Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Звернення Предстоятеля до учасників щорічних зборів військового духовенства УПЦ


Ваше Високопреосвященство!

Возлюблені у Господі отці й браття!

Вітаю вас з початком роботи зборів військового духовенства Української Православної Церкви!

Насамперед, хочу подякувати усім пастирям, які в теперішній час жахливої війни звершують духовно-пастирську опіку наших вірних у Збройних Силах та інших військових формуваннях України. Нині, коли Свята Церква переживає надзвичайно важкі випробування, коли відбираються храми, паплюжаться святині, а священнослужителів переслідують, ви – наше військове духовенство – продовжуєте сміливо і невтомно нести слово Христове тим, хто має особливу потребу, тим, у кого сльози та відчай переповнюють серця, тим, хто мужньо і самовіддано звершує своє жертовне служіння.

Кожен християнин є не лише громадянином неба – Царства Небесного, куди він покликаний Господом, але й громадянином своєї земної Батьківщини, для нас з вами – України. Захист своєї Батьківщини є священним обов’язком кожного громадянина, а відтак і кожного вірянина Української Православної Церкви. Наші парафіяни воюють на фронті, допомагають в тилу, збирають допомогу для ЗСУ. Тому служіння військового духовенства сьогодні є надзвичайно важливим. Наші пастирі, втілюючи у реальність образ євангельського життя, роблять усе від них залежне, аби молитовно та матеріально допомогти обездоленим жителям зруйнованих міст і сіл Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини. Священнослужителі Української Православної Церкви опікуються пораненими воїнами у шпиталях, надаючи разом із ліками для оздоровлення тіла й ліки для спасіння душі. Велика вам шана і вдячність, всечесні отці, за те, що ви своїми справами показуєте добрий і гарний приклад справжнього пастирства, що ви невтомно служите і трудитесь заради перемоги та жаданого миру.

Закликаю вас і надалі нести свій послух старанно та неухильно, з щирою вірою та надією на милосердя і допомогу Божу, щоб ваші військові духовні чада, завдяки вашому служінню, виховували в собі терпіння, смирення, любов до ближнього та милосердя. Не забувайте також і про членів сімей полеглих та поранених героїв. Їхні серця і душі сповнені болю та страждання, які тепер потрібно нести через все життя, а душевні муки нерідко бувають важчими за фізичні. Дуже важливо, щоб поряд була людина, наставник, пастир, який підтримає, втішить словом, подарує надію.

Молимося за спочилих героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність України, аби Милосердний Господь упокоїв їх в оселях, де немає печалі, хвороб та зітхань.

Ми також просимо нашу Предстательницю перед Господом — Пресвяту Богородицю, щоб Її молитвами Спаситель послав довгоочікуваний мир нашій багатостраждальній Україні.

Прикликаю на всіх вас, учасників нинішніх зборів, Боже благословення!

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

16 жовтня 2023 р.

м. Київ