Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Привітання зїзду Блаженнішого Митрополита Володимира

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, всечесні отці, браття і сестри, учасники І Всеукраїнського місіонерського з’їзду Української Православної Церкви!

Вірна заповітам свого Засновника, Свята Православна Церква, вступивши в третє тисячоліття, продовжує неухильно виконувати веління Іісуса Христа: “Йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх додержувати всього, що Я заповів вам” (Мф. 28, 19-20).
Місія, тобто свідчення, притаманна самій природі Церкви і є найголовнішим обов’язком відданних Святому Православ’ю. Завдяки самозреченню і самопожертві тих, котрі зважилися присвятити своє життя апостольському служінню, Блага звістка про спасіння людства поширилась “аж до краю землі” (Діян. 1,8).
Сьогодні Українська Православна Церква відроджує своє повнокровне життя. Час репресій і заборон відійшов у минуле, і Церква знову має можливість вільно свідчити про Христа.
Необхідність відродження місії стала найважливішим і невідкладним завданням і в зв’язку з тим, що радикальні зміни, які сталися в нашому суспільстві на рубежі XX-ХХI віків, зумовили виникнення таких негативних явищ, як світоглядна розгубленість людей і утворення духовного вакууму, який усе більше заповнюється псевдокультурою, пропагандою насильства, пороку, ворожнечі, злочинності, аморальності. На жаль, безліч релігійних сект і рухів, серед яких є і так звані тоталітарні, користуючись прагненням релігійних знань, намагаються залучити до своїх тенет все нових і нових членів. Посилює цей процес діяльність розкольницьких течій.
У зв’язку з цим від усієї повноти Української Православної Церкви потребується самовіддана і кропітка праця на ниві місіонерського служіння. Необхідно створити такий синтез цілісного християнського світогляду, який був би творчим відображенням вічної і незмінної істини Православ’я у світі, що постійно змінюється.
Місіонерське служіння нерозривно пов’язане з завданням відновлення повнокровного церковного життя в єпархіях і парафіях, необхідністю докласти певних зусиль в області релігійної освіти і катихізації. При цьому повинна враховуватися багатогранність сучасного суспільства, необхідність особливого підходу до різних професійних, соціальних і культурних груп.
Найважливішим напрямком місіонерського служіння є робота з молоддю. Залучення дітей і підлітків до церковного і самостійного духовного життя є найголовнішою метою всієї духовно-просвітницької діяльності Церкви.
Перший Всеукраїнський місіонерський з’їзд покликаний обговорити весь спектр проблематики, пов’язаної з місіонерським служінням, і прийняти Місіонерську концепцію Української Православної Церкви, яка б визначила основні напрямки місіонерської роботи у всіх її формах на основі як внутрішніх потреб церковного організму, так і вимог з боку сучасного суспільства.
Прикликаємо Боже благословення на всіх учасників з’їзду, бажаємо плідної роботи на благо Матері-Церкви і Батьківщини.