Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Сентябрь, 2024

КИЇВ. Київські духовні школи відвідав професор Теологічного університету Лейпцигу та прочитав відкриту лекцію


З 15 по 17 вересня, із академічним візитом в Києві перебував професор Франк Лютце, завідуючий кафедри релігійної педагогіки та дидактики викладання релігії Теологічного університету Лейпцигу, Німеччина.
З благословіння, ректора Київської духовної академії і семінарії, архієпископа Білогородського Сильвестра, гостя супроводжував проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Пантелеімон (Мельник). Переклад здійснював викладач КДАіС, професор С. М. Бортник.
Даний візит відбувся в рамках офіційної співпраці між університетом Лейпцигу та Київською Духовною Академією. Подробней…

Митрополит Антоний: Церковь невозможно запретить, поскольку невозможно запретить верующих


После всех драматических событий у церковных людей совершенно закономерно возникает вопрос: что будет дальше с Церковью и как дальше жить?

Для начала нужно уяснить самое важное: в чем смысл жизни христианина?

Наша главная цель – единение со Христом через любовь к Богу и ближним. Из этой цели всегда нужно исходить в своих мыслях, словах и действиях.

На этом пути бывают препятствия, обусловленные греховностью земного мира. И не стоит ожидать от мира никаких благ – ни в дни благоденствия, ни в дни тревог.

Потому любые препоны, которые ставит нам мир на поприще спасения души, нужно воспринимать как нечто само собой разумеющиеся, держа в уме слова Господа: «В мире будете иметь скорбь; но мужайтесь: Я победил мир» (Ин. 16:33). Подробней…

ФРАЙЗІНГ. У Німеччині архієпископ Білогородський Сильвестр зустрівся з керівництвом благодійного фонду «Реновабіс»


16 вересня ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр у м. Фрайзинг Німеччини зустрівся з керівництвом благодійного фонду «Реновабіс».

Владику ректора у візиті супроводжував завідувач канцелярії КДАіС архідиякон Никодим (Шевчук). Також у зустрічі взяв участь професор Томас Бремер.

Після ознайомчої екскурсії по кафедральному комплексу Фрайзингського собору відбулася зустріч з виконавчим директором благодійного фонду Маркусом Подробней…

МУКАЧЕВО. Єпархія передала черговий спецавтомобіль на потреби ЗСУ


13 вересня священники Мукачівської єпархії УПЦ освятили і передали спецавтомобіль для виконання бойових завдань на лінії фронту ЗСУ.
Транспорт передали земляку віруючих Мукачівської єпархії, воїну ЗСУ Рикавцю Олегу.

Благодійний збір коштів для придбання транспорту для захисників був огранізований кліриками єпархії, протоієреями Василієм Бабець та Василієм Кондрич.

«Дякуючи усім жертводавцям дане авто придбане і передане безпосередньо нашим захисникам», – йдеться у повідомленні.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Миколаївська парафія села Білогородка передала сьомий автомобіль для ЗСУ


15 вересня благочинний Білогородського округу Київської єпархії протоієрей В’ячеслав Лазорик освятив автомобіль для одного з військових підрозділів ЗСУ.
Авто було придбане коштом благодійника Миколаївського храму села Білогородка з німецького міста Фрайбург.

Невдовзі авто буде доукомплектовано всім необхідним та передано військовослужбовцям.

За словами військових, автомобілі є однією з основних потреб на фронті. Подробней…

КИЇВ. У Неділю 12-ту після Пʼятидесятниці Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


15 вересня, у Неділю дванадцяту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння звершили у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Пояснюючи віруючим недільне євангельське читання про багатого юнака (Мф. 19: 16-26), Предстоятель зауважив, що коли людина має певне майно, але ставиться до нього не як до своєї надії, а як до засобу творити добрі справи, то ця людина може підійматися до високих ступенів духовної досконалості.

Проте, за словами Архіпастиря, на шляху духовного вдосконалення є такий етап, коли людина повинна іти далі так, як прийшла у цей світ, — без нічого. Подробней…

КОНОТОП. Єпархія оголосила збір допомоги постраждалим внаслідок російської нічної атаки на місто


Митрополит Конотопський і Глухівський Роман, духовенство та віряни Конотопської єпархії висловлюють співчуття усім постраждалим внаслідок російської атаки на Конотоп у ніч на 12 вересня. Також з благословення правлячого архієрея у Конотопській єпархії розпочали збір допомоги потерпілим.

