Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Заява ВЗЦЗ УПЦ щодо недопущення участі представників УПЦ у складі ВРЦіРО на зустріч з Прем’єр-міністром України


19 жовтня відбулась зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. При цьому повноважні представники від Української Православної Церкви (УПЦ) не були допущенні до участі в цій зустрічі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Попри те, що кандидатури учасників зустрічі від УПЦ були подані від ВРЦіРО заздалегідь, їм було відмовлено Урядом України в зустрічі з Прем’єр-міністром України у складі ВРЦіРО без повідомлення причин.

УПЦ, будучи офіційно зареєстрованою та законно діючою в Україні, є також і одним зі співзасновників і діючим членом ВРЦіРО. Це перший випадок в історії України, коли повноважному члену ВРЦіРО було відмовлено взяти участь в зустрічі з Головою Уряду у складі ВРЦіРО. Відповідно до статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається. ВРЦіРО здійснює свою діяльність на засадах рівності і рівноправ’я, поважного ставлення до внутрішніх настанов і традицій усіх офіційно діючих в Україні релігійних організацій.

У зв’язку з цим слід зазначити, що такі дії Уряду України є дискримінаційними по відношенню до найбільшого релігійного об’єднання України та порушують законодавчу заборону на встановлення будь-яких переваг або обмежень серед релігійних об’єднань. Вважаємо, що перешкоди, які чиняться представникам УПЦ з боку Уряду, є неприпустимими та свідчать про дискримінаційну політику щодо Української Православної Церкви.