Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Неділю 34-ту після П’ятидесятниці Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

28 січня, у Неділю 34-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За словами Предстоятеля, найперше історія про зцілення десяти прокажених навчає нас смиренню, адже коли один зцілений самарянин прийшов до Господа, щоб Йому подякувати, то Спаситель не сказав йому, що це Він його зцілив, а сказав: “Віра твоя спасла тебе” (Лк. 17, 19).

“Спаситель був Боголюдиною. І якщо Він зцілював, то це була дія Божественної природи, а як Людина Господь каже цьому чоловікові, що його віра його врятувала, тобто віра зробила того чоловіка здатним прийняти в себе дар зцілення”, — пояснив Блаженніший владика.

Далі Першосвятитель, звернувши увагу на запитання Господа про те, чому не прийшли подякувати решта зцілених (Лк. 17, 18), особливо наголосив на необхідності бути вдячним Богу за усі Його дари й благодіяння.

“Завжди є такі дари, які ми отримуємо, навіть не знаючи про це. Саме життя — це є дар Божий. І за цей дар потрібно постійно дякувати Богу. Крім того, є багато інших у нас талантів і спроможностей, якими Бог обдарував нас, і ми ними користуємося. За них ми також повинні дякувати Богу”, — підкреслив Архіпастир.

Сама ж вдячність потрібна не Богу, а нам самим, адже, як зауважив Предстоятель, вдячність робить нас здатними вміщати в себе більші Божественні дари. Та ж людина, яка не дякує Творцеві за те, що має, робить себе недостойною того, що в неї є.

Розповівши у своїй проповіді також про житія преподобних Павла Фівейського та Іоанна Кущника, пам’ять яких сьогодні вшановує Церква, Блаженніший Митрополит Онуфрій підкреслив, що у людей є різні шляхи спасіння.

“Ні один шлях людський не схожий на інший. Навіть рідні брати, близнюки, двійнята мають кожен свій шлях спасіння. Вони в чомусь схожі один на одного, але в чомусь і різняться один від одного. Тому що кожна людина є неповторним творінням. Немає людей, абсолютно схожих один на одного, і немає шляхів спасіння, які також були б повністю схожими. Кожна людина має свій шлях спасіння, і завданням людини є знайти цей свій шлях і піти ним, адже він є найзручнішим і найспасительнішим для людини. Цей шлях веде легко людину до Бога. Він веде легко людину до вічного життя на Небі у Христі Іісусі, Господі нашому”, — наголосив Архіпастир.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Виголосивши відпуст, Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав вірян з неділею, побажав Божого благословення та миру українській землі.