Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Официальная хроника

ХРОНІКА СЛУЖІННЯ
ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
(вересень-жовтень 2002)

27 вересня. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Хмельницьку єпархію, де в єпархіальному управлінні мав зустріч з головою Хмельницької облдержадміністрації В.Лундишевим.

28 вересня з архіпастирським візитом Предстоятель Української Православної Церкви відвідав Кам’янець-Подільську єпархію, де в Свято-Георгіївському кафедральному соборі м.Кам’янець-Подільського відправив Божественну літургію. Блаженнішому Митрополиту Володимиру співслужили Високопреосвященний Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, Високопреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Преосвященний Федір, єпископ Кам’янець-Подільський і Городокський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, духовенство єпархії. По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит удостоїв церковних нагород мера м.Кам’янець-Подільського О.Мазурчака та голову районної адміністрації С. Тимчука. Також владика Володимир відвідав будівництво Свято-Олександро-Невського кафедрального собору.

28–29 вересня Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Чернівецьку єпархію. Всенічне богослужіння Блаженніший Владика відправив у Свято-Духівському кафедральному соборі м.Чернівців.

Божественна літургія, яку Блаженніший Митрополит Володимир відправив 29 вересня в с.Молниця Герцаївського району, зібрала близько 30 тисяч православних віруючих з Чернівців та навколишніх сіл. Перед початком богослужіння Блаженніший Владика відправив освячення новозбудованого храму на честь ікони «Всіх скорботних Радості». Блаженнішому Митрополиту співслужили Високопреосвященний Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, Високопреосвященний Антоній, архієпископ Уральський і Гурьєвський (Казахстан), Високопреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Преосвященний Федір, єпископ Кам’янець-Подільський і Городокський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Доримедонт, єпископ Єдинецький і Бричанський (Молдова), Преосвященний Володимир, єпископ Почаївський, духовенство єпархії.

За богослужінням були присутні народний депутат Олександр Зінченко, голова облради А.Смотр, мер м.Чернівців Н.Федорук, інші посадові особи.

По завершенні Літургії Блаженніший Митрополит Володимир освятив приміщення сирітського будинку для тяжкохворих дітей, котрі залишилися без батьківської опіки. Будівництво дитячого будинку було організоване Свято-Вознесенським Банченським чоловічим монастирем. Великих зусиль доклав клірик Чернівецької єпархії прот. Михайло Жар. У сирітському будинку перебуває 82 дітей, за котрими доглядають сестри з Боянського жіночого монастиря.

30 вересня. Мцц. Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Тернопільську єпархію, де освятив нижній храм на честь св. мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії в кафедральному соборі, що будується. За Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту співслужили Високопреосвященний Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, Високопреосвященний Лазар, митрополит Сімферопольский і Кримський, Високопреосвященний Ніфонт, митрополит Луцький і Волинський, Високопреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Високопреосвященний Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Преосвященний Федір, єпископ Кам’янець-Подільський і Городокський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Володимир, єпископ Почаївський, духовенство єпархії.

Після Літургії було відслужено молебень та відправлено хресний хід довкола собору.

Перебуваючи на Тернопільщині, Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з головою Тернопільської облдержадміністрації І. Курницьким, головою Тернопільської облради А. Жукінським, міським головою Б.Левківим, іншими посадовими особами.

7–8 жовтня. Преп. Сергія, ігумена Радонезького. Всенічну напередодні свята Блаженніший Митрополит Володимир відправив в Успенському соборі Свято-Троїце-Сергієвої лаври, Божественну літургію та молебень в день свята — в Троїцькому соборі лаври.

9 — 10 жовтня на запрошення Високопреосвященнішого Філарета, Митрополита Мінського і Слуцького — Патріаршого Екзарха Білорусі, Православну Церкву в Білорусі відвідав Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.

В рамках візиту 9 жовтня відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенко. Під час зустрічі обговорювались питання релігійної ситуації в Білорусі та Україні, питання міжцерковних та державно-церковних взаємовідносин. «Так склалося історично, — заявив О. Лукашенко, — що Православ’я дуже сильно впливає на суспільно-політичне життя в Білорусі, тому держава завжди підтримувала і буде підтримувати цю конфесію». Митрополит Володимир розповів про ситуацію, яка склалася в українському Православ’ї в зв’язку з дестабілізуючою діяльністю розкольників. Президент Білорусі виказав різко негативне ставлення до такої ситуації, підкресливши, що міжконфесійна політика білоруської влади, в свою чергу, націлена на збереження церковної єдності і недопущення розколу.

Перебуваючи в Мінську, Блаженніший Митрополит Володимир поклав квіти до меморіальної стели та вшанував пам’ять воїнів, що загинули, звільняючи білоруську землю від фашистських загарбників, а також відвідав «Острів сліз» — меморіальну композицію-пам’ятник по тих, хто загинув під час війни в Афганістані. У супроводі Високопреосвященного Митрополита Філарета Блаженніший Митрополит Володимир відвідав храми м.Мінська, ознайомився з освітянською та соціальною сферами діяльності Православної Церкви в Білорусі.

10 жовтня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Успенський Жировицький монастир і Мінські духовні школи. Блаженніший Владика відслужив молебень перед чудотворною Жировицькою іконою Богоматері. Того ж дня в актовому залі духовної школи відбувся урочистий акт, на якому було оголошено рішення вченої ради Мінської духовної академії про обрання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира Почесним членом Мінської духовної академії ім. святителя Кирила Туровського та було вручено відповідний диплом. Після слів вітання професор Високопреосвященніший Митрополит Філарет вручив Блаженнішому Митрополиту Володимиру диплом Почесного доктора Мінської духовної академії ім. святителя Кирила Туровського.

Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир освятив новозбудований комплекс посольства України в Республіці Білорусь. Після освячення відбулася зустріч Митрополита Володимира з представниками діаспори, співробітниками посольства на чолі з надзвичайним і повноважним послом України Анатолієм Дронем. Виступаючи на зустрічі, посол України відзначив великий внесок Православної Церкви у зміцнення добросусідських зв’язків між братніми українським і білоруським народами.

13 жовтня. Неділя, свт. Михаїла, першого митрополита Київського. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, та Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького, відправив в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

14 жовтня. Покров Пресвятої Богородиці. Божественну Літургію Блаженніший Митрополит Володимир відправив у Свято-Миколаївському соборі Свято-Покровського жіночого монастиря м.Києва. Йому співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, та духовенство обителі. По завершенні літургії було відслужено молебень, а потім Блаженніший Митрополит Володимир привітав настоятельку монастиря ігуменю Маргариту, сестер обителі та прихожан з престольним святом.

Підготував Олександр Драбинко