Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Юридичний відділ УПЦ відреагував на публікацію сайту СБУ щодо кримінального переслідування священнослужителів

У зв’язку з появою на офіційному сайті Служби безпеки України новини під назвою «З початку повномасштабної війни СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ (МП), які працювали на рф, продавали зброю і дитячу порнографію», а також активним розповсюдженням її у месенджерах від імені Служби безпеки України, Синодальний юридичний відділ УПЦ надав коментар щодо змісту вказаної публікації.

Українська Православна Церква (далі – УПЦ) із повагою ставиться до виконання завдань, покладених на підрозділи СБУ та їхніх працівників, що виконують свої надважкі обов’язки в умовах військової агресії стосовно нашої Держави.

Разом із тим, необхідно звернути увагу відповідальних працівників СБУ на припинення, на нашу думку, свідомої інформаційної кампанії стосовно УПЦ, її вірян та священнослужителів, яка полягає в тому, що однобоким та тривалим висвітленням виключно подій, пов’язаних із діяльністю УПЦ, працівники СБУ намагаються формувати суспільну думку серед громадян України, прихожан УПЦ та інших конфесій, пов’язану із досягненням єдиної мети – формування негативного образу УПЦ та її священнослужителів, напевно в інтересах третіх осіб, що не пов’язано із завданнями, які покладені на СБУ законодавством.

У вказаній новині, як і в інших до цього, працівники СБУ неодноразово додають до назви УПЦ приставку (МП). Таке додавання назви “московського патріархату” не тільки вводить в оману громадян України, а й свідчить про свідоме формування інформації з метою отримання очікуваного ставлення читача до неї на тлі збройної агресії рф відносно нашої держави.

Потрібно закцентувати увагу на тому, що в Україні немає жодної зареєстрованої церкви московського патріархату і бути не може; більше того, зареєстровані в Україні за діючим законодавством релігійні організації Української Православної Церкви не містять в своїх установчих документах положень щодо зв’язку із московським патріархатом та й по суті не можуть до нього відноситися.

Викладення інформації в новині на кшталт наведення назв злочинів, зокрема щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії, з приставкою «правоохоронці розслідують» за відсутності вироків у таких справах із прив’язкою до УПЦ не є простим викладенням інформації, а є способом подання інформації із відповідним емоційним забарвленням із метою виклику у читачів негативних емоцій до УПЦ, хоча реального факту доведення таких подій немає.

Також на користь твердження про наявність інформаційної компанії та свідоме формування негативної інформації свідчить маніпулювання цифрами, що викладені працівниками СБУ у вказаній новині, а саме – 68 проваджень, знов із прив’язкою до представників московського патріархату, а потім про заборону в’їзду в Україну 177 клірикам рпц, які не мають відношення до УПЦ, але викладення та спосіб подання інформації формує інше ставлення у читача. Інший приклад – «26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки». Те, що наявність повідомлення про підозру не є вироком суду, який підтвердив законність взагалі такої підозри і що набрав законної сили, авторами новини не вказується, як не вказується і те, хто саме отримав такі вироки чи підозри, але знов все йде із прив’язкою до УПЦ.

Цілком зрозумілим є те, що серед громадян України є особи, які вчинили злочини проти України та надавали допомогу чи діяли в інтересах загарбників; разом із тим, жоден із читачів не знайде інформації, в тому числі на сайті СБУ, з приводу кількості осіб працівників СБУ, поліції, прокуратури, які перейшли на сторону ворога та, відповідно, стосовно яких порушено кримінальні провадження та оголошено підозри.

Як і не висвітлюється СБУ інформація з приводу представників інших конфесій – іудеїв, католиків, мусульман, які не тільки допомагали ворогу, а взагалі наразі перереєстрували свої релігійні організації на тимчасово окупованих територіях та продовжують здійснювати свою діяльність, в тому числі на території Криму, ще з 2014 року. Скільки стосовно таких осіб порушено кримінальних проваджень, яка кількість оголошених підозр чи вироків суду, СБУ не наводить. Але загальновідомим фактом є те, що такі особи є, як і є такі провадження, які перевищують сотню.

Однобокість у висвітленні інформації виключно стосовно УПЦ із прив’язкою її до країни-агресора, а також проведення інформаційної компанії із емоційним забарвленням, спрямованим на формування суспільної думки, свідчить про свідомість дій працівників СБУ, відповідальних за висвітлення інформації, і фактично є діями, спрямованими на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Сподіваємось, що СБУ, в частині працівників, відповідальних за висвітлення інформації, припинить подальшу однобоку компанію переслідування УПЦ та буде надавати повну та всебічну інформацію з приводу своєї діяльності, в межах наданих повноважень, стосовно усіх випадків виявлення осіб-представників різних конфесій та працівників правоохоронних органів, причетних до злочинної діяльності, в тому числі в релігійному середовищі України, в умовах війни, як це задекларовано в позиції СБУ.

Сайт юридичного відділу Упц