Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира у зв’язку з військовим конфліктом навколо Іраку

ЗВЕРНЕННЯ

Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира,
Митрополита Київського і всієї України,
у зв’язку з військовим конфліктом навколо Іраку

Сьогодні, на початку третього тисячоліття, світ знову опинився на порозі широкомасштабного військового конфлікту, який може призвести до численних людських жертв, довгострокового міжнародного протистояння і навіть до війни цивілізацій.
Православній Церкві завжди було притаманним прагнення до миру. Сьома заповідь Блаженств, дана Спасителем у Нагорній проповіді, проголошує: «Блаженні миротворці, бо вони будуть названі синами Божими» (Мф. 5, 9).
Апостол Павел говорить, що «мир Божий… вищий усякого розуму…» (Флп. 4,7). І нагадує в посланні до Римлян слова пророка Ісайї, що ті, які благовістять мир, благовістять добро.
Визнаючи війну злом, Церква допускає участь у ній лише в разі захисту Вітчизни та ближнього.
Існує ряд принципів, сформульованих святими Отцями Церкви, які визначають, за яких умов війна може вважатися справедливою. Ці умови сформульовані в Основах соціальної концепції Української Православної Церкви (Основи, VIII. 3). Чи відповідає цим принципам війна, що готується проти Іраку? Чи є вона захисною?
Соціальна концепція нашої Церкви проголошує, що православні люди не можуть залишатися байдужими і бути осторонь цього лиха, яке загрожує людству. Православна Церква вважає неприпустимим розв’язання конфлікту шляхом військових дій, із застосуванням зброї великої руйнівної сили, що може спричинитися до катастрофічних наслідків як для мирного населення Іраку, так і для екології всього регіону. Тим більш, що засоби мирного врегулювання спірних питань ще не вичерпано.
Зараз, у час Великого посту, який спрямований на очищення душі християнина від гріха, Українська Православна Церква закликає всіх своїх вірних чад усугубити молитву за збереження миру.
Мир, як у Новому, так і Старому Завіті, розглядається як дар Божої любові й утотожнюється есхатологічному спасінню. Зважаючи на те, що благодатний дар миру залежить і від людських зусиль, Православна Церква намагається здійснювати миротворче служіння, а тому звертається зі своїм словом до можновладців і всієї міжнародної спільноти.
Українська Православна Церква звертається до Сполучених Штатів Америки та їхніх союзників утриматися від застосування військової сили щодо Іраку, що, безперечно, призведе до багатотисячних жертв серед мирного населення, літніх людей, жінок і дітей, і використати всі ще не до кінця використані можливості дипломатичного врегулювання проблеми.

+Володимир
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
17.03.2003 р.
Київ