Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Сентябрь 8th, 2024

КИЇВ. У Неділю 11-ту після Пʼятидесятниці Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


8 вересня, у Неділю одинадцяту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння звершили у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані. Подробней…

КИЇВ. У єпархіях УПЦ відбулися відспівування загиблих Захисників України


У Ніжинській, Чернівецькій, Рівненській, Житомирській, Мукачівській та інших єпархіях відбулися відспівування загиблих військовослужбовців, які захищали Україну від російської агресії.

31 серпня благочинний Коропського округу Ніжинської єпархії протоієрей Володимир Мисенко у співслужінні священників благочиння звершив відспівування та поховання полеглого Захисника Вітчизни Сергія Ященка.

Воїн Сергій героїчно загинув у бою 26 серпня. Поховали Героя у його рідному селі Радичів на Коропщині.

Також на Коропщині провели у вічність Захисника України Івана Сухацького.

Воїн Іван загинув 28 серпня, виконуючи бойове завдання. Його поховали у селі Подробней…

КИЇВ. Православні волонтери передають гуманітарну допомогу до прифронтових міст і сіл та допомагають евакуйовувати мирних жителів


6 вересня настоятель Миколаївського храму міста Дніпро протоієрей Віталій Гребинюк доставив гуманітарну допомогу для дітей на Херсонщину. Благодійний фонд «Фавор» передав 7 тонн води у м. Покровськ. Волонтери Фонду Калнишевського допомогли в евакуації жителів села Іллінка Покровського району Донецької області. Про це повідомляє pravoslavie.ks.ua та пресслужби православних фондів.

Гуманітарну допомогу у Херсонську єпархію протоієрей Віталій Гребинюк доправив з благословення митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея та за підтримки парафіян та благодійників храму Миколаївського храму міста Дніпро (острів Монастирський) і благодійного фонду «Мрія Майбутнього». Подробней…

КИЇВ. В КДАіС відбудеться ХVI Міжнародна науково-практична конференція


17 жовтня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Києві відбудеться ХVІ Міжнародна науково-практична конференція: «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Про це повідомляє пресслужба Київської духовної академії.

Організатором конференції виступає Київська духовна академія і семінарія Української Православної Церкви.

У 2024 р. виповнюється 100 років з дня остаточного закриття Київської духовної академії радянською владою. Перше закриття Академії сталося у квітні 1919 р., коли у Києві тимчасово була встановлена радянська влада. Однак у серпні того ж року більшовицькі війська залишили Київ, Академія відновила свою діяльність. Але в лютому 1920 г. радянська влада остаточно закріпилася в Києві. Після цього Академію вдалося зареєструвати за радянським законодавством в якості приватного навчального закладу під назвою «Київська православна богословська академія». В такому вигляді вона змогла проіснувати до 1924 р., коли була вже остаточно ліквідована радянською владою.

Тому у 2024 р. на традиційній щорічній конференції у Київських духовних школах планується приділити особливу увагу останнім рокам існування КДА у дореволюційний та післяреволюційний період, а також знову звернутися до розгляду життєвих шляхів професорів та випускників КДА в радянську добу.

У центрі уваги конференції будуть такі питання:

  • Історичний шлях КДА у ХІХ – першій чверті ХХ ст.;

  • Доля професорів та випускників КДА після встановлення в Україні радянської влади;

  • Новомученики та сповідники ХХ ст.: вивчення їхнього життя та подвигу;

  • Історичний шлях Православної Церкви в Україні в ХХ ст.;

  • Проблеми і перспективи вивчення історії Київських духовних шкіл;

  • Шляхи розвитку богословської науки в незалежній Україні.

Також на конференції будуть працювати секції для аспірантів та студентів з усіх напрямків богословської науки (біблеїстика, богослов’я, патрологія, історія Церкви, церковно-практичні дисципліни).

До участі в конференції запрошуються викладачі, аспіранти та студенти духовних та світських навчальних закладів, спеціалісти в галузі богослов’я, філософії, історії, педагогіки.

