Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Официальная хроника

ХРОНІКА СЛУЖІННЯ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УПЦ

4 січня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав м. Бровари і освятив дзвони для Петропавлівського храму, що будується. В словах, звернених до прихожан, Владика Володимир нагадав про те значення церковного дзвону, яке він мав в історії та має у церковному сьогоденні. Митрополит Володимир подякував меценатам, завдяки яким були виготовлені ці дзвони, і за заслуги перед Українською Православною Церквою удостоїв їх церковних нагород. Блаженніший Владика благословив усіх присутніх святими іконками.
5 січня. Неділя святих Отців. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир відправив у храмі препп. Антонія і Феодосія Печерських у Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, та Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, лаврське і академічне духовенство.
6 січня. Навечір’я Різдва Христового. Божественну літургію Митрополит Володимир відправив у Трапезному храмі препп. Антонія і Феодосія Печерських у співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, та Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького.
7 січня Різдво Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Всенічне богослужіння напередодні Різдва Христового та Божественну літургію в день свята Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відправив у храмі препп. Антонія і Феодосія Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Блаженнішому Митрополиту співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, та Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, лаврське і академічне духовенство.
Того ж дня в Національній опері відбулася перша благодійна різдвяна ялинка для дітей-сиріт, дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, яка пройшла під патронатом Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира.
Вітальне слово від Президента України Леоніда Кучми зачитав міністр культури і мистецтв Юрій Богуцький:
“Щиро вітаю всіх учасників першої благодійної Різдвяної ялинки “Різдвяний вертеп”. Невтомна турбота Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира про утвердження засад віри, гуманізму, відродження духовних цінностей, моральності сприяють миру і злагоді в суспільстві. Переконаний: сьогоднішнє свято, організоване Українською Православною Церквою, не тільки надовго запам’ятається його учасникам, а й матиме гідне продовження. Нехай Віфлеємська зірка освітлює шлях співвітчизникам, додаючи щастя, радості, здоров’я, енергії та наснаги в добрих справах і починаннях. Леонід Кучма”.
Після театральної постанови євангельських подій Різдва Христового своїм мистецтвом присутніх вітали дитячі хорові колективи та естрадні виконавці. Діти отримали різдвяні подарунки.
Перша благодійна різдвяна ялинка відбулася за підтримки міністра культури і мистецтв України Юрія Богуцького та народного депутата України Андрія Деркача.
8 січня в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Володимир відправив Велику вечірню та подячний молебень. Після богослужіння було зачитано Різдвяне послання Предстоятеля УПЦ. Митрополита Володимира від імені братії Києво-Печерської Лаври привітав намісник монастиря єпископ Вишгородський Павел. Від імені духовенства м. Києва та Київської єпархії вітальне слово виголосив керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан.
У проповіді-вітанні, з яким до всіх віруючих звернувся Блаженніший Митрополит, Предстоятель УПЦ акцентував увагу на тому, що лише з духовним відродженням нашого суспільства, з дійсною, а не на словах, християнізацією життя можливе повноцінне становлення нашої України як матеріально багатої, так і політично міцної держави.
Митрополит Володимир благословив багатотисячне зібрання віруючих святими іконками Різдва Христового, а дітям роздав солодощі.
9 січня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Троїцький Корецький жіночий монастир (Рівненська обл.). Від імені духовенства Рівненської єпархії Блаженнішого Владику вітав Високопреосвященний Варфоломій, архієпископ Рівненський і Острозький, від імені сестер, прихожан та паломників обителі –– настоятельниця монастиря ігуменя Наталія. Діти монастирської недільної школи та слухачки регентського училища, що діє при монастирі, привітали Митрополита Володимира святковим різдвяним концертом, що складався з колядок, щедрівок та різдвяно-новорічних інсценізацій. Блаженніший Митрополит Володимир подякував ігумені Наталії за піклування про підростаюче покоління –– майбутнє Церкви, а дітей благословив святими іконками.
Того ж дня Митрополит Володимир відвідав Городницький Свято-Георгіївський ставропігійний монастир (Житомирська обл.). Блаженнішого Митрополита церковними піснеспівами та колядками зустрічав хор насельників обителі та вихованців недільної школи. Діти та насельники монастиря отримали від Владики подарунки. Цього ж дня Митрополит Володимир мав спілкування з представниками обласних, районних та місцевих органів влади.
10 січня Блаженніший Митрополит Володимир у супроводі Високопреосвященного Варфоломія, архієпископа Рівненського і Острозького відвідав Свято-Георгіївський храм-подвір’я (м. Рівне) Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря, а також саму Свято-Миколаївську обитель, де в Свято-Іллінському храмі його зустрічала та вітала з святочними днями настоятельниця монастиря ігуменя Михаїла з сестрами.
