Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Митрополит Феодосій виступив в ООН (відео)


У Рада із Прав Людини ООН під час слухання питання про доповідь Верховного Комісара ООН щодо України заслухала відеозапис звернення митрополита Черкаського та Канівського Феодосія, який у цей час перебував в судовому засіданні по справі про обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальній справі.

Зокрема, митрополит Феодосій заявив:

«Шановні учасники наради,

Як громадянин України, єпископ Української Православної Церкви, звертаю увагу дипломатів, членів Ради ООН з прав людини та міжнародних організацій на жахливу ситуацію, в якій опинилися віруючі Української Православної Церкви.

Наші віруючі страждають від насильства, сотні наших храмів захоплені, Свято-Успенська Печерська Лавра та Київська духовна академія виганяються зі своїх приміщень. Багато єпископів і віруючих Української Православної Церкви, в тому числі і я, стикаються з кримінальними звинуваченнями за свої релігійні переконання.

Наразі я перебуваю під домашнім арештом за свої канонічні переконання і публічні заяви на захист Церкви. При цьому ворожа риторика, заклики до застосування сили для захоплення храмів і навіть акти публічного насильства проти наших віруючих залишаються в Україні безкарними. Влада масово приймає рішення про відбирання у наших громад земельних ділянок, на яких зусиллями віруючих УПЦ вже побудовані храми. Більше того, український парламент планує прийняти закон про заборону Української Православної Церкви на території держави.

Переконливо прошу Вас забезпечити ефективне дотримання Україною своїх міжнародних зобов’язань у сфері релігійної свободи.»

Виступ митрополита відбувся відразу після заяви про порушення прав вірян УПЦ правозахисника, голови правозахисної організації із консультативним статусом при ЕКОСОС ООН „Public Advocacy“ Денисова О.С., який разом із низкою правозахисних організацій сприяв тому щоб міжнародні дипломати заслухали безпосередньо представника УПЦ із числа єпископату.

В ході заходів 54 сесії РПЛ ООН також відбулась комунікативна зустріч голови «Public Advocacy“ Денисова О.С. із доповідачем у РПЛ ООН з боку офісу УВКПЧ ООН – заступником Верховного Комісара ООН H.E. Nada Al-Nashif, якій був переданий звіт правозахисної організації про стан дотримання релігійних свобод в Україні щодо Української Православної Церкви, заяви до міжнародних організацій від єпархій Української Православної Церкви, Київської Духовної Академії та Семінарії, відомості про кримінальні провадження, відкриті проти єпископату УПЦ, інформацію про підготовлений для ухвалення Верховною Радою законопроект, спрямований на «заборону УПЦ». Завдяки комунікації УПЦ із ООН вдається забезпечити публічне оприлюднення фактів порушень прав вірян УПЦ та включити міжнародні процедури захисту свободи віросповідання та релігійної діяльності в Україні, яка наразі все більше обмежується.

Крім того, митрополит Черкаський та Канівський Феодосій фактом свого виступу отримав статус правозахисника ООН, що дозволяє застосовувати для його захисту ресурси цієї організації, яка має спеціальні регламенти та процедури захисту для осіб, які контактують із ООН із питань захисту прав людини.

Джерело