Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Церковь и власть

26.10.2002. КИЕВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАИНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ ПОВТОРНО ОБРАТИЛСЯ К НАРОДНЫМ ДЕПУТАТАМ УКРАИНЫ С ПРОСЬБОЙ НЕ ПРИНИМАТЬ «ЗАКОН О СВОБОДЕ СОВЕСТИ И РЕЛИГИОЗНЫХ ОРГАНИЗАЦИЯХ», ПОДГОТОВЛЕННЫЙ ГОСКОМРЕЛИГИЙ УКРАИНЫ

При этом Блаженнейший Митрополит Владимир отметил, что УПЦ неоднократно заявляла о необходимости усовершенствования действующего Закона и поддержала попытки рабочей группы, созданной при Госкомрелигий по усовершенствованию законодательства. Однако без включения в законопроект ряда основных положений (признание государством особой роли канонического Православия в истории Украины, в становлении и развитии духовности и культуры ее народа; предоставление Церкви в целом статуса юридического лица; отмену нормы о поочередном служении; возвращение в собственность Церкви всего церковного имущества, которым владеет и пользуется государство; предоставление права заниматься производственной и хозяйственной деятельностью самим религиозным организациям) новая редакция «Закона Украины о свободе совести и религиозных организациях» не является приемлемой для УПЦ. Ни одно из замечаний УПЦ учтено не было, а внесенные рабочей группой поправки сделали законопроект менее демократичным, чем ныне действующий Закон.

Голові Верховної Ради України
В.М. Литвину,
керівникам депутатських фракцій і груп,
народним депутатам України

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!
У зв’язку з винесенням Державним комітетом у справах релігій при Кабінеті Міністрів України нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» на обговорення до Верховної Ради України хочу ще раз оголосити позицію Української Православної Церкви відносно даного законопроекту.
Українська Православна Церква неодноразово заявляла про необхідність вдосконалення діючого Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Ми підтримали намагання робочої групи, створеної при Державному комітеті у справах релігій по вдосконаленню діючого законодавства.
Разом з тим Українська Православна Церква неодноразово наполягала на необхідності включення ряду основних положень, без яких новий Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» не є прийнятним для УПЦ.
Про свою позицію останніми роками Українська Православна Церква багаторазово інформувала Державний комітет у справах релігій, відстоювала її на численних державно-церковних зустрічах та конференціях. Про це ж було повідомлено в листі на ім’я Голови Верховної Ради України В.М.Литвина від представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій від 23.08.2002р.
30.08.2002 р. на ім’я Голови Верховної Ради України В.М.Литвина від імені Предстоятеля Української Православної Церкви було направлено лист з викладкою позиції УПЦ відносно нового законопроекту. В ньому знову підкреслювалась категорична неприйнятність винесеного законопроекту в зв’язку з тим, що жодна пропозиція УПЦ не була врахована, а внесені робочою групою Держкомрелігії зміни зробили законопроект менш демократичним, аніж нині діючий закон.
Українська Православна Церква і сьогодні стоїть на тій же позиції категоричного неприйняття винесеного на обговорення законопроекту і просить шановних законодавців цю позицію врахувати.
З глибокою повагою
Володимир,
Митрополит Київський і всієї України
24.10.2002 р.
№1803

12.10.2002. КИЕВ. ПРЕДСТАВИТЕЛИ ХРИСТИАНСКИХ ЦЕРКВЕЙ УКРАИНЫ СЧИТАЮТ, ЧТО ПРОЕКТ ЗАКОНА УКРАИНЫ «О ВНЕСЕНИИ ИЗМЕНЕНИЙ В ЗАКОН УКРАИНЫ «О СВОБОДЕ СОВЕСТИ И РЕЛИГИОЗНЫХ ОРГАНИЗАЦИЯХ» ТРЕБУЕТ СУЩЕСТВЕННОЙ ДОРАБОТКИ

