Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МОСКВА. Патріарх Кирил: Ми будуємо храми для того, щоб змінювалася на краще наше життя, змінювалася свідомість, змінювалося серце людини

5 жовтня Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин освячення закладного каменя в підвалини нового кафедрального собору на честь святого апостола Андрія Первозванного в м. Геленджику. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх зі словом.

 

Шановний Юрію Яковичу! Шановний Олександре Миколайовичу, губернаторе Краснодарського краю! Ваше Високопреосвященство, владико Ісидоре! Ваше Преосвященство, владико Феогносте! Дорогі отці, брати й сестри!

 

Хотів би всіх вас сердечно привітати з великою і важливою подією — освяченням закладного каменя кафедрального собору в Геленджику.

 

Південне прикордоння руського світу за давніх-давен дізналося про християнство. Ще задовго до Хрещення Русі в Києві тут, у Херсонесі, у Керчі, у Фанагорії, там, де нині Тамань і Темрюк, вже існували християнські громади і стародавні єпархії. Одна з найстаріших єпархій — Таманська, в історії відома як Тмутараканська, увійшла до складу Руської Православної Церкви після її утворення.

 

Християнізація північного узбережжя Чорного моря була пов’язана також насамперед з апостольськими трудами Андрія Первозванного. І символічно, що ми закладаємо храм на честь просвітителя Русі святого Андрія Первозванного, просвітителя землі, де потім виріс і поширився народ Русі, бо його апостольськими трудами було посіяне зерно християнства.

 

Зовсім недалеко звідси, також у Північному Причорномор’ї, здійснював свою апостольську місію в далекому IX столітті святий рівноапостольний Кирил. Як стверджують історики, його місія, умовно іменована місією до хозарів, була звернена насамперед не до хозарів, які сповідували іудаїзм та іслам і мало були зацікавлені в проповіді християнства, але до того народу, який жив на цій землі і який потім влився в єдиний руський народ. Саме тому ті, хто писав житіє святого Кирила, відзначили той дивовижний факт, що він знайшов на цих землях Євангеліє, написане руськими письменами.

 

Тому з іменами святого апостола Андрія Первозванного, святого рівноапостольного Кирила пов’язуємо ми християнізацію Північного Причорномор’я — тієї землі, до якої належить географічно і те місце, на якому ми сьогодні стоїмо.

 

Чудово, що сьогодні тут розвивається церковне життя. Нещодавно створена Новоросійська і Геленджицька єпархія розпочала будівництво нових храмів, і дуже важливим є створення кафедрального собору в Геленджику.

 

Хотів би висловити подяку губернатору Краснодарського краю Олександру Миколайовичу Ткачову, голові муніципального утворення Віктору Олександровичу Хрестіну за ті зусилля, яких було докладено до того, щоб на цьому чудовому місці, неподалік від Геленджицької бухти, у новому районі Геленджика був закладений кафедральний собор цього града.

 

Дякую також владиці Феогносту за зусилля, яких було докладено, і від усього серця бажаю якомога швидше здійснити будівництво цього храму, з тим щоб над чорноморськими водами до неба зметнулися куполи величного собору святого Андрія Первозванного.

 

Ми будуємо храми не просто для того, щоб прикрасити місцевість або побудувати пам’ятки. Ми будуємо храми для того, щоб змінювалася на краще наше життя, змінювалася свідомість, змінювалося серце людини. І розуміємо сьогодні, як, можливо, ніколи, що всі наші досягнення, якими ми пишаємося, були від сили нашого духу — як і всі наші поразки були від слабкості духу, від забуття віри, від занепаду морального почуття.

 

Пройшовши складним історичним шляхом, ми спрямовується думкою в майбутнє, зі сподіванням і вірою на допомогу Божу, на те, що Господь прихилить милість Свою до нашої багатостраждальної землі і дасть можливість духовно й матеріально удосконалювати наше життя, перетворюючи насамперед благодаттю Божественною наші серця.

 

Ще раз усіх вас, мої дорогі, я вітаю з цим чудовим святом. І нехай благословення Боже перебуває над Краснодарським краєм, над містом Геленджиком і над благочестивим народом, який живе в цих краях. Нехай береже вас Господь.

 

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі