Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЦЕРКОВНОЕ ТВОРЧЕСТВО Компакт-диск хора Киевской духовной академии и семинарии

18.03 2002. В ТРАПЕЗНОМ ХРАМЕ КИЕВО-ПЕЧЕРСКОЙ ЛАВРЫ ПРОШЕЛ КОНЦЕРТ ХОРА КИЕВСКИХ ДУХОВНЫХ ШКОЛ, ПОСВЯЩЕННЫЙ 300-ЛЕТИЮ КИЕВСКОЙ ДУХОВНОЙ АКАДЕМИИ
Состоявшийся 15 марта концерт стал, по сути, презентацией компакт-диска “Виват, Академия!”, записанного по случаю юбилея. На диске размещены произведения, написанные в основном выпускниками Академии. Кроме того, нынешний концерт является первым публичным выступлением хора под управлением монаха Романа (Подлубняка). Свой первый CD (до нынешнего CD было выпущено 3 компакт-диска) академический хор записал под управлением Дмитрия Болгарского в 1996 г. Перед началом концерта со словами приветствия обратился к собравшимся управляющий делами Украинской Православной Церкви епископ Митрофан, который отметил: “Хор Киевской Духовной Академии — один из старейших творческих коллективов Украины. За время своего существования хор духовных школ утверждал наилучшие традиции духовного пения на нашей земле”. Трапезный храм с трудом вместил всех желающих приобщиться к древним истокам нашей церковной певческой культуры. Выступление хора началось исполнением кондака службы 1000-летия Крещения Руси “Русь Святая, храни веру православную…”, а завершилось молитвой за Украину “Боже, Великий, Єдиний…”.

Хор Київської Духовної Академії

Хор Київської Духовної Академії — один з найстаріших творчих колективів України. Протягом свого існування хор духовних шкіл впроваджував та стверджував найкращі традиції духовного співу на нашій землі.
Основним завданням хору є виконання співу під час богослужінь. Однак в часи особливого піднесення Академії в XVIII-XIX ст. цей славний колектив брав також участь у духовних постановах, різдвяних вертепах, музичних виставах, що проходили в стінах школи на Подо-лі. Академія дала світові провідних діячів української культури та мистецтва. Серед них: Г.Сковорода, А.Ведель, М.Березовський, К.Стеценко, О.Кошиць, П.Козицький.
Після відродження Київської Духовної Академїї в 1992 р. було відкрито нову сторінку творчого буття хору.
Безумовно, почесне, але разом з тим і нелегке завдання стояло перед першим регентом відродженого хору М.Каци. Необхідно було створити повноцінний життєздатний співочий організм, що відповідав би всім вимогам досить розвинутого літургічного богослужбового кола Православної Церкви.
У 1996 р. хор виїжджав на гастролі до Швейцарії, де, окрім концертів, брав участь у різноманітних культурнопросвітницьких акціях.
Співаки хору неодноразово були учасниками міжнародного фестивалю православної музики в Польщі. Хор Академії представляв своє мистецтво на фестивалі «Глас Печерський» (м.Київ). Хор також виїжджав з концертною програмою до Москви. Його часто запрошують до участі в урочистостях та культурномистецьких акціях у м.Києві. У вересні 2001 р. хор духовних шкіл був учасником XII фестивалю Київ-Музик Фест.
У 2000 р., відзначаючи 55-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, колектив взяв участь у Пам’ятному Хресному ході за маршрутом Київ — Мінськ — Москва. Влітку 2001 р. співаки хору трудились на місіонерській ниві в православному таборі (півострів Крим).
Вони часто відвідують славні своєю історією православні обителі в містах: Чернігів, Почаєв, Корець, Зимно, Городниця, Браїлів, Прилуки та ін. Особливою сторінкою стала творча дружба двох колективів: хору КДАіС та жіночого хору Вищого музичного училища ім.Глієра (худ. керівник заслуж. діяч мистецтв України Г.Горбатенко), започаткована за регенства М.Кнігніцького. Два колективи неодноразово брали участь у духовних концертах, що проходили в Києво-Печерській Лаврі та Жовтневому палаці, а в 2001 р. разом співали за Різдвяним та Пасхальним богослужіннями у відродженому Успенському соборі Лаври.
Хор Академії є постійним учасником лаврських богослужінь, додаючи їм особливої урочистості та духовного піднесення.
Починаючи з 1995 р., під керівництвом Дмитра Болгарського хором Академії було записано 3 диски богослужбового співу Києво-Печерської Лаври. До репертуару колективу входять твори не лише українських класиків, але й духовних композиторів Росії, Білорусії, Болгарії, Сербії. Особливою шаною та любов’ю користуються твори, що покладені на мелодії монастирських подобнів та наспівів. На відзнаку 300-літнього ювілею КДА хором школи був записаний новий компакт-диск, до якого увійшли твори, написані випускниками.
Склад хору постійно змінюється. Закінчивши своє навчання в духовних школах, студенти розходяться кожен дорогою своєї долі, але віримо, що в серцях всіх, хто приніс свої співочі таланти на вівтар служіння Святій Церкві, на все життя залишаться спогади про той прекрасний час, коли вони, знаходячись під покровом преподобних отців Печерських та опікою мудрих викладачів, мали змогу пити й насолоджуватись з криниці духовних скарбів, що їх пронесли через століття наші славні предки.