Форми участі: очна та дистанційна (онлайн).

Робочі мови конференції: українська та російська.

Регламент доповідей — до 20 хвилин.

Місце проведення: Україна, місто Київ, Київська духовна академія (адреса – Покровський Голосіївський чоловічий монастир, вул. полковника Затєвахіна, 14).

Матеріали конференції планується частково видати в журналі «Труди Київської духовної академії». Тексти доповідей для публікації слід направляти до Оргкомітету в електронному вигляді.

Вимоги до текстів:

  1. Текст подається українською або російською мовою.

  2. Текст має бути набраним в редакторі MS Word та збереженим у форматі doc або rtf.

  3. Шрифт Times New Roman, кегль 14, інтервал 1,5.

  4. Текст обов’язково повинен містити назву доповіді, прізвище, ім’я, по-батькові, священний сан, науковий ступінь автора, назву організації, яку він представляє, та його посаду.

  5. Посилання на джерела та літературу подаються знизу кожної сторінки.

Тексти доповідей не рецензуються. Рішення про можливість публікації доповідей приймає Видавнича група Київської духовної академії.

Електронну реєстрацію учасників конференції відкрито за адресою: https://forms.gle/iYajgNvCgPk9DMC78 (ввести в адресний рядок браузера).

Заявки та тексти доповідей приймаються Оргкомітетом до 7 жовтня 2024 р.

Оргкомітет забезпечує харчування та проживання учасників під час роботи конференції.

Проїзд — за рахунок направляючої сторони.

Адреса Оргкомітету: 03041, Україна, Київ, вул. полковника Затєвахіна 14, Київська Духовна Академія, ученому секретарю доценту архімандриту Митрофану (Божку).

Телефон для довідок: +38 (073) 431-47-19 (приймальня ректора, 9:00–15:00)

E-mail: kda.orgkom@gmail.com (Оргкомітет)

Завантажити детальну інформацію.

Link on Google form for English speaking participants:

Registration of participants;

Download more information.

БУХАРЕСТ. Румунський Патріархат засудив позбавлення румунської парафії УПЦ права користування Чернівецькою каплицею Буковинських Митрополитів


У Румунській Православній Церкві відреагували на ситуацію навколо Трьохсвятительської каплиці-усипальниці Буковинських Митрополитів румуномовної парафії УПЦ у Чернівцях. Про це повідомляє basilica.ro.

У Румунській Церкві з жалем констатують, що в Чернівецькій каплиці Буковинських Митрополитів більше не можуть відправлятися богослужіння румунською мовою. Подробней…

СЛОВʼЯНСЬК. Відбулося чергове судове засідання у справі митрополита Святогірського Арсенія


5 вересняу Слов’янському міськрайонному суді відбулося чергове підготовче засідання по справі митрополита Святогірського Арсенія. Про це повідомляє пресслужбу Лаври.

Підтримати владику до зали засідань прибули братія Лаври, сестри лаврських Усіхскорботного та Іоаннівського скитів і парафіяни Української Православної Церкви.

Раніше сторона захисту клопотала про зміну підсудності справи. Однак Верховний Суд залишив це клопотання без задоволення.

Як зазначила суддя, адвокати подали п’ять апеляцій на рішення Слов’янського міськрайонного суду від 15 серпня про подовження тримання владики Арсенія у Дніпровському СІЗО до 13 жовтня. Усі вони були відхилені.

У рамках засідання 5 вересня було розглянуто чергове клопотання сторони захисту про участь владики у судових засіданнях в режимі відеоконференції.

Адвокати аргументували своє прохання тим, що конвоювання митрополита Арсенія з Дніпра до Слов’янська є небезпечним для здоров’я і навіть життя владики. У своїх виступах адвокати посилалися, зокрема, на статтю 336 Кримінально-процесуального кодексу України, яка дозволяє без додаткових ризиків та загрози безпеці проводити судові засідання онлайн.

Подробней…