Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Православі Катеринополя: Припинити провокації з боку місцевих представників УАПЦ та видворити їх!

7 лютого, у приміщенні Катеринопільської районної держадміністрації за попередньою домовленістю відбулася зустріч парафіян різних християнських конфесій з керівниками місцевої влади та правоохоронних органів.

Велика зала сесійних засідань не могла вмістити всіх бажаючих висловити свій рішучий протест і обурення діями, які чинять у цьому невеликому селищі міського типу представники УАПЦ. Як інформував наш портал, саме вони опинилися у центрі гучного скандалу, пов’язаного із нещодавнім жорстоким побиттям настоятеля тутешнього Михайло-Архангельського храму протоієрея Віктора Криванича, внаслідок чого священик досі перебуває у лікарні зі струсом мозку.
Зустріч проходила в умовах посилених заходів безпеки як усередині, так і поруч з приміщенням РДА. Як доповіла очільниця району Ольга Ніколенко, напередодні надійшло повідомлення про можливість прибуття до Катеринополя осіб, які підтримують представників УАПЦ, котрі вчинили кривавий конфлікт. Разом з численними працівниками поліції запобігти будь-яким провокаціям були готові й члени місцевої самооборони. Заступник начальника обласного управління поліції Богдан Возняк, який теж прибув на зустріч, щоби контролювати ситуацію, попередив учасників зустрічі про відповідальність за будь-яку спробу дестабілізувати громадський порядок.
Начальник районного відділу поліції Валентин Гирник, якому надали слово, одразу наголосив, що не може вийти за межі дозволеного, оскільки триває досудове розслідування і кожен український громадянин має право на презумпцію невинуватості. Він проінформував, що за фактом бійки відкрито кримінальне впровадження, призначено ряд експертиз та слідчих дій. Усе це робиться відповідно до чинних процесуальних вимог і не може бути прискореним.
— Лише після повного завершення медичного лікування слідчий має підставу витребувати медичні документи, де будуть зафіксовані всі тілесні ушкодження, дані документи надійдуть до судово-медичного експерту, а вже на підставі медичної експертизи слідчий зможе остаточно визначити ступень нанесених ушкоджень, ступень їх тяжкості та обставини їх нанесення, — зазначив головний поліціант Катеринополя.
Голова РДА запросила за стіл президії всіх духовних осіб, що прийшли на зустріч: а це, крім священиків Катеринополя та навколишніх сіл, які служать разом з постраждалим батюшкою, були собраття-священики з сусідньої Звенигородки, а також Смілянщини: усі вони готові захистити добре ім’я та пастирську репутацію отця Віктора Криванича. Розділити тривогу вірян з приводу нездорової обстановки у релігійному житті Катеринополя через провокації, що не припиняються з боку священиків УАПЦ, прийшли також місцеві представники УПЦ Київського Патріархату, протестантських громад. Були відсутні лише скандальні представники УАПЦ. Ігнорували цю зустріч також члени їх громад.
— Я сподіваюся на конструктивну розмову, — звернулася до присутніх голова РДА Ольга Ніколенко. — Слідство, яке наразі триває, встановлює участь і провину кожного, хто спровокував побиття священика. Це небачений випадок за всю історію Катеринопільського краю, тому ми повинні усі разом подбати про те, щоби виключити будь-яку можливість подібних інцидентів у майбутньому, налагодити взаємне порозуміння і повагу незалежно від релігійних поглядів та політичних переконань.
Керівник проінформувала присутніх, що на сьогодні в районі офіційно зареєстровано 14 релігійних громад, серед яких 9 православних. Дві з них належать до УАПЦ.
Ольга Ніколенко зазначила, що спілкувалася з різними сторонами конфлікту, що стався, з метою з’ясування настроїв людей. Вона визнала, що для частини з них невтямки, чому у деяких місцевих храмах за богослужіннями молитовно згадують Патріарха Московського Кирила. Дехто переконаний у тому, що частина церковних коштів від цих парафіян також надходить на рахунки Московського Патріархату.
— Я не можу стверджувати, чи це є насправді, — сказала Ольга Ніколенко, — але мушу озвучити цю позицію. Сподіваюся, що ми почуємо вичерпну відповідь на ці запитання від присутніх тут священиків. Вони бентежать чималу кількість людей, передусім тих, кого безпосередньо торкнулася війна на сході нашої держави. В нашому районі на сьогодні проживають 200 демобілізованих учасників АТО та членів їх родин, нині там несуть службу наші земляки-контрактники, тому виникає гостра необхідність роз’яснити всі питання, на яких я наголосила.
Водночас очільниця району визнала, що, вивчаючи ретельно юридичні документи, у жодному з них не знайшла приналежності цих парафій до Московського Патріархату.
Священики, які виступали слідом перед присутніми — а це були настоятелі православних храмів Катеринопільського благочиння священики В’ячеслав Коваль і Василь Стойко, протоієрей Миколай Лупак зі Звенигородки, священик зі Смілянщини Тарасій Телепчук та інші — дали вичерпну відповідь про плітки, які точаться навколо парафій, котрі належать до канонічної Української Православної Церкви, а також сіються свідомо, підігріваються провокаторами для роздмухування міжрелігійної ворожнечі у Катеринополі.
Проти неприпустимості провокацій і розпалювання ворожнечі рішуче виступили також представники УПЦ Київського Патріархату, зокрема священик –капелан Іван Юрків. За збереження миру, любові виступили й присутні лідери місцевих протестантських громад.
Висловити своє обурення діями провокаторів з УАПЦ мали можливість усі присутні.
— Цими днями я навів довідки про Павла Добрянського, якого позбавили право служіння у Київському Патріархаті і він переметнувся до УАПЦ, — розповів депутат обласної ради від Катеринополя Олександр Коваленко. — У Макарівському районі під Києвом, звідки його було випроваджено, здивувалися, дізнавшись, що йому дали притулок у Катеринополі. Єдина справа, чим у нас займається цей панотець, — це залякування людей. Залякування надходять і на мою адресу. Я йому сказав відверто: або хай він займається духовним життям, будує свій храм, гуртує навколо себе релігійну громаду, або іде в політику і там реалізує свій потенціал. На моє глибоке переконання, не можна бути водночас священиком і політиком. Мені розповіли про такий випадок: Павло Добрянський отримав 200 гривень від старенької за освячення її житла, і одразу вдався до політики. Почувши відмову слухати це, він обізвав цю літню людину сепаратисткою і почав їй погрожувати. Це — священик? Хочу запевнити: нас не залякати!
Голові селищної ради Катеринополя Івану Гегедошу знову довелося роз’яснювати своїм односельцям і виборцям, чому він прихистив цих людей, чому не поцікавився їх репутацією, чому не цікавиться і тепер, коли у вагончику, який встановили священики УАПЦ поблизу будинку РДА, досі не звершено жодного богослужіння.
Гаряча розмова тривала три години. Відкритим збором підписів та голосуванням учасники зібрання одноголосно висловилися за те, щоби припинити діяльність провокаторів і видворити їх з Катеринополя. З відповідною вимогою зробити це на юридичних засадах люди звернулися до керівників району та селища, а також до вищої інстанції УАПЦ, щоби там теж дали належну оцінку діям своїх священиків і забрали їх звідси.

Олександр Слєпцовський,
журналіст