Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРНІГІВ. «Суд не міг погодитися з позицією Мінкульту» — заява Господарського суду області щодо ситуації з чернігівськими святинями


26 жовтня Господарський суд Чернігівської області ухвалив рішення у справі за позовом Управління Чернігівської єпархії Української Православної Церкви до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», який стосувався права користування Єлецьким монастирем. Судді закликають Мінкульт та інших осіб утриматись від оприлюднення завчасних та непідтверджених відомостей, поки не буде опубліковано повний текст ухвали. Про це повідомляє пресслужба суду.

Зазначається, що в день прийняття рішення «в новинах на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України й ЗМІ поширена інформація, що нібито суд погодився з позицією МКІП та заповідника «Чернігів Стародавній», а саме що договір про безоплатне користування комплексом споруд від 2016 року є недійсним і не вважається поновленим, а Управління Чернігівської єпархії Української Православної Церкви з 15 вересня 2021 року до тепер незаконно, без будь-якої правової підстави користується державним майном — приміщенням пам’ятки архітектури національного значення — Єлецьким монастирем».

«Господарський суд Чернігівської області закликає осіб, що її розповсюджують, утриматись від оприлюднення завчасних та непідтверджених відомостей», – йдеться у повідомленні.

Водночас представники суду Чернігівської області зауважують, що нині оприлюднено лише вступну та резолютивну частини рішення без викладення мотивів його прийняття. «Такі мотиви та оцінка спірних відносин будуть викладені лише в повному тексті рішення й у даний час нікому, крім головуючого у справі, не можуть бути відомі, учасники справи наразі про них можуть лише здогадуватись», — повідомляє пресслужба суду.

«Також суд не міг погодитись з позицією Мінкульту або Заповідника, оскільки під час розгляду справи не прийняв до розгляду доводи цих учасників через порушення ними строків подання відповідних заяв. Крім того, навіть якщо висновки суду й будуть в певній мірі співпадати з висловленою позицією цих учасників справи, з огляду на викладене вище це ще не буде свідчити, що таке рішення прийняте саме на підставі доводів цих осіб. Просимо утриматись від коментарів до складання судом повного тексту рішення», — наголошують у Господарському суді.

Нагадаємо, 5 жовтня 2023 року, коли розгляд справи Господарським судом Чернігівської області ще тривав, невідомі особи у камуфляжній формі оточили Свято-Троїцький собор, Єлецький жіночий монастир і Преображенський собор (на валах) у Чернігові та не давали можливості громадянам потрапити в ці храми для молитви і участі в богослужінні. Після прибуття поліції вдалося встановити, що їхні дії були пов’язані зі створенням умов для опечатування цих соборів і приміщень монастиря комісією Міністерства культури та інформаційної політики. У свою чергу, адвоката, який відстоював права Чернігівської єпархії УПЦ, примусово забрали до територіального центру комплектування і соціальної підтримки.