Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОДЕСА. Предстоятель УПЦ очолив святкування з нагоди 200-річчя Успенського монастиря


29 вересня, у день 30-річчя знайдення мощей преподобного Кукші Одеського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському Одеському чоловічому монастирі.

Цьогоріч Успенський Одеський монастир відзначає 200-річчя з дня заснування, а також 60 років з дня кончини преподобного Кукші Одеського та 30 років знайдення його мощей. 1994 року, через тридцять років після смерті святого, були знайдені нетлінні мощі святого. Урочистості прославлення преподобного Кукші в лику святих очолив Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан), восприємником якого у постригу був преподобний Кукша.

Урочисте богослужіння відбулось у соборі на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”.

Предстоятелю співслужили: митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Макарівський Антоній, митрополит Поліський і Сарненський Анатолій, митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, митрополит Балтський і Ананіївський Олексій, митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, митрополит Васильківський Миколай, митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Унгенський і Ниспоренський Петр (Молдовська Православна Церква), архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Обухівський Іона, архієпископ Южненський Діодор, архієпископ Арцизький Віктор, архієпископ Золотоніський Іоанн, архієпископ Болградський Сергій, архієпископ Хотинський Веніамін, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Рівненський і Острозький Пимен, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Тарутинський Аліпій, духовенство монастиря, Одеси та гості у священному сані. За богослужінням молились настоятельки жіночих монастирів Одеської та інших єпархій УПЦ.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій нагородив Успенський монастир Благословенною Грамотою з нагоди 200-річчя. Митрополит Агафангел відзначений вищою нагородою Української Православної Церкви – орденом «Воскресіння Христове». Архієпископ Арцизький Віктор нагороджений орденом св. Ярослава Мудрого. Богослужбовими нагородами відзначені священнослужителі Одеської єпархії.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся зі словом проповіді до численних парафіян та паломників обителі.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії священнослужителі та віряни на чолі з Предстоятелем пройшли хресним ходом територією обителі. Богослужіння завершилось молитвою перед мощами преподобного Кукші Одеського.

Митрополит Агафангел виголосив подячне слово Блаженнішому архіпастирю та подарував памʼятну ікону. Предстоятель привітав владику Агафангела з 200-річчям Успенського монастиря.

Архієпископ Унгенський і Ниспоренський Петр передав нагороду для Успенського монастиря від Предстоятеля Молдовської Православної Церкви – орден свт. Гавриїла (Бенулеску-Бодоні) І ступеня.

Після богослужіння Предстоятель благословив відкриття благодійного ярмарку, кошти з якого направлять на допомогу біженцям.