Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вандалізм через байдужість до святині

17.01.2002. ТУЛЬЧИН. ВАНДАЛІЗМ, ЩО ВІДБУВАВСЯ ЧЕРЕЗ БАЙДУЖІСТЬ ФІЛАРЕТІВЦІВ ДО ПЕРЕДАНОЇ ЇМ ВЛАДОЮ СВЯТИНІ, НАРЕШТІ ПРИПИНЕНО

В с. Летківці Тростянецького району Вінниччини “філаретівці” вчинили глумління над останками похованих православних священників та мирян. Після цього випадку Єпископ Тульчинський Іпполіт звернувся у вересні 2001 року до голови Тростянецької райдержадміністрації Олександра Кравченка та голови Летківської сільради Василя Горбатого з проханням звернути увагу на факт вандалізму, притягти винуватців до відповідальності та відібрати у розкольників надане їм місце, де колись стояв храм, і передати канонічній Церкві. Заявив також, що перепоховувати останки можуть лише православні. У відповідь пан Кравченко сказав, що ситуацію вивчив на місці через свого заступника, з участю Горбатого та представників МВС і санепідемстанції. Що на підставі Закону про свободу совісті райдержадміністрація не може втручатися у діяльність КП-вської громади, зареєстрованої у Летківці у травні 2001 року, яка отримала землю у липні того ж року. Далі: “Дійсно під час земляних робіт тут викопано рештки тіл людей, які нічим не вказують на приналежність їх до священнослужителів чи на те, що тут був церковний цвинтар, так як відсутні були будь-які ознаки колишніх поховань. Над останками наруга не чиниться, вони зібрані і належним чином зберігаються, а після завершення земляних робіт будуть перепоховані. При неодноразових бесідах з членами обох православних громад с. Летківки, їх настоятелями, керівництвом райдержадміністрації, сільським головою все робиться для припинення ворожнечі між віруючими, недопущення міжконфесійних конфліктів… Питання перепоховання буде вирішуватись після зустрічей із благочинними, священниками і здійснюватиметься відповідно до чинного законодавства”.
Але, як повідомляє православна газета “Одігітрія”, “всім відомо, що саме з злої волі сільського голови Горбатого В.П. був призваний (запрошений) “філаретівський” “священник”. Він, користуючись своєю владою, службовим положенням, і одних людей — підбурюючи, а інших — обманюючи (залежно від вдачі кожного), допоміг оформити “філаретівську” громаду і цим самим посіяв ворожнечу, розбрат в селі”. По-друге, редакція має речові докази того, що серед похованих були люди священого сану: рештки священницького облачення, замок від окладу Євангелія та інше. Більш того, самі ж жителі с. Летківка свідчать про те, що “при ритті котловану на будівництво “філаретівської” церкви по вул. Леніна (біля Будинку обрядів) були вириті людські кістки, а також кадило, ризи, хрестик. Раніше там була наша Православна Церква, біля якої були поховані батюшки, їх діти і, можливо, були ще захоронення, про що свідчить пам’ятник з надписом”. “Коли побачили, що викопуються кістки, робота не зупинилась, усе перемішалось із землею. Частину кісток зібрано було у мішок, котрий лежав майже два тижні у парку на купі землі. Інші кістки валялись по території парку”. Все це сказано у листі мешканців с. Летківка до єпископа. В тому ж листі говориться про конкретних людей з цього села, один із яких “привіз машину землі на підсипку, при розгортанні було знайдено людський череп та людські кістки, які потім відніс до котловану”, другий “вивозив землю і також бачив кістки”. Одна з жінок села “бачила кістки і череп людський під забором, де діти “ковирялись” палками”. Інші жителі, “проходячи через парк, теж бачили кістки”. І далі в листі: “А ті летківчани, котрі відвідують “філаретівський” участок, ще й посміювались, говорячи: “Ну то й що, кинемо у котлован, засипемо землею, замуруємо, та й усе. Винесуть на цвинтар, та й усе”.
Коментуючи події, вінницький православний священник, що родом саме з с.Летківки, Голова Союзу православних медиків ієрей Володимир Тютенко сказав: “Мені дуже боляче і прикро за своїх односельців, які вчинили духовну зраду Церкві, а значить Христу. Я знаю, що люди в нас, в цілому добрі, тактовні, тому-то я не можу зрозуміти, яким чином вони дали себе обманути, чому в духовні вожді вибрали явних шарлатанів. Сподіваюсь, що з Божою допомогою, люди зрозуміють, де є істинна Церква, де є Правда…”.
Вдруге звернувшись до райдержадміністрації, єпископ Іпполіт повідомив представників влади про згадані вище дані, що підтверджують факт наруги над церковним цвинтарем у Летківці. І хоча офіційної відповіді влади на звернення архієрея досі немає, роботи по будівніцтву філаретівського храму у Летківці призупинено. Крім того, місцевій громаді УПЦ виділяють землю під будівництво окремого храму і дозволяють саме на цій ділянці і саме вірникам УПЦ здійснити перепоховання останків, знайдених на потривоженому старому цвинтарі.