Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Презентация пресс-службы УПЦ

Презентация пресс-службы УПЦ

21.01.2003. КИЇВ. У СВЯТО-УСПЕНСЬКІЙ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКІЙ ЛАВРІ ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРЕС-СЛУЖБИ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ, ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОСВІТНИЦЬКОГО ЦЕНТРУ СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ ТА ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ВІДЕОСЕРІАЛУ «АНАТОМІЯ РОЗКОЛУ»

У роботі семінару-презентації взяли участь керівники синодальних відділів Української Православної Церкви, керівники інформаційних служб та відповідальні за зв’язки зі світськими ЗМІ єпархій УПЦ, співробітники прес-служби УПЦ та Інформаційно-просвітницького центру Києво-Печерської Лаври.
З вітальним словом до учасників семінару-презентації звернувся Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, відзначивши важливість розвитку просвітницької місії Церкви та розповсюдження достовірної інформації про її служіння.
Голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин розповів про основні напрямки роботи та завдання Синодального відділу.
Керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан проінформував присутніх про затвердження прес-служби УПЦ на рівні Священного Синоду та діяльність цієї інформаційної структури.
Прес-служба, як постійно діючий підрозділ УПЦ, була створена в серпні 2001 року з метою оперативного надання церковним і світським ЗМІ та всім бажаючим інформації про Українську Православну Церкву з першоджерел, висвітлення церковної точки зору на явища та події суспільного життя. Очолює прес-службу заслужений журналіст України, відомий православний публіцист Василь Анісімов. До її складу входить офіційний сервер УПЦ в мережі Інтернет, який цього року відзначає своє п’ятиріччя (редактор прот. Георгій Коваленко). Щомісячно прес-служба видає «Вісник прес-служби УПЦ». Готуються теле- та радіопрограми.
Намісник Києво-Печерської Лаври єпископ Вишгородський Павел представив роботу підрозділів Інформаційно-просвітницького центру Лаври, діяльність яких полягає в проповіді Слова Божого, залученні людей до церковного життя, вихованні християнської свідомості та доброчесності. До Інформаційно-просвітницького центру Києво-Печерської Лаври входять такі відділи: видавництво, друкарня, відеостудія, фотостудія, звукостудія та інтернет-сайт (редактор ієродиякон Лонгін (Чернуха)). Виникнення такої діяльності викликано вимогами часу.
На семінарі була презентована одна з останніх робіт Центру –– документальний відеосеріал режисера Ольги Леонтенко «Анатомія розколу». Це літопис трагічних церковних подій, що відбувалися в Україні наприкінці 80-х — 90-х років XX століття, що були пов’язані з відродженням греко-католицької та автокефальної церков і створенням «філаретівського» розколу. Фільм побудований на свідченнях очевидців, а також унікальних кіно- і фотодокументах Центрального державного кіно-фотоархіву України, відеоархівах ряду телекомпаній України, аматорських фото-відеозйомках.
Основою фільму стала наукова праця випускника Київської духовної академії кандидата богослов’я Олександра Драбинка «Православ’я в посттоталітарній Україні», яку під час презентації представив автор.
По закінченні першої частини семінару-презентації відбулась прес-конференція для представників ЗМІ.
Після перерви відбувся семінар для керівників інформаційних служб та відповідальних за зв’язки з світськими ЗМІ єпархій Української Православної Церкви.

21.01.2003. КИЇВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УПЦ БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ПРИВІТАВ УЧАСНИКІВ СЕМІНАРУ-ПРЕЗЕНТАЦІЇ ПРЕС-СЛУЖБИ УПЦ ТА ВІДЕОСЕРІАЛУ «АНАТОМІЯ РОЗКОЛУ»

Відкриваючи роботу семінару-презентації, що проходив в актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Блаженніший Митрополит Володимир зазначив: «Ми презентуємо фільм з чотирьох частин «Анатомія розколу» взагалі на Україні і «Анатомія філаретівського розколу». Презентуємо також книжку випускника 2002 року Київської духовної академії «Православ’я в посттоталітарній Україні». Буде представлена сьогодні і наша прес-служба, яка вже надрукувала 16 номерів «Вісника прес-служби УПЦ», і, що є цінним з нашого погляду, подає великий аналітичний матеріал з різних питань, де представлена позиція Церкви з багатьох проблем. Також презентуємо прес-службу нашої Святої Лаври, яка співпрацює з загальною церковною прес-службою. Все це робиться для того, аби ще раз відзначити короткий період десятиліття, насичений різними подіями, поки є очевидці, є можливість використовувати архівні матеріали, матеріали сьогодення, дати оцінку тим речам, які так чи інакше лягли сторінкою в історії нашої Церкви». Привітавши учасників, Його Блаженство закликав присутніх до активності в оцінках і виступах стосовно діяльності церковних інформаційних структур.

