Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Неділю 21-шу після Пʼятидесятниці Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


29 жовтня, у Неділю 21-шу після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.
Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до вірян зі словом проповіді.
За словами Архіпастиря, слова Спасителя про насіння, яке впало поміж тернів і не приносить плода (Лк. 8, 7), можна віднести до багатьох із нас.

“Ми приймаємо слово Боже. І воно нас вчить, що треба робити, проте ми не поспішаємо це робити. Ми його приймаємо, погоджуємося з ним, але кажемо: сьогодні не буду ще молитися, сьогодні не піду ще в храм, піду займатися своїми справами, на полювання, ловити рибу, спортом займатимуся, або до друзів піду, або посплю…” – навів приклад Блаженніший владика.

Як зауважив Першосвятитель, на “пізніше” відкладають не лише молитву, а і піст, і інші добрі справи. І це “пізніше” настільки відкладається, що буває і так, що людина вже доходить до межі смерті, а це “пізніше” ще не настало для неї. Тому коли людина приймає у себе слово Боже, то повинна і докладати зусиль, щоб його зберегти.

“Одну неділю проспав службу – на наступну піди. Один день не помолився, не вийшло – наступного дня вставай на молитву і молися”, – пояснив Його Блаженство.

Також Предстоятель звернув особливу увагу і на слова Спасителя про насіння, яке упало на добру землю (Лк. 8, 8), тобто на добре і чисте серце.

“Для того, щоб насіння приносило плід, то людина повинна своє серце очищати від гріха та пристрастей. А гріхи є великі, є середні та, за нашими міркуваннями, є малі, хоча кожен гріх, якщо він не розкаяний, то він є дуже важкий для людини. І ми повинні ці гріхи зі свого серця виганяти покаянням і молитвою, очищати своє серце для слова Божого”, – сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Предстоятель також наголосив, що і тій людині, яка має чисте серце і приймає слово Боже, теж необхідно це слово зберігати, адже диявол намагається і таку людину збити з правильної дороги.

“Який плід людина приносить від слова Божого? Плід любові до Бога і до ближнього”, – пояснив Архіпастир і також додав, що приносити цей плід потрібно терпеливо.

“Не зразу ми можемо полюбити Бога, не зразу ми можемо полюбити один одного, але з терпінням, коли себе заставляємо і підкорюємо себе слову Божому, не лише приймаємо його як інформацію, а приймаємо для себе як керівне начало і підпорядкуємося йому, тоді ми і приносимо постійно плоди любові до Бога і до ближнього. А це ті плоди, які людина бере з собою в вічність”, – сказав Його Блаженство.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після відпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав паству зі святом та благословив усіх.