Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Неділю 12-ту після Пʼятидесятниці Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


15 вересня, у Неділю дванадцяту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння звершили у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Пояснюючи віруючим недільне євангельське читання про багатого юнака (Мф. 19: 16-26), Предстоятель зауважив, що коли людина має певне майно, але ставиться до нього не як до своєї надії, а як до засобу творити добрі справи, то ця людина може підійматися до високих ступенів духовної досконалості.

Проте, за словами Архіпастиря, на шляху духовного вдосконалення є такий етап, коли людина повинна іти далі так, як прийшла у цей світ, — без нічого.

«У цей простір досконалості людина входить без нічого. Тобто не володіючи матеріальними великими благами, а лише тим, що потрібно для життя. Надлишки там вже обтяжують людину», — наголосив Його Блаженство.

Первосвятитель звернув увагу, що апостоли дуже здивувалися, почувши слова Господа Іісуса Христа про те, що «легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже» (Мф. 19: 24-25).

Як пояснив Блаженніший владика, апостоли розмірковували, що багатий може нагодувати бідного, допомогти хворому у лікуванні тощо і таким чином заслужити собі спасіння. Але Спаситель їм відповідає: «Людям це неможливо, Богові ж усе можливе» (Мф. 19: 26).

«Тобто Господь говорить, що спасіння — це дар Божий, який людина не може собі заслужити у Бога», — підкреслив Предстоятель.

Архіпастир додав, що дар спасіння Творець дає і тим, хто працював Йому від своєї юності, і тим, хто приходить до Бога тільки в середньому віці свого життя, а є такі, які наприкінці свого життя приходять до Господа, як благорозумний розбійник, і вони отримують від Бога дар спасіння.

Разом із тим Його Блаженство пояснив, чому важливо прагнути прийти до Бога якомога раніше:

«Людина, яка прожила з Богом від юності, постійно користується Божим миром, даром, радістю духовною. А людина, яка прожила в гріхах нерозкаяних, постійно мучилася в душі, страждала. Вона цього, може, і не розуміла до кінця, але вона постійно перебувала в таких випробуваннях і муках».

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після відпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав паству з неділею та благословив усіх.