22.02. 2003. КИЇВ. ЄПИСКОП ПАВЕЛ: «РОБОТА ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОСВІТНИЦЬКОГО ЦЕНТРУ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ СПРЯМОВАНА НА ЗАЛУЧЕННЯ ЛЮДЕЙ ДО ЦЕРКОВНОГО ЖИТТЯ, ВИХОВАННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ СВІДОМОСТІ ТА ДОБРОЧЕСНОСТІ»

На семінарі-презентації прес-служби УПЦ з доповіддю про роботу Інформаційно-просвітницького центру Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври виступив її намісник єпископ Вишгородський Павел. Він коротко розповів про виникнення Центру у 2002 року, коли в зв’язку з виставкою «Православна Україна» стало завдання висвітити просвітницьку діяльність монастиря. Згодом поступово сформувалися основні напрямки його роботи. Сьогодні, як розповів владика, в структуру Центру входять декілька підрозділів (видавництво, друкарня, відеостудія, фотостудія, звукостудія і електронний сайт Лаври), кожним з яких вже зроблена велика робота: загальний тираж типографської продукції за півтора останніх роки склав біля 174 400 примірників, відеостудією зроблено 19 документальних фільмів, ведеться робота над фотоальбомом про життя обителі, до Різдва Христового звукостудією випущена аудіокасета з мелодіями різдвяних колядок, яка може стати у пригоді недільним школам у проведенні дитячих свят, до електронної пошти сайту надходять подяки про можливість ознайомлення з історією Лаври, її сьогоденням.
«Головною місією Святої Церкви, –– зазначив владика Павел, –– є приведення людей до Бога, зцілення людської природи, її освячення. Ця діяльність полягає в проповіді Слова Божого, залученні людей до церковного життя, вихованні християнської свідомості та доброчесності. Саме на це спрямована робота Інформаційно-просвітницького центру Києво-Печерської Лаври».

22.01.2003. КИЇВ. ЄПИСКОП МИТРОФАН: «ЛЮДИ, ЯКІ СКЛАЛИ ОСНОВУ ПРЕС-СЛУЖБИ УПЦ, НЕ НОВАЧКИ В ЦЕРКОВНІЙ ЖУРНАЛІСТИЦІ»

На семінарі-презентації прес-служби Української Православної Церкви, яка відбулась у Києво-Печерської Лаврі, коротку доповідь про її діяльність зробив єпископ Переяслав-Хмельницький, керуючий справами УПЦ Митрофан. Зокрема владика сказав:
«Прес-служба Української Православної Церкви як постійно діюча інформаційна структура створена в серпні 2001 року, і першою її роботою було висвітлення святкування 950-річчя Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Завдяки оперативній, швидкій роботі ми почули голос Вселенського Православ’я та його ставлення до проблем в українському Православ’ї.
Люди, які склали основу прес-служби УПЦ, не новачки в церковній журналістиці. Дехто з них вже понад 10 років пише на церковні теми. Це перш за все стосується керівника прес-служби заслуженого журналіста України Василя Анісімова та журналістів Святослава Речинського, Лариси Козик, Сергія Герука. Треба було лише об’єднати набутий досвід.
До складу прес-служби також увійшов і офіційний сервер УПЦ у мережі Інтернет «Православіє в Україні», який на початку березня цього року відзначатиме своє 5-річчя (редактор прот. Георгій Коваленко). Завдяки роботі прес-служби сервер УПЦ оновлюється щоденно та оперативно реагує на потреби Церкви.
Плодом праці прес-служби УПЦ став «Вісник прес-служби УПЦ», 16 випуск якого побачив світ у грудні минулого року».
Крім того, владика відзначив, що завдяки співпраці з прес-службою УПЦ значно виріс рівень єпархіальних ЗМІ, а також висловив сподівання, що наступним кроком буде створення щотижневої загальноукраїнської православної газети, православних теле- та радіопрограм, формування православної інформаційної мережі.

22.01.2003.КИЕВ. ОЛЬГА ЛЕОНТЕНКО: «НАДЕЕМСЯ, ЧТО НАШ СЕРИАЛ УКРЕПИТ В ВЕРЕ ВЕРНЫХ ХРИСТОВОЙ ЦЕРКВИ И ВРАЗУМИТ ЗАБЛУДШИХ»

Презентуя фильм «Анатомия раскола», его режиссер Ольга Леонтенко сказала:
«Современное общество пришло к Православию после долгого периода тотального атеизма, и большинству людей, едва знакомых с азами христианства, трудно разобраться в происходящем. Некоторые говорят: «Какая разница, куда идти, –– Бог один». Или мне приходилось много раз слышать: «Я вообще-то атеист, но в Украине должна быть независимая церковь». Такая уже есть –– независимый от Бога Киевский патриархат, который возглавляет человек, по всем церковным законам отлученный от Церкви Христовой. Уверена, что многие, узнав о нашем сериале, скажут: зачем ворошить прошлое и сеять вражду?
Но нашей целью было восстановление и сохранение для истории точной хроники развития церковных событий, происходивших в Украине в конце 80-х — 90-х годах ХХ столетия. Киевский патриархат, прикрываясь заботой об Украине, вот уже 10 лет, подтасовывая и искажая факты, вводит общество в заблуждение. Мы старались быть максимально сдержанными и нейтральными в изложении информации –– только конкретные факты. Пусть зрители сами сделают выводы из увиденного».
Ольга Леонтенко сообщила также о работе над заключительным, третьим фильмом «Православие в Украине после «филаретовского» раскола», который охватит период с момента создания «Киевского патриархата» до наших дней, и выразила надежду, что сериал укрепит в вере верных Христовой Церкви, поможет сориентироваться тем, кто только ищет дорогу к Богу, и, может быть, вразумит заблудших.

21.01.2003. КИЕВ. СОТРУДНИК ПРЕСС-СЛУЖБЫ УПЦ АЛЕКСАНДР ДРАБИНКО НАГРАЖДЕН ГРАМОТОЙ ГОСУДАРСТВЕННОГО КОМИТЕТА ИНФОРМАЦИОННОЙ ПОЛИТИКИ, ТЕЛЕВИДЕНИЯ И РАДИОВЕЩАНИЯ

По поручению Комитета грамота Александру Драбинко была вручена директором государственного издательства «Мистецво» Ниной Прибигой. Этой наградой отмечена работа заведующего отделом официальной хроники пресс-службы УПЦ над книгой «Добрый пастырь украинской земли» в качестве одного из редакторов.