Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Июнь, 2024

КИЇВ. Представники Рівненської єпархії привітали Блаженнійшого митрополита Онуфрія з 10-річчям предстоятельського служіння


Архієпископ Рівненський та Острозький Пимен, духовенство, чернецтво та миряни привітали Блаженійшого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, Предстоятеля Української Православної Церкви з днем ангела та 10-ою річницею предстоятельського служіння.

Представники Рівненської єпархії привітали Предстоятеля напередоні його дня ангела та ювілею. Побажали архіпастирю благодаті Божої, яка б освячувала та благословляла кожен прожитий день, укріпляючи у несенні нелегкого хреста предстоятельського служіння. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель звершив богослужіння з нагоди Дня Святої Трійці у Києво-Печерській Лаврі


23 червня, у День Святої Трійці, свято П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію та урочисту вечірню у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Святкове богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Бородянський Марк, єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство Лаври та гості у священному сані.

У слові проповіді після читання Святого Євангелія Блаженніший владика нагадав вірянам вчення Церкви про Святу Трійцю — одкровення Бога про Себе. Подробней…

ПОЧАЇВ. У духовній семінарії відбулися урочистості з нагоди випуску студентів


20 червня в Почаївській духовній семінарії відбувся ХХХІ випуск студентів 4 класу.

Божественну літургію у Троїцькому соборі монастиря очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій у співслужінні ректора ПДС архієпископа Шумського Іова, священнослужителів єпархії та братії обителі.

За богослужінням співав студентський хор духовної школи.

Після Літургії відбулось урочисте вручення дипломів випускникам Почаївської духовної семінарії.

Цього року дипломи отримали 31 випускник денної форми навчання та 18 студентів заочної.

РІВНЕ. Відбувся ІІ-й зʼїзд православної молоді


Упродовж 17-19 червня на Соколиних горах, що на Березнівщині, проходив ІІ-й з’їзд православної молоді сіл Балашівка, Великі Межирічі та Лінчин.

Духовенство Рівненської і Сарненської єпархій уже традиційно разом проводять такі зустрічі для юнаків та дівчат з різних куточків Рівненщини. Організували поїздку протоієрей Георгій Сухий (Рівненська єпархія), протоієрей Роман Поліщук та протоієрей Костянтин ЛЯХОВИЧ (Сарненська єпархія).

Захід, який зібрав понад тридцять молодих людей, розпочався з молебню перед початком доброї справи. Подробней…

ВАТИКАН. Українська делегація передала Папі Франциску І списки військовополонених


Як повідомляє сайт «Vatican News», у загальній аудієнції, яка в середу, 19 червня 2024 р., відбувалася на площі Святого Петра у Ватикані, взяла участь делегація родичів військовополонених захисників Маріуполя. Вони вручили Папі списки, фото, дитячі малюнки, а також картину, що зображає молитву матерів і дружин за синів і чоловіків, які перебувають у полоні. Жінки також подарували Святішому Отцеві медаль, викарбувану з гільзи.

В зустрічі брав участь архиєпископ Мечислав Мокшицький, Львівський митрополит РКЦ в Україні. Після загальної аудієнції він поділився деякими думками редакцією часопису: Подробней…

РІВНЕ. Духовенство и миряни єпархії ділиться своєю кровʼю


Вісім років поспіль віряни та священники Рівненської єпархії УПЦ є незмінними донорами крові. Щоквартала соціальний відділ єпархії організовує велику кількість бажаючих здати кров, щоб врятувати ближнього. Рівненсько єпархія у день донора крові дякує усім, хто стає донором і тим самим, рятує життя воїнів, дітей, людей різного віку.

У 2015 році вперше з благословіння правлячого архієрея новостворений соціальний відділ Рівненської єпархії організував двадцять людей: мирян та священників, щоб здати кров на потреби дитячої онкогематології. Подробней…

ЧЕКАССЫ. Не согласился на обмен: СБУ провела очередной обыск у митрополита Феодосия


Черкасский архиерей предполагает, что это может быть давление на него с целью заставить пойти на обмен в качестве «военнопленного врага».

19 июня 2024 года сотрудники Службы безопасности Украины Черкасс провели очередной обыск в доме, где проживает митрополит Черкасский и Каневский Феодосий. Как сообщил владыка в своем Телеграмм-канале, формальным основанием для уже четвертого обыска у него стало уголовное дело, возбужденное за проповедь для одной из гонимых общин Черкащины, однако реальная причина, по его предположению, может быть в другом.

