Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

28 серпня. Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Богослуження в день престольного свята Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відправив у співслужінні єпископату Української Православної Церкви в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. По завершенні Божественої літургії, яку в день свята при великій кількості богомольців було відправлено на подвір’ї Свято-Успенського собору, відбувся хресний хід довкола Лаври.
Чин Погребіння Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського та Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького відправив 29 серпня в свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

31 серпня Блаженніший Митрополит Володимир відправив закладку капсули з благословенною грамотою та мощами святих мучеників у фундамент під будівництво храму в ім’я свт. Іоасафа Бєлгородського на Інтернаціональній площі масиву Нивки в м.Києві. Ідея побудови храму посвяченого працівникам громадянської і військової авіації належить прихожанам місцевої православної общини — жителям мікрорайону та працівникам АНТК ім. О.К.Антонова. На закладці капсули були присутні представники Київської міської адміністрації, члени Аерокосмічної спілки України, генеральний директор авіакомпанії «Україна», працівники АНТК ім. О.К.Антонова, пілоти льотно-випрбувальної бази АНТК, а також голова профсоюзу авіабудівників України народний артист Віктор Степанов.

1 вересня. Неділя. Початок навчального року в Київській Духовних школа. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького, лаврського та академічного духовенства відправив у Трапезному храмі препп. Антонія та Феодосія Печерських в Києво-Печерській лаврі. По завершенні літургії було відслужено молебень на початок нового навчального року.

3–15 вересня 2002 року Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відвідав з паломницьким візитом Святу Землю.

4–5 вересня в день пам’яті священномученика Іринея, єп. Ліонського — небесного покровителя новообраного Предстоятеля Ієрусалимської Православної Церкви Іринея — Блаженнішого Патріарха Святого Града Ієрусалиму і всієї Палестини, Блаженніший Митрополит Володимир співслужив Патріарху Іринею за Божественною Літургією в храмі Воскресіння Христового на Гробі Господньому.

5 вересня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Гефсиманію, де вклонився гробу Божої Матері, святій Плащаниці Пресвятої Богородиці та її чудотворній Ієрусалимській іконі, молився за Божественною Літургією.
Того ж дня, на запрошення Блаженнішого патріарха Діодора, Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь в урочистому прийомі з нагоди Дня Тезоіменитства Патріарха в Ієрусалимській Патріархії. Вітаючи з святом Предстоятеля Ієрусалимської Церкви Митрополит Володимир відзначив приязність, теплі братні відносини та взаєморозуміння, які завжди існували між Ієрусалимською Церквою та Православною Церквою в Україні. Дякуючи Митрополита Володимира за вітання, Патріарх Іриней водночас виявив стурбованість відносно нестабільності церковного життя в Україні, зазначивши, що існуючий розкол та антицерковні дії розкольників є перешкодою для активного церковного спілкування.
Перебуваючи на Святій Землі Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Вифлиєм, де молився в печері — місці народження Господа нашого Ісуса Христа, відправив Божественну Літургію в храмі св. рівноап. Марії Магдалини в Тиверії, відвідав місце Преображення Спасителя — святу гору Фавор, та храм святих апостолів в Капернаумі.

