Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.06.2005. ЧЕРНІГІВ. Любецька чудотворна ікона Богоматері повернулась у рідне поселення

У стіни давнього Спасо-Преображенського храму міста Любеча (батьківщина преподобного Антонія Печерського) стараннями місцевого мецената повернувся список місцевшанованої ікони Богородиці “Любецької”, втраченої у роки атеїстичних гонінь. Одне з пізніших зображень ікони було віднайдене у московському сховищі і стараннями тутешнього підприємця створена копія.
Урочистості повернення святині були очолені єпископом Чернігівським і Ніжинським Амвросієм разом з місцевим духовенством. Спочатку ікону перенесли до Свято-Троїцького кафедрального собору, а згодом, при великому зібранні віруючих, установили у любецькій церкві.
Ікона Богородиці “Любецька” явилась у ХІ-му столітті.Чудеса, що протягом віків відбувались біля образу, були описані святителем Димитрієм Ростовським. У 1653-му році, коли на Любеч очікувався напад поляків, ікону відправили у Київ. У 1701 році після обновлення її повернули у тутешній храм на часть Воскресіння Христового, а у Київській Софії був залишений список. Святиня остаточно зникла з Любеча після революційних подій.