Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.02.2010. ПОЧАЇВ. Лист намісника Свято-Успенської Лаври архієпископа Почаївського Володимира до Предстоятеля УПЦ

23 лютого 2010 року
№ 21
Його Блаженству,
Блаженнішому Володимиру,
Митрополиту Київському і всієї України,
Священноархимандриту
Свято-Успенської Почаївської Лаври
Ваше Блаженство!
В ці дні Великого посту ми вимушені порушити Вашу молитву і звертаємося до Вас з приводу заяв посадових осіб Тернопільської обласної ради та державної адміністрації в засобах масової інформації.
В своїх виступах вони звинувачують Свято-Успенську Почаївську Лавру в антидержавній та антиукраїнській діяльності; підбурюванні людей до войовничих дій; розповсюдженні антиукраїнської літератури; прочан, які приїжджають в Лавру на молитву принизливо називають «туристами»; проголошенні проповідей виключно російською мовою; агресивній поведінці монахів по відношенню до «священнослужителів і вірян інших конфесій».
Такі звинувачення нічим не обґрунтовані і безпідставні, сіють недовіру до канонічної Православної Церкви серед людей, являються популістськими і розраховані на майбутні вибори до місцевих рад.
В противагу приведеним звинуваченням можемо сказати наступне:
1.Всі ми є громадянами України, тут виросли, живемо і тут наше коріння – це нам дав Бог. На кожній службі підноситься молитва до Бога за державу, владу і народ Божий. Тому ніякої антидержавної чи анти-української пропаганди і діяльності ми не ведемо.
2.Христос учив і заповідував любити ближніх, а не підбурювати людей до войовничих дій, як це роблять «православні християни» інших конфесій, які намагаються захвачувати православні храми, як це було, наприклад, нещодавно в селі Мусорівці Збаражського району Тернопільської області.
3.Служби в храмах Лаври ведуться на церковно-слов’янській мові, яку окремі люди називають російською, забуваючи звідки прийшла до нас азбука та письменність і не хочуть знати про святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, які принесли це на Святу Київську Русь.
4.Звинувачення в тому, що Лавра приймає туристів безпідставні, а називати людей, які приїжджають помолиться «туристами», може тільки безбожник, який сам далекий від віри і Бога. В цьому випадку і тих, кого в заяві називають «священнослужителями і вірянами інших конфесій» також слід віднести до туристів.
5.В храмах Лаври проповіді на 95 відсотків проголошуються україн-ською мовою.
6.Література, яка є в іконній лавці Лаври, видана на церковно-слов’янській, українській та російській мовах. Із всіх книжок які продаються 46 видань друковані на українській мові. З них братією Лаври перекладено з російської на українську мову 22 видання на які отримано Ваше благословіння.
7.До Лаври приїжджають люди інших конфесій та розкольники, і ми, як християни, не зневажаємо ними як людьми, а ведемо з ними діалог, врозумляючи їх повернутися в лоно Канонічної Церкви. Але до участі в Святих Таїнствах ми не можемо їх допустити – цьому нас вчить Святе Писання і Канони Церкви.
З усього цього видно, що люди, які займають державні посади дискредитують державу в очах Православного світу через засоби масової інформації і дають підстави для того, щоб звинувачувати державу в порушенні Конституції України, закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і втручанні держави в діяльність Церкви, а самих посадовців в розпаленні міжконфесійного протистояння і ворожнечі, сіють недовіру до Православної Церкви.
Просимо Вашої духовної підтримки і святих молитв, щоб Господь наш Іісус Христос укріпив нас в цих випробуваннях та спокусах.
З синівною любов’ю, Ваш молитвеник
Володимир
Архієпископ Почаївський,
Намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври