Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХАРКІВ. При духовній семінарії відкрили виставку робіт випускників та викладачів іконописної школи


9 червня з благословення ректора Харківської духовної семінарії митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія у Духовно-просвітницькому центрі “ФОМА” відбулося урочисте відкриття виставки робіт випускників та викладачів іконописної школи при Харківській духовній семінарії.

Виставка отримала назву “Народження Ікони”, оскільки розповідає про етапи становлення майстерності іконописця, що відображено у композиції робіт викладачів та учнів Іконописної школи.

Відкриття виставки очолив завідуючий Церковно-історичного музею та викладач ХДС протодиякон Максим Талалай. З вітальними словами виступили перший проректор ХДС протоієрей Валентин Ковальчук, завідувач іконописної школи протоієрей Михайло Пилипчук та викладачі іконописної школи Чурилова Наталія Митрофанівна та Мороз Наталія Геннадіївна, які представили відвідувачам виставки історичний екскурс та сучасний стан розвитку іконописного мистецтва в Харківської духовній семінарії.

Було підкреслено, що праці майстрів нашої іконописної школи прикрашають храми та монастирі як у межах нашої країни так і за кордоном.

Мета виставки – познайомити глядачів із роботами церковного мистецтва викладачів та студентів іконописної школи за весь період її існування, а також показати зразки іконописної майстерності, що відображені в канонічній традиції.

На експозиції представлені книжкові мініатюри, мініатюрні скульптури, різні ікони, ікона Іоанна Богослова с житієм; ікони викладачів з іконописної майстерні “Дванадцять зодчих”, дипломні роботи випускників, святковий ряд іконостасу Кирило-Білоезерської традиції, а також роботи викладача іконописної школи, відомого художника нашого міста Радіонова Сергія Григоровича.

Експозицію іконописних робіт супроводжували фотоматеріали поетапної історії написання кожного з представлених експонатів, що показує шлях студента Іконописної школи, який проходить від початкових робіт до диплому.

В завершення урочистого акту квартет з хору Харківської духовної семінарії виконав духовні піснеспіви у візантійській традиції.

Виставка робіт випускників та викладачів іконописної школи при Харківській духовній семінарії буде проходити у Духовно-просвітницькому центрі “ФОМА” до 1 липня 2024 року. У будні дні виставка буде відкрита: щопонеділка та щосереди з 10:00 до 16:00; щочетверга з 12:00 до 17:00.