Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Співробітник ВЗЦЗ та викладачі КДА зустрілися з архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі та делегацією Англіканської церкви

6 лютого відбулася зустріч представників Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з делегацією Англіканської церкви. З благословення Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія у зустрічі взяв участь співробітник відділу та професор Київської духовної академії Сергій Михайлович Бортник. Цього ж дня за ініціативи ВЗЦЗ УПЦ з представниками Англіканської церкви зустрілися викладачі Київської духовної академії. Про це повідомляє vzcz.church.ua та kdais.kiev.ua.

До складу делегації Англіканської церкви на чолі з архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі входили: канонік доктор Джеремі Морріс, радник із закордонних справ доктор Чарльз Рід, настоятель єпископальної церкви Святої Трійці у Нью-Йорку Філіп Джексон, голова відділу новин та комунікацій Церкви Англії Джон Бінгем, журналіст видання «Church Times» Франціс Марті та інші супроводжуючі особи.

На зустрічі представників ВРЦіРО з делегацією Церкви Англії С. М. Бортник зачитав виступ, у якому звернув увагу на небезпеку копіювання зразків церковно-державних відносин Росії в умовах демократичної України, адже це веде до обмеження існування окремих конфесій та навіть до можливої заборони їхнього легального функціонування.

С. М. Бортник також згадав про історичну постать архієпископа Ансельма Кентерберійського (ХІ-ХІІ століття), котрий двічі був змушений на досить тривалий період залишати Англію через тиск тогочасної державної влади, яка намагалася впливати на призначення на церковні посади. В цьому сенсі, на думку професора, і сьогодні для української влади важливо не повторювати помилки минулого та усвідомлювати, що церковні спільноти в Україні, найбільшою з яких є Українська Православна Церква, мають унікальне духовне значення та повинні користуватися автономією у внутрішньому житті. У такому випадку вони зможуть більшою мірою послужити на благо суспільства, особливо в ситуації триваючої в Україні війни.

У зустрічі представників КДА із делегацією Англіканської церкви взяли участь: учений секретар архімандрит Митрофан (Божко), професор Сергій Михайлович Бортник, завідувач кафедри богословʼя і біблеїстики архімандрит Пантелеімон (Мельник), викладачі ієромонах Нестор (Чайка), ієромонах Рафаїл (Мосунов) та завідувач канцелярії КДА ієродиякон Никодим (Шевчук).

В ході цієї зустрічі були обговорені актуальні питання, що стосуються життя Української Православної Церкви та Київської духовної академії і семінарії в умовах сучасності. Акцентувалася увага на місії Української Православної Церкви та зокрема Київських духовних шкіл в часі російської агресії, допомозі Збройним Силам України та підтримці українського суспільства.