Проект Закона обсуждался представителями христианских церквей на круглом столе, проведенном 9 октября по инициативе партии Христианский народный союз. По мнению его участников, Закон Украины «О свободе совести и религиозных организациях» должен отвечать новому духу лишенных патернализма церковно-государственных отношений. При этом Закон должен обеспечить поступательное развитие религиозно-церковной жизни на ближайшие 10-15 лет.
Что же касается проекта Закона Украины «О внесении изменений в Закон Украины «О свободе совести и религиозных организациях», внесенного на обсуждение в Верховный Совет Кабинетом Министров, то он, как было отмечено на круглом столе, не отвечает международным правовым нормам в сфере свободы совести, признанным Украиной, и даже ограничивает существующие религиозные права и свободы.
Так, предложенная редакция статьи 4 дает определение понятия «свобода совести и вероисповедания», имеющее более ограниченный характер по сравнению со статьей 3 действующего Закона Украины «О свободе совести и религиозных организациях», поскольку исключает право перехода в другую религию, что идет вразрез с положениями Декларации прав человека и действующей Конституцией. Кроме того, законопроект имеет множество внутренних противоречий, что может вызвать сложности в его применении. Статьи 1, 8, 9, например, содержат противоречивые определения понятий «церковь», «объединение религиозных организаций», «религиозное общество», «религия». Достаточно спорным является определение понятия «религиозная литература», содержащаяся в статье 1.
Участники круглого стола обратили также внимание на множество других недостатков документа. Было отмечено, что данный законопроект должен создаваться не в чиновничьих кабинетах, а при непосредственном участии представителей религиозных организаций. Только в этом случае он обеспечит нормальное сотрудничество между Церковью и государством.
Участники круглого стола приняли резолюцию, в которой предложили народным депутатам отклонить проект Закона и направить его на доработку в Кабмин.
Напомним, что отношение к проекту Закона Украинской Православной Церкви было выражено в обращении ее Предстоятеля Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира к В. .Литвину, в котором выражен призыв не рассматривать документ, пока в нем не будут учтены предложения доминирующей в Украине конфессии.

24.10.2002. КИЇВ. НАПЕРЕДОДНІ ОБГОВОРЕННЯ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ НОВОЇ РЕДАКЦІЇ «ЗАКОНУ ПРО СВОБОДУ СОВІСТІ І РЕЛІГІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ» ГЛАВА ДЕРЖКОМРЕЛІГІЙ ОПРИЛЮДНИВ СВОЄ БАЧЕННЯ СИТУАЦІЇ НАВКОЛО ЗАКОНОПРОЕКТУ