У повідомленні єпархіальної пресслужби зазначається, що внаслідок російської нічної атаки зазнали руйнувань об’єкти інфраструктури, дитячі садочки, школа, лікарня та житлові багатоповерхівки. Одна людина померла, велика кількість конотопчан мають фізичні, психологічні травми та вимушені шукати тимчасове житло. Подробней…

КИЇВ. Місія Милосердя доставила черговий гуманітарний вантаж на Схід України


11-13 вересня заступник голови Синодального відділу з соціальних та гуманітарних питань УПЦ протоієрей Костянтин Дворовий та голова Відділу соціального та гуманітарного служіння Київської єпархії протоієрей Андрій Дворовий доставили 3,5 тонни гуманітарної допомоги для ЗСУ, Святогірської лаври та цивільного населення на Сході України. Про це повідомляє телеграм-канал «Церква допомагає».

Священники-волонтери передали братії Святогірської лаври та біженцям, які знайшли в обителі прихисток, харчові продукти, борошно, господарські товари, ліки тощо. Дітей, які перебувають в обителі, привітали з початком нового навчального року та передали їм солодощі. Подробней…

МЮНХЕН. Ієрарх УПЦ звершив Літургію на парафії Румунської Православної Церкви у Німеччині


15 вересня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр спільно з єпископом Брашовським Софіаном, вікарієм Митрополії Німеччини, Центральної і Північної Європи Румунської Православної Церкви, звершив Божественну Літургію з нагоди престольного свята Воздвиженського храму у місті Мюнхен (Румунська Православна Церква).

Архієпископа Сильвестра у візиті до Німеччини супроводжує завідувач канцелярії КДАіС архідиякон Никодим (Шевчук). Подробней…

ПОЧАЇВ. У духовній семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці


11 вересня, в день пам’яті Усікновення глави святого славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, митрополит Тернопільский і Кременецький Сергій в семінарському храмі на честь преподобного Іова та Амфілохія Почаївських очолив Божественну літургію та чин хіротесії у чтеці над вихованцями 4-го класу Почаївської духовної семінарії.

Митрополиту Тернопільському і Кременецькому Сергію співслужив ректор семінарії — архієпископ Шумський Іов (Смакоуз), а також клірики семінарського храму. Постриг вихованців IV-го класу в першу ступінь священства — чтець владики звершили перед початком Літургії. Подробней…

КРИВИЙ РІГ. У Нікополі у результаті обстрілу РФ знищено храм УПЦ


12 вересня внаслідок російського мінометного обстрілу Нікополя Дніпропетровської області був зруйнований храм УПЦ на честь ікони Божої Матері «Знамення».

Влучання в храм відбулося близько 10 ранку, під час Божественної літургії.

«Під час співу Херувимської пісні за Божественною літургією снаряд влучив в дах храму, внаслідок чого розпочалась пожежа. Незважаючи на старання рятувальників-вогнеборців, що прибули на місце горіння, були вщент зруйновані церковна покрівля, купольна частина та знищене внутрішнє оздоблення храму», — йдеться у повідомленні пресслужби єпархії. Подробней…

КИЇВ. Найбільше загиблих священно- та церковнослужителів в Українській Православній Церкві, – дослідження


Міжнародний проект «Християни проти війни» опублікував список священно- та церковнослужителів християнських конфесій, які загинули під час війни в Україні в період з 2014 по 2024 роки. Документ підготовлено спільно з організацією «Різдвяна декларація». Як зазначається на сайті shaltnotkill.info, станом на 31 серпня 2024 року загинуло 32 священнослужителів, монахів та монахів, а також церковнослужителів УПЦ.

 У річному 2023 року звіті Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія було надано сумну статистику про постраждалих кліриків, а також про зруйновані в ході бойових дій храми та монастирі УПЦ. На цю дату в умовах повномасштабної російської агресії загинуло 14 священнослужителів УПЦ, ще 20 отримали поранення. Станом на сьогоднішній день зниклими безвісти вважаються 5 кліриків УПЦ», – йдеться у повідомленні. Подробней…

СКОПʼЄ. Священний Синод Македонської Церкви — Охридської Архієпископії висловив підтримку Предстоятелю та віруючим Української Православної Церкви


Священний Синод Македонської Православної Церкви — Охридської Архієпископії на своєму черговому робочому засіданні, що відбулося 12 вересня 2024 року, висловився з приводу ситуації щодо Української Православної Церкви. Про це повідомляє сайт liturgija.mk.

