Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. ВЗЦЗ УПЦ опублікував заяву католицьких богословів з Німеччини на підтримку протоієрея Миколая Данилевича


24 квітня професори Томас Бремер та Регіна Ельснер з Богословського факультету Мюнстерського Університету (Німеччина) надіслали «Заяву на підтримку о. Миколая Данилевича з приводу його кримінального переслідування». Про це повідомляє сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Бремер та Ельснер, які досліджують християнство у Східній Європі, знайомі з отцем Миколаєм протягом багатьох років завдяки спільній роботі з європейськими партнерами з питань мирного релігійного співіснування в Україні.

Вони ретельно дослідили публікації священника в соціальних мережах, які привернули увагу СБУ, і не знайшли в них жодних підстав для звинувачень у дискримінації, легітимації російської агресії чи релігійної мови ненависті.

На їхню думку, тексти о. Миколая лише підкреслюють потребу в об’єднанні зусиль для захисту країни від агресора та запобігання розколу в українському суспільстві.

«Він критикує захоплення парафій УПЦ, які дійсно неодноразово траплялися з початку повномасштабного вторгнення Росії і які ставлять під загрозу необхідну консолідацію українського суспільства», – йдеться у заяві.

Богослови наголошують, що не знайшли в його текстах жодних закликів до насильства, ненависті, приниження гідності чи порушення чиїхось особистих прав.

Вони також зазначають, що протоієрей Миколай брав участь у зустрічі з делегацією Конференції європейських церков (КЄЦ), яка приїжджала до України, щоб дізнатися про становище релігійних громад в умовах війни. Священнослужитель звернув увагу на проблемний проект закону № 8371, який планує заборону УПЦ і який був розкритикований міжнародними організаціями та експертами. Окрім того, за інформацією німецьких науковців, він був одним із співавторів спільної заяви КЄЦ та Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, яка закликає до справедливого миру в Україні, засуджує російську агресію та закликає до солідарності з українським народом.

Професори Бремер та Ельснер нагадали, що отець Миколай опікується українськими православними біженцями в Західній Європі та бере участь у створенні парафій УПЦ в європейських країнах, які, за їхніми словами, є «важливим духовним та гуманітарним якорем для багатьох біженців». Вони не становлять жодної загрози для безпеки України чи Європи, а навпаки, збагачують релігійний ландшафт Європи та є важливими учасниками мобілізації німецького суспільства для підтримки України духовним, гуманітарним, економічним та військовим шляхом.

Католицькі богослови Німеччини стверджують, що звинувачення СБУ не мають жодних підстав, а дії проти о. Миколая дискредитують українські інтереси за кордоном.

«На противагу цьому, на жаль, публічна стигматизація УПЦ українськими політичними діячами як «російського агента», проілюстрована такими діями, які наразі вчиняла СБУ, дискредитує українські інтереси за кордоном і шкодить зусиллям зі зміцнення міжнародної солідарності», – йдеться у заяві.