Це сталося під час роботи міжнародної конференції «Свобода релігії і національна ідентичність», організованій Українською асоціацією релігієзнавців, до якої належить і сам Віктор Бондаренко.
У присутності американського радника у справах релігій Ради Європи Коула Дьюрема, голова Держкомрелігій згадав що «Парламентська Асамблея Ради Європи у свій час висловлювала певні претензії у зв’язку зі складностями з реєстрацією УАПЦ після її силової ліквідації». Дивно чути це з вуст того, хто стверджував, що реєстрація УПЦ-КП була ні чим іншим як самопереєстрацією УАПЦ і здійснювалась вона без порушень.
Далі голова Держкомрелігій зазначив, що «в Україні вже назріла ситуація, коли Церква повинна мати статус юридичної особи», в той же час йому «добре зрозумілі причини, чому деякі організації не хочуть таких зрушень». Але знаючи, що Українська Православна Церква багато років домагається надання Церкві статусу юридичної особи, нелегко здогадатися, хто ж не хоче цього. Та й причини відомі. Як тільки Церква отримає статус юридичної особи, вона матиме юридичне право не тільки на відібране у неї майно, а й на незаконно захоплене розкольниками і уніатами. До речі, незважаючи на вимоги Церкви і на «назрілу ситуацію», до нової редакції «Закону про свободу совісті і релігійні організації» це положення не потрапило.
Потім Віктор Бондаренко відкинув «дорікання» на поширення кількості релігійних організацій, зауваживши, що «сьогодні в Україні не робиться конкретних кроків для того, щоб діяльність одних організацій звузити, а інших розширити».
Відмовився Віктор Дмитрович виключати з нової редакції Закону і положення про почергове служіння, зазначивши, що держава не повинна втручатися, а релігійні громади можуть самі домовитися. Так, якщо держава не втручається, а віруючі повинні домовлятися самі, навіщо триматися за положення, яке не планується використовувати (мається на увазі можливість влади відібрати храм у громади, яка не погоджується на почерговість богослужень)?
Дуже добре, що урядовець такого рівня вважає, що «держава повинна матеріально допомагати релігійним громадам».
Незважаючи на Указ Президента та Розпорядження Кабміну, для голови Держкомрелігій це питання «залишається відкритим». Хоча на його думку «церкві повинна бути повернута вся та власність, яка була відібрана завдяки усіляким юридичним казусам». Слід нагадати, що «юридичними казусами», про які каже пан Бондаренко, — є вбивства єпископів, священиків та монахів (тільки в Києві понад 5 тисяч), розорення храмів і монастирів, та все те, що офіційні документи називають «наслідками тоталітарної політики» та «порушення прав церков і релігійних організацій».
Не надихає впевненості в можливість виконання президентських указів і таке висловлювання що відносно церковного майна, яке знаходиться у музеях, ще «треба довести, що вони у свій час були незаконно насильницьки відібрані у Церкви». Для необізнаних нагадаємо, що після першої хвилі войовниче-атеїстичного шабашу, цінності із храмів відбиралися на підставі рішень революційних рад, робітничих зборів «у відповідності до радянських законів». А потім існувала ще практика, коли храм закривався «за рішенням» релігійної громади, яка «самоліквідувалася», а майно передавалося до музею «добровільно» за відповідними документами, які тепер можна визнати юридичними, а «несвідомі» «добровільно» їхали до Сибіру. Але якщо й відкинути гірше, то виходить, що задля того, щоб отримати церковну ікону із музею, Церкві буде потрібно документально довести, що ікона була знята зі стіни саме цього храму та ще й насильницьки. Неважко здогадатися, що виграє від такої реституції саме той, хто буде на роздачі.
А взагалі голова Держкомрелігій пообіцяв, що всі пропозиції релігійних організацій будуть розглянуті, навіть буде спеціальна таблиця для відповідного комітету Верховної Ради. Ось тільки неясно, чому це не було зроблено завчасно, а декларується за кілька днів (інформація самого В. Бондаренка) до розглядання законопроекту у профільному комітеті ВР. І як бути з листом Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира до голови Верховної ради Володимира Литвина з проханням навіть не розглядати нову редакцію Закону на підставі того, що вона не враховує жодного з зауважень найбільшої релігійної організації України — Української Православної Церкви.

12.10.2002. КИЕВ. ВО ВРЕМЯ ПОСЕЩЕНИЯ КИЕВО-ПЕЧЕРСКОЙ ЛАВРЫ МЭР МОСКВЫ ЮРИЙ ЛУЖКОВ ВСТРЕТИЛСЯ С БЛАЖЕННЕЙШИМ МИТРОПОЛИТОМ ВЛАДИМИРОМ И ВОЗЛОЖИЛ ЦВЕТЫ НА МЕСТЕ ЗАХОРОНЕНИЯ ОСНОВАТЕЛЯ МОСКВЫ КИЕВСКОГО КНЯЗЯ ЮРИЯ ДОЛГОРУКОГО

Юрий Лужков прибыл в столицу Украины по случаю проходящих здесь с 12 по 14 октября дней Москвы в Киеве. В субботу 12 октября в сопровождении посла России в Украине Виктора Черномырдина мэр Москвы посетил Свято-Успенскую Киево-Печерскую Лавру. В Успенском соборе Лавры их встречали Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир и наместник Лавры епископ Вышгородский Павел. Митрополит обратился к Лужкову с приветственным словом и преподнес ему в дар роскошное издание истории Киево-Печерской Лавры. «Мы с большим уважением относимся к вашей подвижнической деятельности, поддерживаем и будем поддерживать вас всегда и во всем», — сказал в ответном слове Юрий Лужков. В память о встрече он подарил Блаженнейшему Митрополиту икону апостола Павла. Директор Киево-Печерского историко-культурного заповедника С. Кролевец ознакомил гостя с историей собора и рассказал о его восстановлении. После осмотра собора Лужков возложил цветы на могилу Петра Аркадьевича Столыпина. Цветы были возложены также к месту захоронения основателя Москвы киевского князя Юрия Долгорукого у церкви Спаса на Берестове.

