Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Сентябрь 13th, 2024

ПОЧАЇВ. У духовній семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці


11 вересня, в день пам’яті Усікновення глави святого славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, митрополит Тернопільский і Кременецький Сергій в семінарському храмі на честь преподобного Іова та Амфілохія Почаївських очолив Божественну літургію та чин хіротесії у чтеці над вихованцями 4-го класу Почаївської духовної семінарії.

Митрополиту Тернопільському і Кременецькому Сергію співслужив ректор семінарії — архієпископ Шумський Іов (Смакоуз), а також клірики семінарського храму. Постриг вихованців IV-го класу в першу ступінь священства — чтець владики звершили перед початком Літургії. Подробней…

КРИВИЙ РІГ. У Нікополі у результаті обстрілу РФ знищено храм УПЦ


12 вересня внаслідок російського мінометного обстрілу Нікополя Дніпропетровської області був зруйнований храм УПЦ на честь ікони Божої Матері «Знамення».

Влучання в храм відбулося близько 10 ранку, під час Божественної літургії.

«Під час співу Херувимської пісні за Божественною літургією снаряд влучив в дах храму, внаслідок чого розпочалась пожежа. Незважаючи на старання рятувальників-вогнеборців, що прибули на місце горіння, були вщент зруйновані церковна покрівля, купольна частина та знищене внутрішнє оздоблення храму», — йдеться у повідомленні пресслужби єпархії. Подробней…

КИЇВ. Найбільше загиблих священно- та церковнослужителів в Українській Православній Церкві, – дослідження


Міжнародний проект «Християни проти війни» опублікував список священно- та церковнослужителів християнських конфесій, які загинули під час війни в Україні в період з 2014 по 2024 роки. Документ підготовлено спільно з організацією «Різдвяна декларація». Як зазначається на сайті shaltnotkill.info, станом на 31 серпня 2024 року загинуло 32 священнослужителів, монахів та монахів, а також церковнослужителів УПЦ.

 У річному 2023 року звіті Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія було надано сумну статистику про постраждалих кліриків, а також про зруйновані в ході бойових дій храми та монастирі УПЦ. На цю дату в умовах повномасштабної російської агресії загинуло 14 священнослужителів УПЦ, ще 20 отримали поранення. Станом на сьогоднішній день зниклими безвісти вважаються 5 кліриків УПЦ», – йдеться у повідомленні. Подробней…

СКОПʼЄ. Священний Синод Македонської Церкви — Охридської Архієпископії висловив підтримку Предстоятелю та віруючим Української Православної Церкви


Священний Синод Македонської Православної Церкви — Охридської Архієпископії на своєму черговому робочому засіданні, що відбулося 12 вересня 2024 року, висловився з приводу ситуації щодо Української Православної Церкви. Про це повідомляє сайт liturgija.mk.

Зазначається, що члени Синоду звернули увагу на законодавчу ініціативу Верховної Ради України — прийнятий законопроект 8371, який спрямований проти Української Православної Церкви. Вони вказали на те, що з його допомогою намагаються «позбавити мільйони віруючих, які відвідують храми в цій Церкві, основного права на релігійну приналежність, сповідання своєї віри та звершення релігійних служб».

«Священний Синод Македонської Православної Церкви — Охридської Архієпископії свідчить про євангельську істину та висловлює молитовну підтримку Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію, братам-архієреям та віруючому народу, молячись, щоб Господь дав їм сили вистояти і подолати ці випробування», — йдеться у заяві.

Також Священний Синод зазначив, що «молиться за єдність усіх Помісних Православних Церков, що становлять Тіло Христове».