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Святогорський Свято-Успенський Зимненський ставропігійний монастир, де його зустрічала настоятельниця обителі ігуменя Стефана з сестрами. Перебуваючи в Зимненському монастирі, Митрополит Володимир мав зустріч та спілкування з головою Волинської облдержадміністрації А.Й. Французом.
11–12 січня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Успенську Почаївську Лавру. Блаженніший Владика відправив всенічне богослужіння та Божественну літургію в Свято-Успенському соборі обителі. Йому співслужили Високопреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Володимир, єпископ Почаївський. Блаженніший Митрополит Володимир молився перед чудотворною Почаївською іконою Божої Матері, вклонився відбитку її стопи на Почаївській горі, молився перед мощами угодників Божих препп. Іова та Амфілохія Почаївських.
Перебуваючи в Почаївській Лаврі, Предстоятель УПЦ мав зустріч та спілкування з губернатором Тернопільщини Іваном Курницьким, який також з паломницьким візитом перебував у Лаврі.
14 січня. Обрізання Господнє. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир відправив у храмі препп. Антонія і Феодосія Печерських в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили: Високопреосвященний Варфоломій, архієпископ Рівненський і Острозький, Вископреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Високопреосвященний Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Високопреосвященний Симеон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, Преосвященний Володимир, єпископ Почаївський.
По закінченні Літургії був відслужений молебень на початок нового року.
Того ж дня в Українському домі відбулася презентація книги “Добрий пастир української землі” за авторством настоятельниці Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м. Одеси ігумені Серафими та відкрилася фотовиставка. Фотовиставка “Митрополит Володимир –– пастир української землі” проекспонувала понад 50 фотографій, які висвітлили багатогранну діяльність Предстоятеля Української Православної Церкви в різних сферах релігійно-суспільного та просвітницько-культурного життя.
15 січня. Кончина і друге знайдення мощей прп. Серафима, Саровського чудотворця. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир відправив у Свято-Серафимівському храмі, що в Пущі-Водиці. Йому співслужили: Високопреосвященний Симеон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, київське духовенство.
17 січня в приміщенні Української фінансової групи відбулося зібрання Донецького земляцтва. На запрошення організаторів та по благословенню Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира учасників привітав благочинний храмів м. Києва, секретар Київської митрополії прот. Віталій Косовський, який роздав у благословення від Митрополита Володимира іконки Різдва Христового. Виконанням різдвяних колядок учасників зібрання привітав хор Свято-Іллінського храму м. Києва.
18 січня. Навечір’я Богоявлення. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Преосвященного єпископа Вишгородського Павла та Преосвященного єпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана відправив у храмі препп. Антонія і Феодосія Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Після Літургії була відслужена Велику вечірня, по якій звершили Велике освячення води.
19 січня. Святе Богоявлення. Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир відправив у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври у співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького, лаврського і академічного духовенства.
По завершенні Божественної літургії відбувся хресний хід до криниць препп. Антонія та Феодосія Печерських, де Блаженніший Митрополит Володимир при багатотисячному зібранні богомольців та прочан Святої Лаври відправив Велике освячення води. За хрещенською святою водою у Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру в день Богоявлення прийшло близько 100 тис. киян.
21 січня. В актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбувся семінар-презентація прес-служби Української Православної Церкви, Інформаційно-просвітницького центру Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, монографії “Православ’я в посттоталітарній Україні” та документального відеосеріалу “Анатомія розколу”. В роботі семінару, який відкрив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир, взяли участь керівники інформаційних служб та відповідальні єпархій УПЦ за зв’язки зі світськими ЗМІ, для яких по закінченні презентації відбувся навчальний семінар.
22 січня. В день пам’яті прп. Іони Київського Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Троїцький-Іонинський монастир м. Києва, де вклонився мощам преподобного засновника обителі та відслужив Божественну літургію. Блаженнішому Митрополиту співслужили Високопреосвященний Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Преосвященний Митрофан, єпископ Вишгородський, братія монастиря.
Блаженніший Митрополит Володимир відзначив церковними нагородами меценатів обителі, які активно допомагають ходу реставраційних робіт.
23 січня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир на прохання керівництва Банкнотно-монетного двору Національного банку України відправив його освячення. Блаженніший Митрополит Володимир, окрім виробничих цехів, відвідав та освятив оздоровчий комплекс Банкнотно-монетного двору НБУ, оглянув виставку з продукцією. Супроводжували Блаженнішого Владику генеральний директор Банкнотно-монетного двору НБУ Руслан Арешкович, голова Деснянської райдержадміністрації Віктор Лага, інші посадові особи.