12.10.2002. РОВНО. ОТЛУЧЕННЫЙ ОТ ЦЕРКВИ МИХАИЛ ДЕНИСЕНКО (ФИЛАРЕТ) И ВИКТОР ЮЩЕНКО ПРИМУТ УЧАСТИЕ В ПРАЗДНОВАНИИ 60-ЛЕТИЯ УПА

По сообщению пресс-службы Украинского народного руха, торжества, посвященные 60-летию УПА, пройдут на Ривненщине на праздник Покровы Божией Матери 13-14 октября. Участие в них возьмут «патриарх Киевский» Филарет Денисенко и лидер блока «Наша Украина» Виктор Ющенко.
Любопытно, что большую часть жизни Михаил Денисенко (Филарет), кавалер орденов Трудового красного знамени и Дружбы народов, агент КГБ по кличке «Антонов», не только боролся за «мир во всем мире», но и яростно обличал украинских националистов. Как известно, в 1941-1944 годах воины УПА устроили самый настоящий террор против Православия в Украине, уничтожив на оккупированных фашистами территориях Украины и Белоруссии несколько сотен православных священников, в том числе митрополита Киевского и всея Украины Алексия (Громадского), за то, что они не хотели отделяться от Русской Православной Церкви и переходить в опекаемый фашистами автокефальный раскол.

15.10.2002. КИЇВ. ПІСЛЯ ВІДСЛУЖЕНОГО ЖІНОЧО-МИРЯНСЬКИМ ЧИНОМ МОЛЕБНЮ ВІРНІ КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ПОНЕСЛИ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ ІКОНУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЛІДНОГО ПЕРЕРОЗПОДІЛУ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ КОМІТЕТІВ

У день свята Покрови Божої Матері, 14 жовтня, біля дзвіниці Михайлівського монастиря, що передано УПЦ-КП, відбулося дійство, широко проанонсоване як узгоджений зі всіма конфесіями молебень за Українську державу. Захід полягав у тому, що перед копією образу Пресвятої Богородиці Одигітрії (Провідниці), переданого зі Львівського уніатського студитського монастиря, яку начебто хресною ходою пронесли через всю Україну, якась пані зі Львова проводила молебень у супроводі хору хлопчиків «Дударик» та дзвонів Михайлівської дзвіниці. Священнослужителів під час дійства помічено не було. На завершення присутні — віруючі римо- і греко-католицького віровизнання та УПЦ-КП, представленої паном Олександром Гудимою, у кількості близько 80 осіб — рушили з образом до Верховної Ради України, у сесійному залі якої ікона має бути встановлена для забезпечення плідної роботи народних обранців після очікуваного найближчим часом перерозподілу парламентських комітетів.

15.10.2002. ЧЕРНИГОВ. ПОСЛЫ СТРАН СНГ ПОБЫВАЛИ НА МОГИЛЕ ГРИГОРИЯ ЩЕРБИНЫ, ЧТОБЫ ПОЧТИТЬ ПАМЯТЬ ЭТОГО ИЗВЕСТНОГО РУССКОГО ДИПЛОМАТА

