Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Сентябрь 24th, 2024

СВЯТОГОРСК. В Лавре прошли торжества в честь Святогорских святых


Собор Святогорских святых — один из главных праздников Свято-Успенской Святогорской Лавры. В этот день мы молитвенно воспоминаем 17 преподобных отцов, подвизавшихся во Святых Горах. Жили они в разные времена — в XVII, XVIII, XIX и XX вв. Есть среди них и святитель, и преподобные, и преподобноисповедники, и Христа ради юродивый.

В Успенском соборе для всеобщего поклонения находятся мощи 11-ти Святогорских святых: преподобных Иоанна Затворника, Арсения, Германа, Ло́нгина, Феодосия, Киприа́на, Иоанни́кия, Исаакия, преподобноисповедников Трифона, Михаила и Иоанна. Также в лик входят: святитель Иларион, преподобные Фадде́й, Рафаил, Софроний, преподобноисповедник Ио́иль, Христа ради юродивый Фео́фил. Подробней…

МУКАЧЕВО. Приход, который отстоял священников у ТЦК, встретился с митрополитом Марком


В епархии опубликовали фото и видео встречи верующих с Хустским архиереем.

Прихожане Успенского храма села Иза, которые недавно отстояли священников УПЦ, которых забрал Хустский ТЦК, пришел с поддержкой к митрополиту Хустскому и Виноградовскому Марку. Такое сообщение опубликовала пресс-служба Хустской епархии у себя в Телеграм-канале 24 сентября.

В епархии разместили фото и видео встречи, на котором присутствуют верующие и Подробней…

КАРЕЯ. На Афоне в воскресенье произошло самое мощное за два месяца землетрясение


Сейсмологи предостерегают монахов от использования старых зданий, «у которых есть проблемы».

В последние два месяца интенсивная сейсмическая активность наблюдается на большей части Афона. Это вызвало беспокойство среди монахов и жителей, а также у ученых, которые с особым вниманием следят за этой сейсмической ситуацией, пишет сайт orthodoxianewsagency.gr.

Землетрясения разной силы происходят на Святой Горе почти каждый день, но пока они были сравнительно слабыми. Наиболее ощутимый толчок магнитудой 4,6 балла по шкале Рихтера был зафиксирован на Афоне в воскресенье, 22 сентября. Подробней…

ОДЕСА. В єпархії відзначили сторіччя заснування Різдво-Богородичного монастиря у селі Олександрівка


21 вересня, у день свята Різдва Пресвятої Богородиці, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел очолив урочистості з нагоди престольного свята та сторіччя заснування Різдво-Богородичного жіночого монастиря у селі Олександрівка Болградського району.

Напередодні свята увечері у Свято-Троїцькому соборі обителі владика Агафангел звершив всенічне бдіння, а в сам день свята — Божественну літургію.

Його Високопреосвященству співслужили вікарії Одеської єпархії архієпископ Южненський Діодор, архієпископ Болградський Сергій, єпископ Тарутинський Аліпій, Подробней…

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Віктор відвідав гану сімʼю протоієрея Олега Царука у селі Митинці

22 вересня митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор відвідав багатодітну сімʼю протоієрея Олега Царука в с. Митинці у Красилівській територіальній громаді, яку намагаються виселити з будинку прихильники ПЦУ. Вже більше двох тижнів четверо неповнолітніх дітей проживають без світла та води.
Саме цього недільного дня найменшій донечці Марії виповнюється один рік. Владика завітав в помешкання сімʼї Царуків, щоб привітати немовля з днем народження. Усі дітки також отримали від архіпастиря подарунки, а отцю Олегу та матінці Ользі владика передав фінансову допомогу, яку пожертвували віряни Хмельницької єпархії. Подробней…

СУМИ. У монастирі під звуки обстрілів вшанували пам’ять Глинських святих


22 вересня, у Неділю тринадцяту після П’ятидесятниці і день пам’яті Собору Глинських святих, митрополит Сумський і Охтирський Євлогій та архієпископ Путивльський Антоній, вікарій Київської Митрополії, намісник Глинської Різдва Богородиці ставропігійної пустині, звершили Божественну літургію в Глинській обителі. Про це повідомля пресслужба Сумської єпархії.

За Літургією архієреям співслужили братія обителі і гості у священному сані із Сумської та Конотопської єпархій. Подробней…

БЕЛГРАД. Патриарх Порфирий обсудил с госсекретарем Ватикана «закон о запрете УПЦ»


По информации пресс-службы СПЦ, этот закон участники встречи назвали абсурдным.

Сербский Патриарх Порфирий 18 сентября принял в Патриаршем дворце в Белграде государственного секретаря Ватикана кардинала Пьетро Паролина. Об этом сообщает сайт spc.rs.

Отмечается, что беседа проходила «в духе христианского взаимопонимания». Участники встречи подчеркнули важность необходимость дальнейшего совершенствования сотрудничества между Сербской Православной Церковью Подробней…

ОДЕСА. Митрополи Агафангел освятив престоли у Гергіївському і Пателеімонівському храмах


Одеський і Ізмаїльський Агафангел звершив освячення престолу у Георгіївському храмі села Оріхівка Болградського району.

Після чину освячення правлячий архієрей очолив очолив у храмі Божественну літургію. Його Високопреосвященству співслужили вікарні архієреї та духовенство єпархії.

За богослужінням молилися сотні вірян.

Також 23 вересня митрополит Агафангел освятив престол у Пантелеймонівському храмі села Садове Арцизького району.

МУКАЧЕВО. Митрополит Феодор освятив престол храму села Череївці

22 вересня, в неділю перед Воздвиженням, митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор очолив Божественну літургію в храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці, що в селі Череївці Мукачівського району.

Перед початком Літургії архіпастир звершив чин освячення нового престолу.

Під час богослужіння підносилась сугуба молитва за мир в Україні та за військовослужбовців ЗСУ.

Після Літургії було звершено хресний хід, після якого архіпастир звернувся до всіх зі словами проповіді. Подробней…

ЖИТОМИР. У Баранівці освячено храм на честь святого праведного Лазаря


21 вересня, в день свята Різдва Пресвятої Богородиці, визначна подія відбулася у містечку Баранівка — освячення Престолу та храму на честь святого праведного Лазаря.

Приміщення під храм було придбано та облаштовано після рейдерського захоплення місцевого храму УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці у минулому році представниками ПЦУ.

Святкова подія в новому храмі зібрала надзвичайно велику кількість людей. Чин освячення та урочисту Божественну літургію очолив Правлячий архієрей, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.

Під час освячення навколо храму було звершено хресний хід з мощами. Подробней…

ХЕРСОН. Внаслідок обстрілу згорів Миколаївський храм у селі Садове


22 вересня, близько 12.00, під час дронової атаки мирного населення с. Садово Херсонського району, один із снарядів впав на храм в ім’я святителя Миколая Чудотворця. Про це повідомили в пресслужбі Херсонської області.

Зазначається, що на церкву впав снаряд із запалювальною сумішшю, внаслідок чого храм повністю згорів.

З парафіян храму ніхто не постраждав.