Зазначається, що члени Синоду звернули увагу на законодавчу ініціативу Верховної Ради України — прийнятий законопроект 8371, який спрямований проти Української Православної Церкви. Вони вказали на те, що з його допомогою намагаються «позбавити мільйони віруючих, які відвідують храми в цій Церкві, основного права на релігійну приналежність, сповідання своєї віри та звершення релігійних служб».

«Священний Синод Македонської Православної Церкви — Охридської Архієпископії свідчить про євангельську істину та висловлює молитовну підтримку Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію, братам-архієреям та віруючому народу, молячись, щоб Господь дав їм сили вистояти і подолати ці випробування», — йдеться у заяві.

Також Священний Синод зазначив, що «молиться за єдність усіх Помісних Православних Церков, що становлять Тіло Христове».

ПОЧАЇВ. У Лаврі тисячі віруючих вшанували пам’ять преподобного Іова

9-10 вересня, в день обрітення чесних мощей преподобного Іова, ігумена Почаївського, у Свято-Успенській Почаївській лаврі звершили урочисті богослужіння. Про це повідомляє прес-служба обителі.

Всенічне бдіння напередодні та Літургію у день свята очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк у співслужінні сонму архієреїв та духовенства УПЦ.

За богослужінням молилися тисячі віруючих Української Православної Церкви, які традиційно прибули до святої обителі вшанувати преподобного.

9 вересня урочисті богослужіння відбулися у Спасо-Преображенському соборі лаври, під час якого тисячі віруючих змогли прикластися з молитвою до святих мощей преподобного Іова, які хресним ходом перенесли з Печерного храму, де вони завжди знаходяться.

КИЕВСКАЯ ОБЛАСТЬ. Полиция помогает рейдерам ПЦУ взламывать храм в Боярке


Прихожане УПЦ сообщают, что активистов ПЦУ возле храма немного.

7 сентября с утра продолжается захват Покровского храма УПЦ в Боярке. Прихожане общины храма сняли на видео, как правоохранители активно содействуют сторонникам ПЦУ. Они зафиксировали, как полицейские передавали монтировки, чтобы взламывать двери храма, что вызвало возмущение прихожан.

Телеграм-канал «Перший козацький» сообщает, что представителей ПЦУ возле храма немного, несколько активистов и клирики структуры Думенко. Однако основную силовую поддержку им оказывает местное Добровольческое формирование территориальной общины (ДФТГ). Подробней…

КИЇВ. У Неділю 11-ту після Пʼятидесятниці Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


8 вересня, у Неділю одинадцяту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння звершили у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані. Подробней…

КИЇВ. У єпархіях УПЦ відбулися відспівування загиблих Захисників України


У Ніжинській, Чернівецькій, Рівненській, Житомирській, Мукачівській та інших єпархіях відбулися відспівування загиблих військовослужбовців, які захищали Україну від російської агресії.

31 серпня благочинний Коропського округу Ніжинської єпархії протоієрей Володимир Мисенко у співслужінні священників благочиння звершив відспівування та поховання полеглого Захисника Вітчизни Сергія Ященка.

Воїн Сергій героїчно загинув у бою 26 серпня. Поховали Героя у його рідному селі Радичів на Коропщині.

Також на Коропщині провели у вічність Захисника України Івана Сухацького.

Воїн Іван загинув 28 серпня, виконуючи бойове завдання. Його поховали у селі Подробней…

КИЇВ. Православні волонтери передають гуманітарну допомогу до прифронтових міст і сіл та допомагають евакуйовувати мирних жителів


6 вересня настоятель Миколаївського храму міста Дніпро протоієрей Віталій Гребинюк доставив гуманітарну допомогу для дітей на Херсонщину. Благодійний фонд «Фавор» передав 7 тонн води у м. Покровськ. Волонтери Фонду Калнишевського допомогли в евакуації жителів села Іллінка Покровського району Донецької області. Про це повідомляє pravoslavie.ks.ua та пресслужби православних фондів.

Гуманітарну допомогу у Херсонську єпархію протоієрей Віталій Гребинюк доправив з благословення митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея та за підтримки парафіян та благодійників храму Миколаївського храму міста Дніпро (острів Монастирський) і благодійного фонду «Мрія Майбутнього». Подробней…

КИЇВ. В КДАіС відбудеться ХVI Міжнародна науково-практична конференція


17 жовтня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Києві відбудеться ХVІ Міжнародна науково-практична конференція: «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Про це повідомляє пресслужба Київської духовної академії.