В рамках празднования 200-летия Министерства иностранных дел Российской Федерации 10 октября в Чернигов почтить память, возложить венки и цветы на могилу русского дипломата Григория Щербины прибыли Чрезвычайный и Полномочный Посол Российской Федерации в Украине В.С. Черномырдин, Чрезвычайный и Полномочный Посол Республики Беларусь в Украине В.В. Величко, Чрезвычайный и Полномочный Посол Республики Киргизстан в Украине Э.К. Омуралиев, Чрезвычайный и Полномочный Посол Республики Азербайджан в Украине Талят Мусаиб оглы Алиев, Чрезвычайный и Полномочный Посол Республики Узбекистан в Украине Ш.Ш. Шахаилов, а также Первый Секретарь Посольства Республики Армения М.Г. Тагворович. Гости в сопровождении настоятеля Черниговского Свято-Троицкого кафедрального собора протоиерея Иоанна Фесика возложили венки к часовне Г.С. Щербины. В Свято-Троицком кафедральном соборе при пении хора студентов Черниговского духовного училища состоялась панихида, которую возглавил протоиерей Иоанн Фесик в сослужении секретаря Черниговской епархии протоиерея Феодора Мандзюка и ректора Черниговского духовного училища протоиерея Александра Доломана.
Известный российский дипломат Григорий Степанович Щербина с отличием закончил Московский Лазаревский институт восточных языков, владел 16-ю языками. Свою карьеру успешно начал с должности дипломата в Турции, потом работал секретарем консульства в Ускюбе, министром-резидентом в Черногории, вице-консулом в Верхней Албании. Был награжден 15-ю орденами и научными знаками. В 1903 году Григория Степановича направили в Сербию, где он отстаивал интересы православного христианского населения. В Косово он был смертельно ранен мусульманским фанатиком-албанцем. Похоронен Г.С.Щербина на родине в Чернигове, в часовне возле Свято-Троицкого кафедрального собора.
Пресс-служба Черниговской епархии

16.10.2002. КИЇВ-ЛЬВІВ. АРХІЄПИСКОП ЛЬВІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ АВГУСТИН ПРОВІВ СЕРІЮ ЗУСТРІЧЕЙ З ВІЙСЬКОВИМИ, ГРОМАДСЬКИМИ ТА ДЕРЖАВНИМИ ДІЯЧАМИ

Архієпископ Львівський і Галицький Августин 22 вересня у військовому відділі зустрівся з секретарем Української християнської місії тюремного служіння О. Брезинською. Цього ж дня владика Августин відвідав Департамент України з питань виконання покарань, де його приняв заступник голови генерал-лейтенант О.Б. Пашинський Також зустрівся з начальником Державного комітету у справах охорони державного кордону України полковником В.Г. Коханом Мав також зустріч з президентом Української військово-християнської спілки полковником запасу С.П.Лисенком. 27 вересня у Львові Його Високопреосвященство спілкувався з генеральним директором державного авіапідприємства «Львівські авіалінії» Л.Ю. Загревою, з представниками військових формувань України, з головним редактором газети «Русский вестник» С.І. Шерешковим, і прийняв президента Агентства економічної безпеки В.Б. Мальсагова.

18.10.2002. МІНСЬК. ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У БІЛОРУСІ МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ОСВЯТИВ НОВОЗБУДОВАНИЙ КОМПЛЕКС ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ

У Білорусі з візитом перебував Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир. Церковного ієрарха прийняв Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, який зазначив у розмові, що у Білорусі уважно стежать за подіями у православній громаді України і зауважив, що «йому приємно, що в Україні Православна Церква зберегла і зміцнює свої позиції». У свою чергу Блаженніший Митрополит Володимир подякував Олександру Лукашенку «за уважне ставлення до культури народів Білорусі, Росії й України», відзначив плідність співпраці держави і церкви, а також важливість того, що в Білорусі Православна Церква не розкололася.
Глава УПЦ відвідав найбільший у Білорусі Свято-Успенський Жировицький монастир, Будинок милосердя, мінські духовні школи, де провів богослужіння, мав зустрічі з віруючими, семінаристами. Йому було вручено дипломи почесного члена Мінської духовної академії імені святителя Кирила Туровського та почесного доктора богослов’я.
Блаженнішого Володимира разом з Патріаршим Екзархом всієї Білорусі митрополитом Мінським і Слуцьким Філаретом радо і щиро зустрічали у Посольстві України в Білорусі представники української діаспори, робітники Посольства на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом України Анатолієм Дронем. Церковні ієрархи провели освячення новозбудованого комплексу Посольства України. Виступаючи на зустрічі, Посол України Анатолій Дронь відзначив великий внесок Православної Церкви у зміцнення добросусідських зв’язків між братніми українським і білоруським народами. З привітаннями до високого гостя і архіпастиря звернулись представники української громади в Білорусі.

