Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В УПЦ помолилися за упокоєння жертв трагедії на Чорнобильській АЕС


26 квітня, у 38-му річницю трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, в єпархіях Української Православної Церкви були звершені заупокійні богослужіння за жертвами катастрофи.
У місті Олександрія митрополит Олександрійський і Світловодський Боголєп у співслужінні духовенства єпархії очолив заупокійну літію біля памʼятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи.

Після літії рідним загиблих ліквідаторів були роздані продуктові набори.

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у день поминання жертв Чорнобильської катастрофи звершив богослужіння в домовому храмі.

Під час Літургії Передосвячених Дарів підносилися заупокійні молитви за загиблих воїнів, а також жертв техногенної катастрофи на ЧАЕС у 1986 році.

В Усікновенському храмі міста Харків у роковини Чорнобильської трагедії Літургію Передосвячених Дарів очолив митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій.

За Літургією була виголошена заупокійна єктенія, на якій були піднесені особливі прохання за жертв катастрофи.

У нижньому храмі Свято-Духівського кафедрального собору міста Херсон після Літургії Передосвячених Дарів заупокійне богослужіння за жертвами Чорнобильської катастрофи очолив митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн.

Архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор звершив заупокійну літію за жертвами Чорнобильської катастрофи після Літургії Передосвячених Дарів у Свято-Троїцькому храмі Преображенського жіночого монастиря села Головчинці.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархії протоієрей Олександр Рибчинський, благочинний храмів Летичівського округу протоієрей Дмитро Стецько та духовенство благочиння.

У Київській духовній академії, в Академічному храмі в ім’я прп. Іоанна Дамаскіна Покровського чоловічого монастиря у Голосієві, було звершено Літургію Передосвячених Дарів, під час якої піднесли особливі заупокійні молитви за ліквідаторів, жертв та всіх померлих внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС в 1986 році.

Богослужіння звершив викладач ієромонах Герман (Ковач) у співслужінні викладачів та студентів у священному сані.

За богослужінням також молились викладачі, студенти та вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни Академічного храму та паломники обителі.

З благословення митрополита Черкаського і Канівського Феодосія клірики Михайлівського кафедрального собору Черкаської єпархії за Літургією піднесли молитви за упокій душ постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Потім було звершено заупокійне богослужіння біля пам’ятного знака жертвам Чорнобильської трагедії, встановленого в парку навпроти кафедрального собору. Богослужіння очолив секретар Черкаської єпархії протоієрей Василій Вознюк у співслужінні благочинного Черкаського округу протоієрея Сергія Чумака та духовенства собору.

Далі у знак вшанування пам’яті Героїв-ліквідаторів ЧАЕС священнослужителі поклали квіти до пам’ятника.

Також заупокійне богослужіння за жертвами Чорнобильської катастрофи було звершене у домовому храмі в ім’я священномученика Іринея Ліонського при Дніпропетровському єпархіальному управлінні.

Богослужіння очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у співслужінні духовенства єпархії.