Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля Української Православної Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля Української Православної Церкви

23 листопада. Сщмч. Прокопія, архіеп. Херсонського. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських у Києво-Печерській Лаврі. За Божественнною Літургією йому співслужили Високопреосвященніший Питирим, митрополит Волоколамський і Юр’євський, Високопреосвященніший Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський, Високопреосвященніший Іриней, архієпископ Дніпропетровський і Павлоградський, Високопреосвященніший Антоній, архієпископ Хмельницький і Шепетівський, Високопреосвященніший Віссаріон, архієпископ Овруцький і Коростенський, Високопреосвященніший Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Преосвященніший Гурій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський, Преосвященніший Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященніший Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, Преосвященніший Пантелеімон, єпископ Васильківський.
В цей день Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Володимиру виповнилося 66 років. З днем народження Блаженнішого Владику привітали Президент України Леонід Кучма, віце-прем`єр-міністр України В.Семиноженко, міністр МВС України Ю.Смирнов, мер м.Києва О.Омельченко, народні депутати України, єпископат, духовні школи та монастирі, духовенство та вірні Української Православної Церкви.

24– 26 листопада. Пройшли урочистості, присвячені 300-річчю Київської Духовної Академії. Урочистості розпочалися 24 листопада заупокійною літією за почивших викладачів та студентів КДА в академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці та молебном біля святих мощей преподобного Нестора Літописця – небесного покровителя Київських духовних шкіл. В святкуванні взяли участь делегації Московської, Санкт-Петербурзької, Мінської Духовних Академій, та семінарій УПЦ.
25 листопада. Неділя. Свт. Іоана Милостивого. Божественну Літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив в Успенському Соборі Києво-Печерської Лаври. Йому співслужили Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський і Ізмаїльський, Преосвященніший Константин, єпископ Тихвинський, Преосвященніший Гурій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський, Преосвященніший Іннокентій, єпископ Конотопськийі Глухівський, Преосвященніший Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященніший Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, Преосвященніший Пантелеімон, єпископ Васильківський. По завершенні Літургії було відслужено подячний молебень, а Блаженніший Митрополит привітав викладачів, студентів та вихованців з ювілеєм Київської Духовної школи, побажав подальших успіхів у здобутті знань, які повинні служити приумноженню богословської слави рідної Академії.
26 листопада в Актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася конференція з нагоди ювілею. Зі словами вітання звернувся до присутніх Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Вітальну адресу зачитав постійний член Священного Синоду УПЦ митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, голова Учбового комітету УПЦ.
У ході засідання були зачитані доповіді викладачів та студентів, в яких було показано роль і значення Київської Духовної Академії у розвитку богословської освіти. Митрополит Володимир удостоїв високих церковних нагород викладачів Духовних шкіл, які в непростий для шкіл час самовіддано несуть свій викладацький послух. До цього дня Вченою радою КДА були обрані почесними членами Академії митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, голова Київської облдержадміністрації А.Засуха та Президент Міжрегіональної Академії управління персоналом Г.Щокін. По закінченні засідання увазі присутніх було запропоновано концерт у виконанні хору Київських Духовних шкіл та хору Свято-Іллінського храму м.Києва.

29 листопада – 2 грудня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Луганську єпархію.
В аеропорту м.Луганська Блаженнішого Владику зустрічали керуючий Луганською єпархією Високопреосвященніший Іоанікій, архієпископ Луганський і Старобєльський, голова Луганської обласної державної адміністрації Ефремов А.С., голова Луганської обласної ради Тихонов В.Н., перший замісник голови Луганської облдержадміністрації Пєсоцький Н.Ф., замісник голови Луганської облдержадміністрації Свиридов Є.Я., секретар Луганської міської ради Пристюк В.Н., начальник УМВД в Луганській області Єпур Г.В., начальник УСБУ в Луганській області Отрешко В.С., начальник Луганської податкової адміністрації Антипов А.Н., народний депутат України Борзих А.И., начальник відділу у справах релігій Луганської облдержадміністрації Козенко А.Н.
30 листопада в Луганській облдержадміністрації відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з міськими головами, головами райдержадміністрацій, керівниками відділів і управлінь облдержадміністрації. Під час зустрічі Митрополит Володимир розповів про сучасний стан Православної Церкви в Україні, відповів на поставлені йому запитання. За заслуги перед Українською Православною Церквою Блаженніший Митрополит Володимир удостоїв голову Луганської облдержадміністрації А.С.Єфремова та голову обласної ради В.Н.Тихонова орденів УПЦ Святого Рівноапостольного князя Володимира II ступеня.
Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь у святкуванні 80-річчя Луганського аграрного державного університету, в якому зустрівся з викладачами університету, студентською молоддю та випускниками університету. На урочистому засіданні Митрополит Володимир привітав усіх присутніх з ювілеєм, побажав успіхів та творчих досягнень на благо нашого народу, України, нашої Церкви.
Того ж дня Митрополит Володимир взяв участь в презентації виставки ікон, організованної при допомозі Луганського обласного благодійного Фонду підтримки регіональніх ініціатив “Благовіст”.
1 грудня Митрополит Володимир у співслужінні духовенства єпархії звершив молебень біля Пам`ятного знаку на честь 2000-ліття Різдва Христового “Ікона Божої Матері”, встановленого рік тому в м.Луганську, після чого звернувся з словами проповіді до луганчан, та благословив чисенних віруючих, що зібралися на молебень. Блаженніший Владика відвідав каплицю святого Георгія Побідоносця при УМВС України в Луганській області, в якій молився за упокій співробітників міліції, що трагічно загинули, виконуючи свій обов`язок та поклав квіти до пам`ятника загиблим міліціонерам – ліквідаторам наслідків трагедії на Чорнобильській АЕС.
Блаженніший Митрополит Володимир відвідав новобудови храмів святого Александра Невського та Свято-Володимирського кафедрального собору, де відслужив молебень та мав зустріч з благочинними приходських округів Луганської єпархії. Всенічну напередодні недільного дня Митрополит Володимир звершив у Свято-Миколо-Преображенському храмі, який святкував 50-ліття з дня освячення. Йому співслужили Високопреосвященніший Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський, та Високопреосвященніший Іоанікій, архієпископ Луганський і Старобєльський.
2 грудня Блаженніший Митрополит Володимир на запрошення міського голови Грицишина В.Є. відвідав м.Сєвєродонецьк. При в`їзді в місто Митрополит Володимир освятив каплиці на честь Пресвятої Богородиці та святителя Миколая. У Свято-Христо-Рождественському та в Хрестовоздвиженському храмах м.Сєвєродонецька Митрополит Володимир відслужив молебень та звернувся до жителів міста з словами проповіді.
Того ж дня Блаженніший Владика з супроводжуючими його особами відвідав школу-інтернат для дітей-сиріт та дітей, що залишилися без батьківської опіки. Митрополит Володимир благословив дітей святими іконками та залишив подарунки.
По поверненні до м.Луганська в облдержадміністрації відбулася прес-конференція для журналістів обласних газет, теле- і радіокомпаній, на якій Митрополит Володимир поділився своїми враженнями від відвідання Луганщини та відповів на численні запитання.

