Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.04.2006. ЧЕРНІГІВ. Мер Чернігова висловлює протест проти передачі Катерининської церкви розкольникам

Невизнаному розкольницькому угрупованню Денисенка (Філарета) УПЦ-КП Чернігівська обласна держадміністрація передала Катерининську церкву. З цього приводу православна міська громада Чернігова звернулася з протестом до Президента України, Прем’єр-Міністра та до голови Чернігівської облдержадміністрації. Такими діями влада закликаючи до примирення та до об’єднання сама провокує та дає підстави для ще більшого міжконфесійного непорозуміння. Відомо, що відсутність благодаті у розкольників автоматично виводить життя їх послідовників поза межи спасительних церковних таїнств Вселенського Православ’я. Передаючи храми розкольникам та не вдаючись у історію церкви та церковних канонів державні мужі прямо сприяють поширенню розколу в Україні. Це викликає законне обурення віруючих. Усвідомлюючи це, міський голова Чернігова, запобігаючи громадських заворушень, підписав Звернення Чернігівської міської ради.

Звернення

Депутатів Чернігівської міської ради п’ятого скликання
до Президента України Віктора Андрійовича Ющенка,
Прем’єр Міністра України Юрія Івановича Єханурова,
голови Чернігівської обласної державної адміністрації
Миколи Івановича Лаврика

Розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації від 05.04.2006 року №151 “Про передачу Катерининської церкви” пам’ятки культури і мистецтва Національного значення Катерининську церкву передано в користування релігійній громаді Української Православної Церкви — Київського Патріархату.
З нашої точки зору, зазначене вище розпорядження не враховує об’єктивні обставини, які склалися навколо цього питання. У Чернігівській області 423 храми знаходяться у користуванні релігійної громади Української Православної Церкви, з них 9 знаходяться у місті Чернігові; 46 храмів знаходяться у користуванні релігійної громади УПЦ-КП, з них 2 – у місті Чернігові.
Вважаємо, що при прийнятті розпорядження не враховано, що більшість віруючих Чернігівської міської громади належать до Московського Патріархату, що в даний час у приміщенні Катерининської церкви знаходиться відділення Чернігівського обласного історичного музею ім.. В.В.Тарновського.
Крім того, вважаємо, що рішення про передачу приміщення Катерининської церкви прийнято в дуже несприятливий час – почався період Страсного посту, через тиждень – одне з найбільших християнських свят – Великдень. Такі дії можуть викликати нерозуміння всієї громади та привести до протистояння конфесій, акцій громадської непокори.
На підставі викладеного вище, просимо Вас скасувати розпорядження Чернігівської обласної державної адміністрації від 05.04.2006 року №151 “Про передачу Катерининської церкви” з метою запобігання поспішного та несвоєчасного вирішення питання, прийняти виважене, розумне рішення.

Прийнято на другій сесії
Чернігівської міської ради
П’ятого скликання.

Міський голова М.М.Рудьковський