Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

700-річчя утворення Галицької митрополії

23.09.2002. ЛЬВІВ. ВІДБУЛОСЯ СВЯТКУВАННЯ 700-РІЧЧЯ УТВОРЕННЯ ГАЛИЦЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ ТА 10-РІЧЧЯ АРХІЄРЕЙСЬКОГО СЛУЖІННЯ АРХІЄПИСКОПА ЛЬВІВСЬКОГО І ГАЛИЦЬКОГО АВГУСТИНА

Привітати владику Августина з цією визначною подією приїхали митрополит Волоколамський і Юр’ївський Питирим (один з найстаріших ієрархів Руської Православної Церкви), митрополит Луцький і Волинський Ніфонт (кафедра якого історично пов’язана з Галицько-Волинським князівством та Галицькою митрополією), архієпископ Вроцлавський і Щецинський Ієремія (Польська Православна Церква), архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій та єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт.
Урочиста літургія 20 вересня відбулася у Свято-Георгієвському храмі, який зараз використовується як кафедральний собор Львівської єпархії УПЦ. В цей день присутні молилися й за упокій вбитого протопресвітера Гавриїла Костельника, дата мученицької кончини якого співпала з днем архієрейської хіротонії владики Августина. Львівський архієпископ висловив надію на майбутню канонізацію о. Гавриїла. По закінченні літургії привітання від Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія оголосив митрополит Питирим, який зняв з себе і подарував Владиці Августину архієрейську панагію. Від Предстоятеля Польської Православної Церкви Митрополита Варшавського Сави архієпископа Августина привітав архієпископ Ієремія, а вітання від Голови ОВЦС МП митрополита Смоленського і Калінінградського Кирила зачитав співробітник відділу прот. Николай Балашов. Архієпископ Львівський і Галицький Августин зачитав доповідь з історії Галицької митрополії з часу заснування до цього дня. Свого архіпастиря з ювілеєм прийшли привітати духовенство та вірні Львівської єпархії УПЦ, військові, представники громадськості регіону. За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України клірики та вірні Львівської єпархії УПЦ були удостоєні нагород Української Православної Церкви.

23.09.2002. МОСКВА-ЛЬВОВ. СВЯТЕЙШИЙ ПАТРИАРХ МОСКОВСКИЙ И ВСЕЯ РУСИ АЛЕКСИЙ: «ОТМЕЧАЕМЫЙ НЫНЕ ЮБИЛЕЙ НЕОСПОРИМО СВИДЕТЕЛЬСТВУЕТ О ТОМ, ЧТО ПРАВОСЛАВИЕ ЯВЛЯЕТСЯ ИСКОННОЙ И ОТЕЧЕСКОЙ ВЕРОЙ НАРОДА ГАЛИЦИИ»

Во время празднования 700-летия учреждения Галицкой митрополии и 10-летия архиерейской хиротонии архиепископа Львовского и Галицкого Августина приветственное послание правящему архиерею, священнослужителям, монашествующим и верной пастве Львовской епархии огласил митрополит Волоколамский и Юрьевский Питирим. В послании Предстоятеля Русской Православной Церкви отмечается, что «за свою долгую историю Галицкая митрополия переживала как времена благополучия, так и периоды суровых испытаний. В период насильственного насаждения унии весь православный мир сопереживал тяжким страданиям народа Галиции, восхищался мужеством защитников Православия, до смерти стоявших за веру своих отцов. Этот подвиг стояния за Истину верующим пришлось повторить в последние годы двадцатого столетия, когда вновь православные подверглись гонениям и притеснениям». Святейший Патриарх отметил, что подвиг нынешних священнослужителей и верующих Львовской епархии «имеет особую ценность пред очами Божиими и, несомненно, получит сугубое воздаяние». При этом Первосвятитель подытожил: «Отмечаемый ныне юбилей неоспоримо свидетельствует о том, что именно Православие, а не насажденная гораздо позднее уния, является исконной и отеческой верой народа Галиции, сформировавшей основы его духовности и культуры». Святейший Патриарх поздравил также архиепископа Августина с 10-летием архиерейского служения, отметив, что благодаря подвижническим усилиям правящего архиерея, клириков, монашествующих и благочестивых мирян, «которые до конца пребыли верными Святому Православию, Львовская епархия, пройдя сквозь горнило суровых испытаний, осталась светочем Православия на Галицкой земле».

23.09.2002. МОСКВА-ЛЬВОВ. МИТРОПОЛИТ СМОЛЕНСКИЙ И КАЛИНИНГРАДСКИЙ КИРИЛЛ: «МЫ НЕ ПЕРЕСТАЕМ УПОВАТЬ, ЧТО НА МНОГОСТРАДАЛЬНОЙ ГАЛИЦИЙСКОЙ ЗЕМЛЕ ЕЩЕ НАСТУПИТ ВОЗРОЖДЕНИЕ ПРАВОСЛАВИЯ»

Праздничное приветствие председателя Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата на праздновании 700-летия учреждения Галицкой митрополии огласил сотрудник отдела прот. Николай Балашов. Поздравив архиепископа Львовского и Галицкого Августина с 10-летием архиерейского служения, митрополит Смоленский и Калининградский Кирилл отметил: «В иные времена за такой срок мало что меняется, и время течет ровно и спокойно. В иные же десятилетия вмещаются целые эпохи, когда время бурлит и иногда, кажется, обращается вспять. Такими оказались последние десять лет, которые принесли много страданий православному народу на Галицийской земле, которые стали настоящим испытанием для его архипастыря и пастырей на верность Христовой Истине». Митрополит Кирилл также выразил надежду, что «на многострадальной Галицийской земле еще наступит возрождение Православия, что времена, когда камни разбрасываются, пройдут, и наступят времена собирания камней (Еккл. 3, 5)».

