И ОКСАНУ МАРЧЕНКО

18 июля в древнем Свято-Воскресенском храме на Форосе Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир, пребывающий с пастырским визитом в Крыму, повенчал главу Администрации Президента Украины Виктора Медведчука с известной тележурналисткой Оксаной Марченко. На венчании присутствовали Президент Украины Леонид Кучма с супругой, митрополит Крымский и Симферопольский Лазарь, наместник Киево-Печерской Лавры архиепископ Вышгородский Павел, друзья и родственники молодоженов.

25.07.2003. ПОЧАЇВ. СПОРУДИ СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ БІЛЬШЕ НЕ НАЛЕЖАТЬ МУЗЕЮ-ЗАПОВІДНИКУ

17 липня 2003 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження “Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври”.
Заповідник на базі монастиря був утворений постановою Кабміну від 29 травня 2001 року. Це викликало занепокоєння віруючих, особливо насельників обителі, яким знайомий гіркий досвід “сусідства” Києво-Печерської Лаври та музею-заповідника.
Намісник Почаївської Лаври єпископ Почаївський Володимир так прокоментував цю подію: “Я вважаю, що Божа милість не залишає нас. Цим розпорядженням Кабінету Міністрів в якійсь мірі встановлена історична справедливість. У 2001 році на основі попередньої постанови Кабміну у нашому монастирі утворили музей-заповідник.
Те, що нас виключили з заповідника, — дійсно милість Божа. Паломники з усього світу на власні очі бачать, що Лавра набуває іншого вигляду. Реставруються корпуси, храми, в належному стані підтримується територія — видно, що тут є хазяїн. Для нас, іноків, що покликані до служіння Богу, не байдужа доля нашої святої Лаври, і ми завжди будемо її берегти».

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
від 17 липня 2003р. № 438-р
Київ
Про виключення із складу Кременецько-
Почаївського державного історико-
архітектурного заповідника споруд
Почаївської Свято-Успенської лаври
1. Виключити із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, утвореного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001р. № 583 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 22, ст. 995), споруди Почаївської Свято-Успенської лаври (м. Почаїв, вул. Возз’єднання) згідно з додатком.
2. Держбуду у зв’язку з прийняттям цього розпорядження внести відповідні зміни до власних нормативних актів.
Прем’єр-міністр України В. ЯНУКОВИЧ

01.08.2003. ДНЕПРОПЕТРОВСК. В ПРИСУТСТВИИ ЛЕОНИДА КУЧМЫ МИТРОПОЛИТ ИРИНЕЙ СОВЕРШИЛ ЧИН ОСВЯЩЕНИЯ СКОРОСТНОГО ПОЕЗДА

С официальным визитом в Днепропетровск прибыл Президент Украины Леонид Кучма. Перед многочисленным собранием жителей города он представил нового губернатора Днепропетровской области Владимира Яцубу, который некоторое время возглавлял Администрацию Президента Украины. Затем, в рамках презентации, глава государства проехал на новом скоростном поезде «Днепропетровск-Киев», после чего присутствовал при его освящении, которое совершил митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней. По окончании молебна владыка выступил с приветственном словом, в котором поблагодарил Леонида Кучму за визит, поздравил нового губернатора с назначением, а сотрудников «Укрзалізниці» и постоянных пассажиров с введением в эксплуатацию нового скоростного поезда, который преодолевает расстояние от Днепропетровска до Киева за пять часов.

01.08.2003. ЛУГАНСК. ГОРОДСКИЕ ВЛАСТИ СПОСОБСТВУЮТ ЗАВЕРШЕНИЮ СТРОИТЕЛЬСТВА КАФЕДРАЛЬНОГО СОБОРА

Состоялась встреча митрополита Луганского и Старобельского Иоанникия с председателем Луганского областного совета народных депутатов Виктором Тихоновым и первым заместителем губернатора Луганской области Леонидом Рисухиным. В ходе беседы поднимались вопросы, связанные с завершением строительства Свято-Владимирского кафедрального собора. Речь шла о скорейшем завершении возведения храмовых стен, поднятии куполов и установлении крестов. Как сказали в канцелярии Луганского епархиального управления, в строительстве этого храма принимает участие «вся область» (речь идет о государственных органах и общественных организациях), и осуществляется оно под непосредственным контролем председателя Луганского областного совета народных депутатов Виктора Тихонова и первого заместителя губернатора Луганской области Леонида Рисухина.

09.08.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ПРИВІТАВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир надіслав привітання главі нашої держави: «Вельмишановний Леоніде Даниловичу! Прийміть мої щирі слова вітання з днем Вашого 65-річчя! Бажаю Вам мудрості і творчої наснаги у справі розбудови нашої України, високих здобутків та помочі Божої у всіх благих трудах та починаннях! Зичу від милосердного Бога благословенного многоліття, здоров’я, щастя та благодаті!»

09.08.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ПРИВІТАВ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВУ З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

У листі, надісланому голові Київської міської державної адміністрації, говориться: «Шановний Олександре Олександровичу! Сердечно вітаю Вас з днем народження! Нехай Ваші благородні прагнення та вчинки стануть черговими кроками на шляху зміцнення нашої України та на благо її народу. Бажаю Вам міцного здоров’я, щастя та Божого благословення!»

11.08.2003. ДНЕПРОПЕТРОВСК. ГЛАВА ОБЛАСТНОЙ РАДЫ ГАЛИНА БУЛАВКА НАГРАЖДЕНА ЦЕРКОВНЫМ ОРДЕНОМ

Орден Святой Великомученицы Варвары за заслуги перед Украинской Православной Церковью и в связи с 50-летием со дня рождения вручил Галине Булавке митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней.

15.08.2003. ТУЛЬЧИН. СУД ЗАДОВОЛЬНИВ СКАРГУ ПРАВОСЛАВНИХ ВІРУЮЧИХ

Іллінецький районний суд задовольнив скаргу групи православних християн Іллінецького району Вінницької області з приводу протизаконної діяльності Липовецької міжрайонної державної податкової інспекції, виражену у відмові поставити в їхніх паспортах відмітки про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційних номерів. Суд зобов’язав голову Іллінецького відділення податкової інспекції В.Мрищука поставити в їхніх паспортах такі відмітки.
Інформаційний відділ Тульчинскої єпархії

18.08.2003. ХАРКІВ. МИТРОПОЛИТ НИКОДИМ МАВ ЗУТРІЧ З КЕРІВНИКАМИ ОБЛАСТІ

Митрополит Харківський і Богодухівський Никодим прийняв у своїй Архієрейській резиденції губернатора Харківської області ЄвгенаКушнарьова і мера м. Харкова Віктора Шумілкина.
У ході бесіди Євген Кушнарьов привітав митрополита Никодима з 42-річчям із дня архієрейської хіротонії. У свою чергу владика Никодим підніс гостям свою нову книгу «Жереб, визначений Богом» і коротенько розповів про історію її написання. Таку ж книгу митрополит Никодим передав і для президента України Л.Д. Кучми з побажаннями міцного здоров’я і допомоги Божої в служінні нашому українському народові і нашій державі.