18.10.2002. КИЕВ. «ЦЕРКОВНУЮ АТРИБУТИКУ» ИЗ МУЗЕЕВ БУДУТ ПЕРЕДАВАТЬ ЦЕРКВИ ТОЛЬКО В ПОЛЬЗОВАНИЕ

Кабинет Министров распоряжением N564-р от 27 сентября 2002 г. обязал министерства и ведомства «изучить вопрос и подать предложения Кабинету Министров Украины относительно механизма передачи в пользование церквям и религиозным организациям части церковной атрибутики, литературы и документов, сохраняющихся в музейных запасниках и архивах». Ответственными за разработку указанных предложений определены Министерство культуры Украины, Государственный комитет по архивам Украины, Совет министров АР Крым, областные госадминистрации, Киевская и Севастопольская госадминистрации. Правительство обязало эти ведомства выполнить распоряжение до декабря 2002 г.
Как известно, большинство церковной атрибутики и литературы было изъято из церквей и монастырей вандалами советского режима. Однако проект передачи в собственность награбленного у церкви имущества в тексте распоряжения не упоминается, речь идет только о передаче в пользование. По мнению религиозных обозревателей, тот факт, что имущество планируется передать только в пользование, говорит о советском типе мышления чиновников, разрабатывавших текст распоряжения правительства.

21.10.2002. РІВНЕ. ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ АРХІЄПИСКОПА РІВНЕНСЬКОГО І ОСТРОЗЬКОГО ВАРФОЛОМІЯ З НАЧАЛЬНИКОМ ВІДДІЛУ У СПРАВАХ РЕЛІГІЙ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій наніс візит новопризначеному начальнику відділу у справах релігій Рівненської облдержадміністрації І. Соколовському. Під час зустрічі владика Варфоломій привітав Ігоря Леонардовича з призначенням і проінформував про церковне життя в єпархії. Владика висловив сподівання, що новопризначений начальник відділу у справах релігій докладе максимум зусиль, аби церковне життя на Рівненщині проходило в руслі дотримання державних законів.
Прес-служба Рівненської єпархії

21.10.2002. РІВНЕ. НА СЕСІЇ МІСЬКРАДИ В ЧЕРГОВИЙ РАЗ БУЛО ПРОІГНОРОВАНО ІНТЕРЕСИ ГРОМАДИ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Чергова сесія Рівненської міської ради відбулася 4 жовтня. І знову, як ось вже декілька років поспіль, сесія так і не вирішила проблему виділення земельної ділянки під будівництво двох храмів у Рівному — Пантелеїмонівського і Собору Волинських святих. Незважаючи на те, що дві православні громади УПЦ від сесії до сесії оббивають поріг міської ради, депутати, від яких залежить вирішення цієї проблеми, залишаються байдужими до потреб своїх православних виборців. Цього разу на сесію міської ради прибув народний депутат В.Червоній, який не лише задавав тон засіданню, але й брутально принизив гідність двох священиків Рівненської єпархії УПЦ. За роки незалежності через зволікання і небажання депутатів виділити земельні ділянки у Рівному не було побудовано жодного православного храму. В цей же час прихильники УПЦ-КП та протестантських конфесій не мають проблем з виділенням землі, бо їхні прохання одразу задовольняються.
Прес-служба Рівненської єпархії

22.10.2002. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА НАГОРОДИВ ОРДЕНОМ «ЗА ЗАСЛУГИ» АРХІЄПИСКОПА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО І ШЕПЕТІВСЬКОГО АНТОНІЯ

