Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Июль 2nd, 2024

МУКАЧЕВО. У єпархії влаштували відпочинок та паломництво влаштували для дітей–сиріт, переселенців з м. Дніпра


26 червня з благословіння Феодора, митрополита Мукачівського та Ужгородського відбулася чергова поїздка для дітей сиріт, переселенців з м. Дніпра, з КЗСЗ “Центр соціальної підтримки дітей та сімей “Обійми”ДМР., що від початку війни проживають у Великоберезнянській санаторній школі-інтернат.

Дітки вже з нетерпінням чекали на можливість знову відвідати Аквапарк “Карпатія”, та вдосталь накупатися в ці спекотні дні.

35 діток та їх вихователі мали можливість насолодитися басейнами, гірками Подробней…

КИЇВ. Вітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія Святішому Патріарху Болгарському, Митрополиту Софійському Даниїлу


ЙОГО СВЯТОСТІ,
СВЯТІШОМУ ДАНИЇЛУ,
ПАТРІАРХУ БОЛГАРСЬКОМУ,
МИТРОПОЛИТУ СОФІЙСЬКОМУ

Ваша Святосте!

Щиросердечно поздоровляю Вашу Святиню з обранням на Первосвятительский Престол Болгарських Патріархів.

Дух Святий явив Свою всеблагу дію для всієї повноти Болгарської Православної Церкви, поставивши Вас на високий свічник Патріаршого служіння. Вінець Первосвятительства, що возложений на Вашу главу, є тим дійсним вираженням повної довіри єпископату, кліру, монашества та православного народу Болгарії, яку Ви заслужили своїм достойним житієм та християнською мудрістю, а Ваша щира віра у Христа та самовіддана любов до ближніх стали прикрасою Церкви Христової.

Нині на Вас покладено новий послух, який потребує багато сил, терпеливої уваги та виважених рішень. Все це можливо поєднати лише терпеливою молитвою і повною самопожертвою до всіх, хто нас оточує. Яскравим прикладом такого служіння були Ваші блаженноспочилі попередники Патріархи Кирил, Максим та Неофіт. Подробней…

СОФІЯ. Митрополит Августин взяв участь в урочистостях з нагоди обрання та інтронізації Болгарського Патріарха


30 червня – 1 липня, в столиці Болгарії – Софії відбулися урочистості з нагоди обрання та інтронізації нового Предстоятеля Болгарської Православної Церкви, яким став митрополит Відінський Даниїл. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в урочистостях від Української Православної Церкви взяв участь митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Владику супроводжував клірик Білоцерківської єпархії протоієрей Димитрій Марандюк.

30 червня, після обрання та чину інтронізації, на урочистому прийомі митрополит Августин зачитав вітальне слово новообраному Патріарху від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Також владика передав Святішому Патріарху Даниїлу від Предстоятеля УПЦ в подарунок богослужбовий комплект – хрест і дві панагії.

КИЇВ. У Неділю всіх святих Предстоятель звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


30 червня, у Неділю першу після П’ятидесятниці, день памяті всіх святих, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, митрополит Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Добропольський Спиридон, архієпископ Костянтинівський Паїсій, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство монастиря та гості у священному сані.

На малому вході Предстоятель возвів у сан архідиякона клірика Покровського вікаріатства ієродиякона Віктора Денисова.

Після читання святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до парафіян і паломників Лаври зі словом проповіді.

«Коли людина слухає про святих, то часто задається питанням, як досягнути святості, що таке святість. Господь створив людину із землі, вдихнув у неї дихання життя і прикрасив її Своїм Божественним образом і подобою. Образ Божественний – це краса, яку людина має на собі, яка відображає красу Божественну. Подоба Божа полягає в тому, щоб людина стала любов’ю, щоб вона наповнилася духом любові до Бога і до ближнього. І вона тоді буде подібна до свого Творця, Який і є Любов’ю», – зазначив Архіпастир.

За словом Першосвятителя, шлях до святості – непростий.

«На цьому шляху треба долати свої бажання, підкоряти їх Божественному закону. Коли людина починає своє життя проводити по священним законам, то сама стає священною і стає подібною до свого святого Творця. На землі людина постійно веде брань – з духами злоби піднебесної, з демонами, з неблагонаміреними людьми, які іноді хочуть її збити з дороги, яка веде до Бога. І завдання людини полягає в тому, щоб вона в цій боротьбі зберегла, а якщо не мала, то щоб здобула, любов – любов до Бога як до свого Творця і любов до ближнього. Ті люди, які пройшли всі випробування і зберегли любов в своїй душі, мають Божественну подобу і називаються святими», – сказав він.

Предстоятель пояснив, як дізнатися, що в людини є любов до Бога і ближнього.

«У любові є супутник, який називається смиренням. У людини, що має справжню любов, є справжнє смирення. Вона підкоряється волі Божій, відмовляється від того, що хоче, і робить те, що говорить Бог. Той, хто має смирення, той сильний, бо вручив себе в руки Бога, а Він є Сила», – підкреслив Блаженніший владика.

Як наголосив Його Блаженство, сила смирення проявляється у вірності Богу навіть до смерті.

«Святий апостол Павел багато разів називає християн, які ще жили на землі, святими. Це були люди, які своє життя підкоряли Божественним заповідям, Божественним законам, які жили по Божественній волі, яка для кожної людини є особливою. Але спільне в цій Божественній волі те, що вона всіх людей веде до Бога, щастя, блаженства і вічного життя», – підсумував Митрополит Онуфрій.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Євхаристичного канону Блаженніший Митрополит Онуфрій висвятив на диякона Валерія Дубинського, випускника Київської духовної семінарії. Подробней…