Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В духовних семінаріях УПЦ розпочався новий навчальний рік


В Одеській, Волинській, Київській, Полтавській, Харківській духовних семінаріях розпочався 2024-2025 навчальний рік. В Почаївській лаврі звершили молебень перед початком навчального року.

31 серпня в Одеській духовній семінарії відбувся урочистий актовий день з нагоди початку нового навчального року, на якому був присутній митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, архієпископ Юнжежнський Діодор, ректор, викладачі, студенти ОДС та гості.

Проректор з навчально-методичної роботи протоієрей Андрій Гавриленко розповів про вступну кампанію та наукову діяльність ОДС під час літніх канікул. Були зачитані привітання від митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, архієпископа Шумського Іова і архієпископа Унгенського та Ніспоренскього Петра.

Митрополит Агафангел також привітав нових викладачів Одеської духовної школи: архієпископа Южненського Діодора (Васильчук) та архімандрита Олексія (Коваль) та нагородив орденами від Блаженнішого Митрополита Онуфрія Київського и всієї України викладачів ОДС: секретаря ради архімандрита Тихона (Васіліу) та регента семінарського хору протоієрея Василія Петручка.

Ректор Одеської духовної семінарії протоієрей Димитрій Яковенко привітав керуючого Одеською єпархією з його 86-річчям, після чого студенти перших курсів отримали памʼятні подарунки та благословіння на носіння підрясників.

1 вересня митрополит Волинський і Луцький Нафанаїл очолив Божественну літургію та молебень перед початком нового навчального року у Волинській духовній семінарії. Владиці співслужили ректор ВДС архімандрит Євменій (Михалевський), завідуючий канцелярією єпархії архімандрит Паїсій (Хомич), клірики храму та єпархії.

На початку богослужіння владика Нафанаїл благословив підрясники вихованцям другого курсу ВДС.

Наприкінці богослужіння владика звернувся до присутніх з архіпастирським словом і закликав на вірян Боже благословення.

2 вересня з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра в Київських духовних школах розпочався новий 2024-2025 навчальний рік. Після канікул вихованці Семінарії та студенти Академії повернулися до занять, продовжуючи вивчати богословські дисципліни.

Наприкінці першого навчального дня студенти та вихованці Київської Духовної Академії і Семінарії зібралися на зустріч зі своїми курсовими наставниками, під час якої відбулися знайомства цьогорічних вступників із класними керівниками, обговорювалися календарні плани на навчальний рік, а студенти мали змогу поділитися своїми сподіваннями щодо майбутніх досягнень. На завершення студенти отримали поради та настанови від своїх класних керівників, які побажали їм успіхів у навчанні, духовного зростання та дружньої атмосфери в колективі.

2 вересня в Актовій залі Полтавської духовної семінарії відбулося спільне засідання викладачів та студентів, на якому обговорювалися поточні питання навчально-виховного процесу. Відкрив засідання віцеректор архієпископ Новосанжарський Веніамін. Владика вказав на особливості поведінки та навчання у духовній школі.

Потім, згідно з регламентом, слово надали проректору з виховної роботи протоієрею Віталію Васильчуку, проректору із наукової роботи та декану богословсько-місіонерського факультету протоієрею Сергію Яблуновському, завідувачці факультету регентів – псаломщиків монахині Софії (Калічіній), завідувачці сектору дистанційного навчання Рибальченко Людмилі Леонідівні та декану іконописного факультету Горбань Сергію Івановичу. Далі відбулось засідання Педагогічної ради та нарада чергових вихователів, де були обговорені актуальні питання навчального та виховного процесів.

Після завершення засідань студенти зустрілися у своїх аудиторіях з класними керівниками.

2 вересня з нагоди початку нового навчального року в Харківській духовній семінарії з благословення ректора митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія в Озерянському храмі Покровського монастиря Харкова була відслужена урочиста Божественна літургія, яку очолив перший проректор ХДС протоієрей Валентин Ковальчук у співслужінні викладачів та студентів Семінарії у священному сані.

В ході богослужіння були піднесені молитви за мир та захисників України. Піснеспіви літургії виконував зведений хор семінаристів і регентсько-співацького відділення під керівництвом протоієрея Федора Воскобойнікова.

Під час богослужіння вихованці Семінарії причастилися Святих Христових Таїн. Після літургії відбувся молебень перед початком нового навчального року.

Після закінчення святкового богослужіння в архієрейській резиденції відбувся урочистий акт під головуванням ректора Харківської духовної семінарії митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія.

Вчений секретар ХДС протоієрей Дмитро Тарасов оголосив результати вступної компанії Харківської духовної семінарії та зачитав надіслані вітання на ім’я Ректора ХДС.

Потім владика-ректор вручив першокласникам пам’ятні подарунки.

Наприкінці митрополит Онуфрій звернувся зі словами настанови до вихованців Семінарії, надав своє архіпастирське благословення і побажав Божої допомоги в новому навчальному році. На завершення була зроблена спільна фотографія.

Після цього для вихованців першого класу Харківської духовної семінарії була організована екскурсія в Церковно-історичний музей Харківської єпархії.

2 вересня 2024 року в Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської лаври братія обителі звершила молебень перед початком навчального року.