23.09.2002. ВАШИНГТОН — ЛЬВІВ. АРХІЄПИСКОП ВАШИНГТОНСЬКИЙ ГЕРМАН, МИТРОПОЛИТ ВСІЄЇ АМЕРИКИ І КАНАДИ: «ВЕЛИКЕ ЗНАЧЕННЯ МАЄ ТЕ, ЩО СІМСОТЛІТТЯ ЦЕРКВИ В ГАЛИЧИНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ У ДЕНЬ ПОМИНАННЯ СВЯЩЕНИКА, ЯКИЙ ПОСТРАЖДАВ ЗА ІСТИННУ ВІРУ»

Нещодавно обраний Предстоятель Православної Церкви в Америці Блаженніший митрополит Герман привітав архієпископа Львівського і Галицького Августина з ювілеєм Галицької митрополії, підкресливши: «Ви святкуєте цю історичну подію в річницю мученицької кончини протопресвітера Гавриїла Костельника… На протязі всієї історії єпархії ієрархи, клірики і прості віруючі Церкви в Галичині страждали за свою вірність Христу і Його Церкві». Митрополит Герман приєднався до подяки Богові «за Його безконечну милість до Львівської єпархії, яку Він посилає їй протягом всіх 7 століть її свідчення про Святе Православ’я» та привітав архієпископа Августина з 10-ю річницею архієрейської хіротонії.

23.09.2002. МИНСК-ЛЬВОВ. МИТРОПОЛИТ МИНСКИЙ И СЛУЦКИЙ ФИЛАРЕТ: «В СВОЕ ВРЕМЯ В СОСТАВ ГАЛИЦКОЙ МИТРОПОЛИИ ВХОДИЛИ ТАКЖЕ И ЗЕМЛИ СОВРЕМЕННОЙ БЕЛОЙ РУСИ»

Поздравив архиепископа Львовского и Галицкого Августина с юбилеем Предстоятель Белорусской Православной Церкви митрополит Филарет отметил, что возглавляемая правящим архиереем кафедра является правопреемницей древней 700-летней Галицкой митрополии. Поздравив архиепископа Августина и с личным юбилеем, митрополит Филарет отметил, что «крестный подвиг епископского служения совершается на львовско-галицкой земле, испокон века пребывающей местом особого посещения Божия, где Господь укрепляет сердца человеческие многообразными испытаниями».

23.09.2002. ЛЬВІВ. АРХИЄПИСКОП ВРОЦЛАВСЬКИЙ І ЩЕЦИНСЬКИЙ ІЄРЕМІЯ: «Я ПРИЇХАВ З ВРОЦЛАВ’Я, ДЕ ЖИВУТЬ ЛЮДИ ВІД ВАШОГО НАРОДУ, ЯКІ БУЛИ ТУДИ ПЕРЕВЕЗЕНІ У ВАЖКІ 40-І РОКИ»

Вітаючи зібраних у храмі Георгія від імені Предстоятеля Польської Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Варшавського Сави, всіх єпископів і Повноти братської Церкви, архієпископ Ієремія сказав: «Ця земля, як земля погранична, багато досвіду мала. Ми пов’язані історією, минулим. Я приїхав з Вроцлав’я, де живуть люди від вашого народу, які були туди перевезені у важкі 40-і роки. То Господь і там і тут дав таку важку долю, коли треба щодня думати не тільки про те, як лишитися православним, а й свідчити про святість і велич Православ’я». Архієпископ Ієремія подарував архієпископу Августину ікону святого мученика Максима (Сандовича), розстріляного австрійцями у 1914 році, незважаючи на те, що суд, який проходив у Львові, визнав його невинним. Коли його стратили, у Горлиці не було православного храму. У 80-ті роки ХХ століття на крові цього мученика збудували церкву. Приймаючи ікону, архієпископ Августин сказав, що ім’я св. Максима (Сандовича) внесено до списку місцешанованих Галицьких святих. А Владика Ієремія зазначив, що святі єднають не тільки Церкви між собою, а й усіх нас із Господом нашим Ісусом Христом.

23.09.2002. ЛЬВІВ. ПРОТОПРЕСВІТЕР ВАСИЛЬ ОСТАШЕВСЬКИЙ: «В ТОМУ, ЩО АРХІЄРЕЙСЬКА ХІРОТОНІЯ ВЛАДИКИ АВГУСТИНА ВІДБУЛАСЬ У ДЕНЬ МУЧЕНИЦЬКОЇ КОНЧИНИ ПРОТОПРЕСВІТЕРА ГАВРИЇЛА КОСТЕЛЬНИКА, Я ВБАЧАЮ ПРОМИСЛ БОЖИЙ»

Старіший клірик Львівської єпархії настоятель Свято-Георгіївського храму, де проходили урочистості з нагоди 700-річчя утворення Галицької митрополії та 10-річчя хіротонії архієпископа Львівського і Галицького Августина, 90-річний протопресвітер Василь Осташевський так прокоментував співпадіння дня хіротонії з днем мученицької кончини організатора собору 1946 року о. Гавриїла Костельника: «Це дійсно промислительно, бо Владика Августин народився на Благовіщення. А хто благовісник? Архангел Гавриїл. Отже, і тут ми бачимо невидимий зв’язок між архієпископом Августином і протопресвітером Гавриїлом. І хіротонія Владики відбулась у день мученицької кончини о. Гавриїла. Я також ще архієпископом Макарієм саме 20 вересня 1950 року був призначений у Преображенську церкву Львова, де служив Костельник. Отож, я вбачаю, що нам із Владикою Августином треба потрудитися над достойним вшануванням пам’яті протопресвітера Гавриїла Костельника».