«Дело в том, что на прошлой неделе ко мне несколько раз подходили сотрудники СБУ с предложением уехать из страны. Обменяться в качестве «военнопленного врага». Именно такая формулировка: «военнопленный враг»», – рассказал митрополит. Подробней…

КИЇВ. До уваги вступників! Правила прийому в Київську духовну академію і семінарію

З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, з 24 червня по 2 серпня 2024 року в Київських духовних школах триватиме прийом документів для вступу на денне і заочне відділення КДАіС.

Під час засідання підсумкової Вченої ради були встановлені дати проведення вступної кампанії до Київської духовної академії і семінарії, яка проходитиме з 6 по 9 серпня 2024 року. Подробней…

КИЇВ. Хмельницька єпархія привітала Блаженнішого Митрополита Онуфрія з 10-річчям інтронізації та 80-річчям від дня народження


18 червня архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, духовенство та віряни Хмельницької єпархії привітали Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з прийдешнім днем Ангела, 10-річчям інтронізації на престолі Київських Митрополитів та 80-річчям у резиденції Предстоятеля УПЦ, у Пантелеімонівському жіночому монастирі у Феофанії.

Від імені духовенства та вірян Хмельницької єпархії Першосвятителя привітав архієпископ Віктор та підніс йому в дар ікону Покрова Пресвятої Богородиці, написану іконописцями у м. Хмельницькому, намальовану місцевим художником картину із зображенням Миколаївського собору Хмельницького. Подробней…

ВИННИЦА. Суд оставил в силе приговор митрополиту Ионафану: 5 лет с конфискацией


18 июня Винницкий апелляционный суд оставил в силе приговор суда первой инстанции, согласно которому управляющему Тульчинской епархией митрополиту Ионафану присудили пять лет лишения свободы с конфискацией имущества, сообщает Вінниця.info.

Иерарха УПЦ признали виновным в оправдании, признании правомерной, отрицании вооруженной агрессии Российской Федерации против Украины, глорификации ее участников.

Приговор Винницкого городского суда от 07.08.2023 года, которым признан виновным Елецких Анатолий Иванович в совершении преступлений, предусмотренных ч. 2 ст.161, ч.3, ст. 436 прим. 2, ч. 3 ст. 15, ч 2. ст. 109, ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 110 УК, оставить без изменений.

Постановление апелляционного суда вступает в законную силу с момента его провозглашения и может быть обжаловано в Кассационный уголовный суд в составе Верховного суда Украины в течение 3 месяцев со дня его провозглашения. Подробней…

ВОЛОДИМИР. Жителі села Світязь захистили право Петропавлівського монастиря жити за своїм статутом

16 червня у Будинку культури села Світязь відбулися збори територіальної громади місцевого старостинського округу. В оголошенні, що його розповсюдили на Інтернет-ресурсах, було вказано про «збори релігійної громади, з приводу переходу до ПЦУ».

Як виявилося, організатори заходу вирішили, всупереч законодавства України, скористатися людським ресурсом старостинського округу, аби перевести релігійну громаду Петропавлівського чоловічого монастиря Української Православної Церкви до ПЦУ.

Для того, аби взяти участь у вирішенні долі місцевої православної чернечої обителі, достатньо було мати паспорт з місцевою пропискою. Подробней…

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій дав випускникам настанови як розпочинати пастирське служіння

Господь прийшов на землю в смиренні і спас весь світ. Коли священник приходить в смиренні до своєї пастви, то він теж допомагає віруючим бути чадами спасіння. Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своєму слові до випускників Київських духовних шкіл.

Як зауважив Блаженніший владика, навчальний рік, що минув, був непростим, адже ми живемо в часі, коли проти нашої Батьківщини веде війну Росія, через що багато скорбот прийшло на нашу землю, у тому числі і в духовні школи.

«Я хочу сьогодні подякувати Богу за те, що Господь подарував нам всім таку благодать, що ми змогли все витримати, не загубити свого людського достоїнства в цих випробуваннях, і що в духовній школі продовжилося виховання пастирів, служителів вівтаря Господнього для майбутнього нашої Церкви», — сказав Архіпастир. Подробней…

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Архієпископ Віктор освятив престол у 200-літньому храмі


13 червня, в день свята Вознесіння Господнього, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор звершив освячення оновленого престолу та святкову Божественну Літургію у Свято-Михайлівському храмі села Карачіївці Хмельницького району (Віньковецького благочиння).
Святкове богослужіння було приурочено до 200-річчя храму, яке виповнюється цьогоріч.
Його Високопреосвященству співслужили: секретар єпархії протоієрей Олександр Подробней…

ОДЕСА. Вікарій єпархії освятив храм на честь преподобного Агапіта Печерського


14 червня з благословення Високопреосвященнішого Агафангела, Митрополита Одеського та Ізмаїльського архієпископ Южненський Діодор, вікарій Одеської єпархії звершив чин великого освячення храму на честь преподобного Агапіта Києво-Печерського чудотворця, що на території Одеської обласної лікарні та Божественну літургію в новоосвяченому храмі у співслужінні настоятеля храму протоієрея Іоанна Козлова та міського духовенства.

