Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію з нагоди дня пам’яті преподобного Антонія Печерського

23 липня, у день пам’яті преподобного Антонія Печерського, начальника чернецтва на Русі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив святкове богослужіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Предстоятель звершив Божественну літургію у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського. Його Блаженству співслужили: голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, сонм архієреїв, духовенство Лаври та гості обителі у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про життя і подвиги преподобного Антонія Печерського.

Архіпастир нагадав про життя преподобного Антонія Печерського, засновника чернецтва на Русі й зазначив, що кожен християнин, коли чує про подвиги святих, прагне хоча б частково бути схожим на них.

«Преподобний Антоній був монахом. Монахами стають небагато. Це такі обрані Богом люди, яких Він прикликає на особливі подвиги: боротьби з собою, терпіння, молитви, смирення, прощення, покаяння. Не всі люди отримують від Бога таке покликання. Але кожен – і монах, і немонах, має перед собою Божественний закон», – зазначив Блаженніший владика.

За його словом, ці закони навчають підпорядковувати свою волю волі Божій.

«Як сіль зберігає продукти від псування, так і благочестя береже наше життя. Воно проявляється в першу чергу в чернецтві, а також в житті тих людей, які намагаються жити благочестиво. Такі люди є сіллю, яка вберігає людське суспільство від невпинного псування», – сказав Його Блаженство.

На сугубій єктенії піднесли прохання про мир на українській землі і позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій висвятив на диякона Євгенія Тимченка, клірика храму на честь Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього у м. Боярка.

Після Літургії священнослужителі на чолі з Предстоятелем звершили молебень до преподобного Антонія.

Після відпусту виголосили многоліття іменинникам. Блаженніший владика привітав з днем небесного покровителя митрополитів Бориспільського і Броварського Антонія і Макарівського Антонія та духівника Лаври архімандрита Антонія, а усіх вірян з престольним святом Києво-Печерської обителі.