Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ У єпархії молитовно вшанували священномученика Порфирія, єпископа Криворізького (+1937)


Щороку 2 грудня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Кривого Рогу збираються на богослужіння віруючі, щоб молитовно згадати святого священномученика Порфирія, єпископа Криворізького (+1937), прославленого Православною Церквою у Соборі новомучеників Кримських, а з поточного року – і у числі Собору новомучеників та сповідників Єкатеринославських.

Напередодні ввечері, 1 грудня, митрополит Єфрем у співслужінні криворізького духовенства звершив всеношну з літією. На утрені за полієлеєм собором духовенства був прочитаний акафіст священномученикам Онуфрію, Порфирію і Макарію з новомучениками землі Єкатеринославської. Віруючі приклалися до ікони священномученика Порфирія, а владика Єфрем помазав усіх богомольців освяченим єлеєм.

У день свята у кафедральному соборі відбулася Божественна літургія, за якою правлячому архієрею співслужило майже 70 священиків міста Кривого Рогу, сіл Криворізького району та гостей з усіх благочинь Криворізької єпархії.

На малому вході, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та з нагоди 20-річчя утворення Криворізької єпархії, за ревні труди у славу Православної Церкви намісник чоловічого монастиря святого священномученика Володимира м. Кривого Рогу архімандрит Володимир (Нероба) був удостоєний права носіння другого хреста з прикрасами.

Під час богослужіння були виголошені сугубі прохання про примноження любові і подолання розбрату в нашій Батьківщині, а владика Єфрем прочитав особливу молитву про мир в Україні.

На запричасному архімандрит Володимир (Нероба) промовив повчальне слово про священномученика Порфирія, у якому закликав присутніх наслідувати віру та богобоязливе житіє святого священномученика, адже він був такою ж людиною, як і ми, колись ходив серед предків сучасних криворіжців по цій землі, по тим самим вулицям у старій частині міста, але ім’я його не стерлося в історії, проте через роки він своєю незламністю і стійкістю у вірі заслужив похвалу людську і славу небесну.

Соборне богослужінняПісля завершення Божественної літургії було відслужено молебень та прочитано молитву священномученику Порфирію, небесному покровителю Кривого Рогу.

У своїй проповіді правлячий архієрей ще раз нагадав про важливість духовного подвигу новомучеників нашої землі як прикладу для наслідування та опори для духовного зростання православного християнина в будь-яких сучасних умовах нашого життя.

Наостанок митрополит Єфрем висловив подяку тим, хто постійно опікується порядком та благоустроєм кафедрального собору, а також займається вихованням підростаючого покоління у недільній школі кафедрального собору та нагородив їх єпархіальними відзнаками – медалями святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких та Архієрейськими грамотами.

* * *

Полікарп Васильович Гулевич, майбутній єпископ Порфирій, 25 червня 1928 року був хіротонізований на єпископа Криворізького, вікарія Дніпропетровської єпархії, і почав нести свій святительський подвиг на землях Криворіжжя. З перших днів свого архієрейського служіння Владика здобув повагу і любов духовенства і мирян, ввірених його святительському окормленню. Він здійснював часті богослужіння, на яких незмінно виголошував проповіді, активно відвідував парафії єпархії. Служіння священномученика Порфирія на Криворізькій землі тривало всього два роки, проте залишило глибокий молитовний слід в серцях віруючих.

18 вересня 1930 року єпископ Порфирій був призначений вікарієм Одеської єпархії з переведенням на Кіровоградську кафедру. Сповідник віри Христової став ревним викривачем обновленського розколу, проповідником церковної єдності, а також добрим прикладом слідування Христу і Його заповідям. З 1931 по 1936 роки владика Порфирій служив на Кримській кафедрі, де 9 жовтня 1936 року був заарештований і 4 місяці по тому відправлений в адміністративне заслання в Казахстан. Перебуваючи на засланні, єпископ Порфирій постановою трійки УНКВС був засуджений до смертної кари і 2 грудня 1937 року розстріляний.

У серпні 2000 року на Ювілейному Архієрейському Соборі РПЦ владика Порфирій був зарахований до лику святих новомучеників і сповідників Російських. Прославлений священномученик Порфирій у лику собору Кримських святих, оскільки останнім місцем його святительського служіння стала Сімферопольська кафедра. В кінці 2013 року було виявлено поховання священномученика Порфирія в братській могилі на полігоні НКВС «Жаналик», в 40 км від Алма-Ати, поблизу храму на честь святого праведного Іоанна Кронштадтського, селища Жетиген. Всього в братських могилах на колишньому полігоні НКВС покояться тіла майже 4,5 тисяч жертв терору.

У Криворізькій єпархії святий єпископ Порфирій (Гулевич) поряд зі святим архієпископом Онуфрієм (Гагалюком) шануються як перші єпископи Криворізькі. На честь святих священномучеників в липні 2013 року у Кривому Розі був встановлений пам’ятник на присоборній площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором. Також в честь священномученика Порфирія в кафедральному соборі влаштовано правий боковий вівтар. Крім того, Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні від 19 квітня 2016 року (Журнал № 18) ухвалив встановити щорічно 13 вересня (31 серпня по старому стилю) день святкування Собору новомучеників та сповідників Єкатеринославських, у числі яких є і святий священномученик Порфирій (+02.12.1937).