3-5 грудня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митропополит Володимир відвідав з архіпастирським візитом Донецьку єпархію. У супроводі Високопреосвященного Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, Митрополит Володимир відвідав новозбудовані храми м.Донецька св. мученика Іоана Воїна та св. апостолів Петра і Павла. У храмі на честь св. Іоана Воїна, який побудовано при Донецькому обласному управлінні МВС України в пам`ять про співробітників міліції, що загинули при виконанні свого службового обов`язку, Митрополит Володимир звершив заупокійне богослуження та поклав квіти до меморіального пам`ятника загиблим. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з начальником Донецького обласного управління МВС України генерал-лейтенантом В.Малишевим, старанням якого, за короткий час (8 місяців), було збудовано даний храм. За заслуги перед Українською Православною Церквою генерал-лейтенанта В.С. Малишева удостоєно ордена Святого князя Володимира II ступеня. Дякуючи за високу оцінку своєї діяльності, Володимир Степанович сказав: “Після десятиліть безбожного режиму сьогодні на нашу долю випало відродження духовності в нашому краї. За основу ми повинні брати і беремо кращі традиції нашої історії, основу яких складає православне християнство. Пам`ять про них ми повинні увіковічити не лише в мраморі, граніті і ликах святих, але і в наших душах. Істинне відродження відбувається не під впливом мислителів чи політиків, а в результаті тих змін, які відбуваються в суспільній свідомості, в нас самих». Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся також з В.П. Пшонкою — прокурором в Донецькій області.
Того ж дня в Донецькій державній адміністрації відбулася зустріч Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира з головою Донецької облдержадміністрації В.Ф.Януковичем. Під час зустрічі було обговорено питання сучасного положення Православ`я на Донеччині. За заслуги перед Українською Православною Церквою голову Донецької облдержадміністрації В.Ф.Януковича нагороджено орденом УПЦ Святого Рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня.
Всенічну напередодні свята Введення у храм Пресвятої Богородиці Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Миколаївському кафедральному соборі у співслужінні Високопреосвященнішого Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, міського та єпархіального духовенства.

4 грудня. Введення у храм Пресвятої Богородиці. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення новозбудованого Свято-Миколаївського храму в м.Маріуполі та відслужив у ньому Божественну Літургію. Йому співслужили Високопреосвященніший Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський, духовенство єпархії. Митрополит Володимир удостоїв церковних нагород осіб, що докладають своїх зусиль у храмобудуванні та розвитку Православ`я в м.Маріуполі. По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з мером м.Маріуполя Хотлубеєм Ю.Ю., генеральним директором металургійного комбінату ім.Ілліча Бойко В.С., ректором гуманітарного університету м.Маріуполя Балабановим К.В., генеральним консулом республіки Греція в Україні на Донеччині паном Анастасіосом.

6-7 грудня в Києві проходив Форум православної молоді України, який зібрав делегатів із всіх єпархій Української Православної Церкви.
6 грудня під час урочистого відкриття Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звернувся зі словами вітання до учасників форуму. Були зачитані вітання, адресовані учасникам з’їзду від віце-прем’єр-міністра України В.Семиноженка і міністра культури В.Богуцького. З вітальним словом до присутніх звернувся народний депутат України А.Деркач.
7 грудня Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь у пленарному засіданні, церемонії урочистого закриття, та був присутній на святковому концерті.

Підготував Олександр Драбинко