РІВНЕ. У Торговицях архієпископ Пимен освятив новозбудований храм


Архієпископ Пимен освятив новий храм у селі Торговиця, який збудувала релігійна громада УПЦ після того, як прихильники ПЦУ відібрали їхню церкву. Про це повідомляє пресслужба Рівненської єпархії УПЦ.

13 червня, у день Вознесіння Господнього, архієпископ Рівненський та Острозький Пимен очолив святкове богослужіння та освячення новозбудованої церкви у селі Торговиця Млинівського благочиння. Ієрарху співслужили благочинний Млинівського благочиння протоієрей Василь Іванейко, духовенство Рівненської та Волинської єпархій.

Примітно, що піснеспівами богослужіння супроводжував хор священників Рівненської та Волинської єпархій. Співав також і місцевий приходський хор. Подробней…

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив урочистості з нагоди випуску у КДАіС


16 червня, у Неділю сьому після Пасхи, святих отців Першого Вселенського Собору, у Київській духовній академії і семінарії відбулись урочистості з нагоди завершення 2023/2024 навчального року. Випуск у духовних школах очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Передусім Предстоятель звершив Божественну літургію у храмі в ім’я преподобного Іоанна Дамаскіна. Академічний храм та інша інфраструктура духовної школи зараз знаходиться на території Покровського Голосіївського монастиря у Києві.

Предстоятелю співслужили: голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, намісник Голосіївського монастиря архієпископ Ворзельський Ісаакій, ректор КДАіС архієпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи КДАіС єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив святкове богослужіння з нагоди престольного свята Вознесенського храму на Деміївці


13 червня, у день свята Вознесіння Господнього, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Вознесенському храмі в районі Деміївка міста.

Його Блаженству співслужили вікарії Київської Митрополії архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, а також духовенство храму та гості у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів пастві про суть сьогоднішнього свята, а також нагадав вірним про великий поклик усіх християн — свідчити про Господа всьому світу. Подробней…

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. У Княжицькому монастирі відспівали воїна ЗСУ


12 червня в Спасо-Преображенському монастирі в селі Княжичі Броварського району Київської області звершено відспівування захисника та героя України полеглого воїна Димицького Михайла Михайловича. Про це повідомили на сторінці у Фейсбук обителі.

Сержант, бойовий медик механізованого взводу механізованої роти механізованого батальйону Михайло Димицький, 1987 року народження, загинув під час виконання бойового завдання в районі н. п. Старомайорське Волноваського району Донецької області. Подробней…

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Вікарій Київської митрополії освятив храм в місті Білозерськ на Донеччині


6 червня архієпископ Добропільський Спиридон, вікарій Київської митрополії звершив велике освячення храму на честь Казанської ікони Божої Матері міста Білозерськ у Покровському районі Донецької області. Про це повідомляє Покровське вікаріатство.

Після освячення владика очолив Божественну літургію. Владиці співслужили всі благочинні вікаріатства, благочинний Олександрівського округу Краматорського вікаріатства протоієрей Роман Чепель, а також духовенство Покровського вікаріатства. Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Возле суда иерарх УПЦ обратился с экстренным обращением в ООН


Митрополит Феодосий обратил внимание международной общественности на провокации касательно него и верующих УПЦ в Черкасской епархии.

11 июня 2024 года митрополит Черкасский и Каневский Феодосий заявил о готовящейся провокации в отношении кафедрального собора епархии УПЦ. Он обратился ко всем людям доброй воли во всем мире с экстренным сообщением касательно этой ситуации, а также бесчинств возле здания суда так называемых активистов. Видео обращения опубликовала пресс-служба Черкасской епархии.

«Прошу это обращение принять как официальное и в Совет по правам человека при ООН, и в другие организации правозащитные зарубежные и украинские, а также в правоохранительные органы Украины, в СБУ, в прокуратуру Черкасской области, – сказал владыка. – Сейчас, в эти минуты, когда у меня назначено заседание суда на 11 утра в Сосновском суде г. Черкассы, на это же время назначено фиктивное собрание приходской общины якобы кафедрального собора, людей, которые к нему не имеют никакого отношения. Это фиктивное собрание, которое будет проходить без настоятеля, то есть без меня, без реальных прихожан, часть которых находится здесь, организовано неизвестно кем в светском здании, в доме культуры. Никакой юридической силы это собрание иметь не будет». Подробней…

Предыдущая страница...