15 вересня. Неділя. Божественну Літургію Блаженніший Митрополит Володимир відправив у Кувуклії Гробу Господнього, що в храмі Воскресіння Христового. Йому співслужили Архієпископ Геразький Феофан (Ієрусалимська Православна Церква), Високопреосвященний Іларіон, Митрополит Донецький і Маріупольський та Преосвященний Павел, Єпископ Вишгородський. За Божественою Літургією на місці, звідки усьому світу возсіяло світло спасіння, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир молився за мир і спокій в нашій державі, за благополуччя добробут та достаток боголюбивого українського народу.
В рамках візиту Блаженнішого Митрополита Володимира в Святу Землю відбулися переговори Предстоятеля УПЦ з Блаженнішим Іринеєм, Патріархом Святого града Ієрусалима і всієї Палестини відносно прибуття до України для поклоніння віруючих частки Животворящого Древа Хреста Господнього та чудотворної Гефсиманської ікони Богоматері.
Єдиною перешкодою, за словами Блаженнішого Патріарха Іринея, для здійснення цієї богоугодної справи являється нестабільність церковного і громадського життя в Україні. Проте, беручи до уваги завірення Блаженнішого Митрополита Володимира відносно важливості даної місії для Української Православної Церкви та для українського суспільства, Блаженніший Патріарх Іриней пообіцяв, що прохання відносно привозу до України ієрусалимських Святинь буде розглянуто на найближчому засіданні Священного Синоду Ієрусалимської Православної Церкви.

19 вересня. Архистратига Михаїла. Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Преосвященного Амвросія, єпископа Новгород-Сіверського відправив освячення храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Бобруйки на Чернігівщині. Храм побудовано старанням Київського міського голови О.О.Омельченко та Людмили Омельченко.

20–21 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії. Всенічну напередодні та Божественну літургію в день свята Блаженніший Митрополит Володимир відправив у храмі на честь Іверської ікони Богоматері у Глинській Різдва Пресвятої Богородиці ставропігійній пустині. За Богослуженням Блаженнійшому Владиці співслужили Високопреосвященний Симеон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельский, Преосвященний Іов, єпископ Сумський і Ахтирський, Преосвященний Інокентій, єпископ Глухівський і Конотопський, Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький та Преосвященний Пантелеїмон, єпископ Васильківський. По завершенні Божественної літургії Митрополит Володимир відправив освячення криниці та надкладезної каплиці на честь Преображення Господнього, яку побудовано старанням народного депутата ВР України Андрія Деркача.

22 вересня. Неділя. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир відправив в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври у співслужінні Високопреосвященного Симеона, архієпископа Володимир-Волинського і Ковельского, Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького та Преосвященного Іларіона, єпископа Подільського.

22–24 вересня Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Житомирську єпархію, де очолив святкування з нагоди 10-ліття Харківського Архієрейського Собору та Житомирського передсоборного зібрання 1992 р. В рамках святкувань 23 вересня відбувся святковий акт в Драматичному театрі м. Житомира на якому керуючий Житомирською єпрахією Преосвященний єпископ Гурій виступив з доповіддю «Житомирське зібрання та історичний Харківський Архієрейський Собор 1992 р.». Свої вітання надіслали учасники Житомирського зібрання 1992 р. Митрополит Челябінський і Златоустівський Іов, Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел. З словами вітання від Житомирської облдержадміністрації до учасників зібрання звернувся голова Житомирської облради А.Б.Войтенко. По завершенні офіційної частини засідання відбувся духовно-світський концерт за участю церковних хорових колективів та колективів народної самодіяльності.
Перебуваючи на Житомирщині Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з головою Житомирської облдержадміністрації М.М.Рудченко, його першим заступником О.В.Кучмарем, мером м.Житомира Г.А.Буравковим.

24 вересня Блаженніший Митрополит Володимир очолив Божественну літургію в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира. Йому співслужили Високопреосвященний Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, Високопреосвященний Нифонт, митрополит Луцький і Волинський, Високопреосвященний Варфоломій, архієпископ Рівненський і Острозький, Високопреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Високопреосвященний Антоній, архієпископ Хмельницький і Шепетівський, Високопреосвященний Софроній, архієпископ Черкаський і Канівський, Високопреосвященний Віссаріон, архієпископ Овруцький і Коростенський, Високопреосвященний Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Преосвященний Анатолій, єпископ Сарненський і Поліський, Преосвященний Гурій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський, Преосвященний Єфрем, єпископ Криворізький і Нікопольський, преосвященний Павел, єпископ Вишгородський та Преосвященний Амвросій, єпископ Новгород-Сіверський.