Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЗАЯВА ПРЕССЛУЖБИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ ЩОДО МІЖКОНФЕСІЙНОЇ СИТУАЦІЇ В РЕГІОН


Нещодавно очільник ПЦУ під час свого візиту до м. Хмельницького заявив, що, на його думку, «процес єднання “громад УПЦ з ПЦУ на Хмельниччині” є успішним, тому що Хмельницька єпархія є лідером з приєднання парафій до нашої Помісної Церкви». Пресслужба Хмельницької єпархії УПЦ оприлюднила коментар з цього приводу.

«Згідно із законодавством України, а саме зі статтею 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», «рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади». І такі випадки у Хмельницькій єпархії за останні роки дійсно мали місце, проте вони були поодинокими.

Водночас слід констатувати, що так зване “єднання” відбувається не на принципах добровільного волевиявлення, а шляхом рейдерських захоплень храмів УПЦ прихильниками ПЦУ. Свідченням того, що віряни УПЦ не бажають змінювати конфесійну приналежність, є порожні захоплені храми та практичне припинення активного парафіяльного життя і благодійних проєктів, якими раніше діяльно займалися віряни релігійних громад УПЦ. Взяти, до прикладу, хоча б два храми м. Хмельницького – на честь Казанської ікони Божої Матері та Свято-Георгіївський. Раніше у святкові дні там звершувалося по дві Літургії, на яких молилися за перемогу та воїнів-захисників України, причащалися Святих Христових Таїн близько півтисячі вірян, а сьогодні ці храми пустують. Раніше силами громад цих храмів щодня влаштовувалися благодійні обіди для малозабезпечених, сьогодні ж знедолені люди втратили цю можливість. А красномовним свідченням прихильності вірян до УПЦ стало святкове богослужіння 14 жовтня, у день свята Покрова Пресвятої Богородиці, яке зібрало у Свято-Миколаївському храмі м. Хмельницького понад тисячу вірян.

На думку очільника ПЦУ, “успішність” у процесі “приєднання” до ПЦУ в Хмельницькій єпархії «свідчить, що наші громадяни є відповідальними патріотами, добрими, мудрими, і відповідно ухвалюють рішення бути у своїй Українській православній церкві».

На нашу ж думку, “успішність” під час рейдерських захоплень храмів УПЦ свідчить тільки про те, що зараз в Україні у релігійній сфері, на жаль, не діють основні закони держави, які покликані забезпечувати і захищати право кожного громадянина на вільний вибір віросповідання. Сподіваємось, що це явище тимчасове, і рано чи пізно, кожному порушникові закону доведеться відповідати за свої протиправні дії.

Крім того, “успішність” захоплень храмів УПЦ свідчить не про патріотизм тих наших співгромадян, які піднімають руку на дім Божий, а про смирення та терпіння щодо кривдників тих вірян, які цю руку не хочуть зупиняти силою. Саме ті люди, котрі не мають бажання відповідати агресією на агресію, примножувати ненависть своїми дзеркальними силовими діями, ще більше розпалювати міжконфесійну ворожнечу – і є справжніми патріотами та християнами, бо в їхніх серцях всяке зло переможене любовʼю до Бога та всіх без винятку людей.

Це не означає, що ми не будемо відстоювати наші храми та святині. Навпаки, будемо. Однак робитимемо це з молитвою на устах та на основі чинного законодавства України, а не за допомогою лома і кувалди. Бо православні віряни Хмельницької єпархії є щирими патріотами своєї країни, які поважають її законодавство та люблять свою рідну українську землю», – йдеться у коментарі.

Джерело