Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Коментар відносно інформації про те, що в Лаврі залишилося лише 60 монахів


У мережі інтернет розійшлися цитати з інтерв’ю, яке дав один із колишніх насельників чоловічого монастиря Києво-Печерської Лаври УПЦ щодо його бачення поточного життя обителі. На жаль, він не має вже жодного відношення до нашого монастиря і може скласти враження щодо його стану нього тільки за чутками. Зараз в обителі подвизається понад 140 братії, не рахуючи послушників.

Дійсно, останнім часом дехто з братії перейшов в інші обителі та місця служіння. Але зробили вони це з благословення священноначалія, на відміну від згаданого колишнього насельника.

Для будь-якого монастиря цей процес природний, але відмінність Печерського монастиря у даному випадку в тому, що до нього з об’єктивних причин не можуть зараз приходити нові послушники і священнослужителі. Також на факті переходу деяких ченців до інших монастирів позначився і людський фактор.

На превеликий жаль братії, вже довгий час навколо Києво-Печерського монастиря штучно розпалюється релігійна ворожнеча. Лунають заклики проти перебування ченців у своїй історичній обителі. Пов’язаний із цим шум під час богослужінь та зафіксовані утиски братії. Все це глибоко ранить ченців, які прагнуть бути віддаленими як від політичних перипетій, так і мирських турбот, лише молитися Богу про помилування себе й близьких, а також про благополуччя богохранимої України та її перемогу над супостатом.

Слава Богу, дедалі більше молодих ченців стає священнослужителями Києво-Печерської Лаври. Вони зі смиренністю переймають досвід у старшого покоління й у такий спосіб підтримують давню лаврську традицію, яка бере свій початок від преподобних отців засновників Антонія і Феодосія, що пройшла крізь цілі покоління православного старчества.

Тому твердження про те, що нібито в нашому монастирі залишилися лише літні ченці, не відповідає дійсності. Тим більше зловтіха з приводу того, що братії стає менше, не повинна бути притаманною не лише християнинові, а й будь-якому українцю, який вболіває за долю своєї Батьківщини.

Сайт монастиря