Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Київській духовній академії відбулось урочисте відкриття відродженого Церковно-археологічного музею


1 вересня з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра на території Голосіївського монастиря відбулось урочисте відкриття відродженого Церковно-археологічного музею Київської духовної академії. Про це повідомляє сайт КДА.

Представив відновлений музей його завідувач доцент Київської духовної академії архімандрит Дамаскін (Лебедь).

На виставці була представлена експозиція, присвячена визначним датам Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а саме: 80-річчю від дня його народження та 10-річчю Первосвятительського служіння на древній кафедрі Київських Митрополитів. Експозиція містить унікальні фотографії, які ілюструють служіння Блаженнішого Митрополита Онуфрія, а також його внесок у духовне життя та розвиток як Української Православної Церкви, так і Київських духовних шкіл.

На окремому стенді «Новітнє життя КДАіС» були відображені події, що відбулися в Київських духовних школах протягом останнього року після переїзду до Голосіївського монастиря.

Також на виставці були представлені стенди з особистими речами покійних викладачів Київських духовних шкіл архімандрита Романа (Подлубняка) та архімандрита Нестора (Соменка).

Ректор КДАіС архієпископ Білогородський Сильвестр висловив подяку наміснику Покровського Голосіївського чоловічого монастиря архієпископу Ворзельському Ісаакію за можливість відродити Церковно-археологічний музей на території обителі. Також владика ректор подякував отцю Дамаскіну за його працю та організацію.

Довідка

Церковно-археологічний музей Київської духовної академії був створений в 1872 році і став першим музеєм такого роду. До початку ХХ століття колекція музею включала матеріали від III тисячоліття до Р.Х. до XIX століття. Після приходу радянської влади майже всі експонати були загублені або вивезені за кордон.

Відродження музею відбулося в 2009 році з благословення Митрополита Київського і всієї України Володимира. Предстоятель пожертвував для експозиції предмети зі своєї особистої колекції.

Внаслідок переїзду Київських духовних шкіл з Києво-Печерської Лаври до Покровського Голосіївського чоловічого монастиря у 2023 році музей тимчасово призупинив своє функціонування.

1 вересня 2024 року музей урочисто відновив своє функціонування на території Голосіївської обителі.

Сьогодні, як і з моменту створення музею, головним джерелом поповнення фонду є пожертвування та подарунки від ієрархів, духовенства, викладачів КДА і приватних осіб.