Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Суд призначив ієродиякону Павлу заставу у розмірі 121 тисячі гривні за захист Києво-Печерської Лаври

13 лютого Солом’янський районний суд Києва призначив заставу у розмірі 121 тис. гривень ченцю Києво-Печерської Лаври ієродиякону Павлу (Музичуку). Про це повідомив адвокат Лаври протоієрей Микита Чекман.

Співробітники Служби безпеки України провели обшук у келії монаха 9 лютого, після чого його забрали на допит. Згодом СБУ звинуватила монаха в організації “провокацій” у Лаврі навесні 2023 року на користь РФ (імовірно, йдеться про молитовні стояння віруючих біля Лаври), а також в начебто виправданні російської агресії. Отцю Павлу вручили повідомлення про підозру, зміст якого, за словами адвоката, «є досить сумнівним, а всі обставини мають підлягати ретельному дослідженню та перевірці в судовому порядку», водночас отець Павел є «активним учасником захисту прав монастиря та являється одним з учасників судових процесів проти незаконного позбавлення права користування храмами Києво-Печерської лаври та щодо виселення монахів».

Як розповів юрист після судового засідання щодо обрання запобіжного заходу ченцю, Суд встановив розмір застави у сумі 121 тис. грн. На переконання священнослужителя о. Микити Чекмана, попри те, що судді призначили значно меншу суму, аніж просила сторона обвинувачення (понад 500 тис. грн.), «вказане судове рішення також є не досить обґрунтованим». Адвокат підкреслив, що у ченця, який перебуває на утриманні монастиря, немає майна чи джерел фінансування, немає таких коштів. Дану заставу потрібно внести протягом п’яти діб.

Адвокати Центру правового захисту, які надають правову допомогу ієродиякону Павлу, за інформацією протоієрея Микити Чекмана, розглядають можливість апеляційного оскарження вказаної ухвали. Вони також просять визнати лінгвістичні експертизи неприпустимим доказом, оскільки експерти використали для дослідження російські книги.

Згодом прот. Микита повідомив про те, що ієродиякон Павло ввечері, після судового засідання, був викликаний в поліцію з метою «одягання» браслету.