Організатором конференції виступає Київська духовна академія і семінарія Української Православної Церкви.

У 2024 р. виповнюється 100 років з дня остаточного закриття Київської духовної академії радянською владою. Перше закриття Академії сталося у квітні 1919 р., коли у Києві тимчасово була встановлена радянська влада. Однак у серпні того ж року більшовицькі війська залишили Київ, Академія відновила свою діяльність. Але в лютому 1920 г. радянська влада остаточно закріпилася в Києві. Після цього Академію вдалося зареєструвати за радянським законодавством в якості приватного навчального закладу під назвою «Київська православна богословська академія». В такому вигляді вона змогла проіснувати до 1924 р., коли була вже остаточно ліквідована радянською владою.

Тому у 2024 р. на традиційній щорічній конференції у Київських духовних школах планується приділити особливу увагу останнім рокам існування КДА у дореволюційний та післяреволюційний період, а також знову звернутися до розгляду життєвих шляхів професорів та випускників КДА в радянську добу.

У центрі уваги конференції будуть такі питання:

  • Історичний шлях КДА у ХІХ – першій чверті ХХ ст.;

  • Доля професорів та випускників КДА після встановлення в Україні радянської влади;

  • Новомученики та сповідники ХХ ст.: вивчення їхнього життя та подвигу;

  • Історичний шлях Православної Церкви в Україні в ХХ ст.;

  • Проблеми і перспективи вивчення історії Київських духовних шкіл;

  • Шляхи розвитку богословської науки в незалежній Україні.

Також на конференції будуть працювати секції для аспірантів та студентів з усіх напрямків богословської науки (біблеїстика, богослов’я, патрологія, історія Церкви, церковно-практичні дисципліни).

До участі в конференції запрошуються викладачі, аспіранти та студенти духовних та світських навчальних закладів, спеціалісти в галузі богослов’я, філософії, історії, педагогіки.

Форми участі: очна та дистанційна (онлайн).

Робочі мови конференції: українська та російська.

Регламент доповідей — до 20 хвилин.

Місце проведення: Україна, місто Київ, Київська духовна академія (адреса – Покровський Голосіївський чоловічий монастир, вул. полковника Затєвахіна, 14).

Матеріали конференції планується частково видати в журналі «Труди Київської духовної академії». Тексти доповідей для публікації слід направляти до Оргкомітету в електронному вигляді.

Вимоги до текстів:

  1. Текст подається українською або російською мовою.

  2. Текст має бути набраним в редакторі MS Word та збереженим у форматі doc або rtf.

  3. Шрифт Times New Roman, кегль 14, інтервал 1,5.

  4. Текст обов’язково повинен містити назву доповіді, прізвище, ім’я, по-батькові, священний сан, науковий ступінь автора, назву організації, яку він представляє, та його посаду.

  5. Посилання на джерела та літературу подаються знизу кожної сторінки.

Тексти доповідей не рецензуються. Рішення про можливість публікації доповідей приймає Видавнича група Київської духовної академії.

Електронну реєстрацію учасників конференції відкрито за адресою: https://forms.gle/iYajgNvCgPk9DMC78 (ввести в адресний рядок браузера).

Заявки та тексти доповідей приймаються Оргкомітетом до 7 жовтня 2024 р.

Оргкомітет забезпечує харчування та проживання учасників під час роботи конференції.

Проїзд — за рахунок направляючої сторони.

Адреса Оргкомітету: 03041, Україна, Київ, вул. полковника Затєвахіна 14, Київська Духовна Академія, ученому секретарю доценту архімандриту Митрофану (Божку).

Телефон для довідок: +38 (073) 431-47-19 (приймальня ректора, 9:00–15:00)

E-mail: kda.orgkom@gmail.com (Оргкомітет)

Завантажити детальну інформацію.

Link on Google form for English speaking participants:

Registration of participants;

Download more information.

БУХАРЕСТ. Румунський Патріархат засудив позбавлення румунської парафії УПЦ права користування Чернівецькою каплицею Буковинських Митрополитів


У Румунській Православній Церкві відреагували на ситуацію навколо Трьохсвятительської каплиці-усипальниці Буковинських Митрополитів румуномовної парафії УПЦ у Чернівцях. Про це повідомляє basilica.ro.

У Румунській Церкві з жалем констатують, що в Чернівецькій каплиці Буковинських Митрополитів більше не можуть відправлятися богослужіння румунською мовою. Подробней…

Предыдущая страница...