Президент України Л. Кучма нагородив архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія орденом «За заслуги» III ступеня за вагомі досягнення у професійній діяльності та багаторічну сумлінну працю. У телеграмі на ім’я владики глава держави відзначив, що високої державної нагороди архієпископа Антонія удостоєно «за вагомий особистий внесок у відродження духовності, утвердження ідей милосердя та злагоди в суспільстві». Президент побажав архієпископу Антонію міцного здоров’я, благополуччя та натхненного служіння обраній справі.
Прес-служба Хмельницької єпархії

23.10.2002. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВИСЛОВИВ ГОТОВНІСТЬ УКРАЇНИ ДО АКТИВНОЇ СПІВПРАЦІ З ВАТИКАНОМ У КУЛЬТУРНІЙ, ОСВІТЯНСЬКІЙ І ГУМАНІТАРНІЙ СФЕРАХ

Як повідомило «Офіційне інтернет-представництво Президента України», Президент України Леонід Кучма зустрівся з Головою Папської Ради з питань сприяння єдності християн кардиналом Вальтером Каспером. Під час зустрічі Президент України підкреслив велике значення візиту Папи Римського до України і наголосив на важливості підтримки Святим престолом європейських прагнень України. Глава держави підкреслив, що Україна і Ватикан мають схожі позиції щодо загальносвітових процесів, а також відзначив готовність України до активної співпраці з Ватиканом у культурній, освітянській і гуманітарній сферах. Президент України наголосив, що завдання всіх церков — сприяти миру і злагоді на планеті, і він як глава держави виступає за існування єдиної Православної помісної церкви в Україні.
Від себе Голова Папської Ради з питань сприяння єдності християн подякував за атмосферу толерантності і релігійної свободи в Україні. Кардинал Вальтер Каспер відзначив, що взаємне визнання і злагода між церквами, в тому числі українськими, сприятиме розвитку миру в світі, і Європі зокрема. За словами кардинала, церква виступає за стрімкий економічний розвиток Європи, але вона повинна мати християнську душу.
Від себе додамо, що під час перебування у Києві кардинал Вальтер Каспер неодноразово підкреслював, що Римсько-Католицька Церква не втручається у внутрішні справи Православної Церкви, і тому має офіційні стосунки лише з канонічною Українською Православною Церквою, а також висловлював думку, що держава не має ніякої компетенції у справах релігій. Можливо керівництву нашої держави слід прислухатися до слів кардинала?

26. 10. 2002. КИЕВ. РЕКТОР КИЕВСКОЙ ДУХОВНОЙ АКАДЕМИИ ПРОТОИЕРЕЙ НИКОЛАЙ ЗАБУГА ОПРОВЕРГ УТВЕРЖДЕНИЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ГОСКОМРЕЛИГИЙ ВИКТОРА БОНДАРЕНКО О ТОМ, ЧТО УКРАИНСКАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКОВЬ НЕ СТАВИТ ВОПРОС О ПРИЗНАНИИ ГОСУДАРСТВОМ ДИПЛОМОВ ДУХОВНЫХ ШКОЛ

Во время «горячей» линии в правительстве на вопрос студента Киевской духовной семинарии о возможности государственного признании дипломов духовных школ председатель Госкомрелигий Виктор Бондаренко ответил, что Украинская Православная Церковь (в том числе и ректор Киевской духовной академии) никогда не поднимала этот вопрос.
Комментируя данное утверждение, ректор КДА профессор прот. Николай Забуга сказал: «Необходимо, чтобы государство априори без дополнительных условий признавало дипломы выпускников духовных школ. Если государство признает Церковь, рукоположенного священника или епископа признает таковым без каких-либо регистраций, то и диплом выпускника духовной семинарии или академии должен быть признан как диплом специалиста по богословию. Более того, только церковные богословы могут определять уровень знаний выпускника семинарии, а не вчерашние научные атеисты, а нынешние религиоведы. Отдельная тема — это введение госстандарта для специальности «Теология» и открытия соответствующих факультетов в светских вузах или церковно-светских учебных заведений. Что касается духовных семинарии и академии, то они появились даже раньше, чем светские вузы, их программы шлифовались веками, а уровень знаний по богословию и церковной истории наших выпускников значительно выше познаний в этой области философов, историков или религиоведов».