Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СВЯТОГІРСЬК. У Лаврі відсвяткували 15-річчя з дня канонізації преподобних отців Святогірських

24 вересня, у день пам’яті преподобних отців Святогірських, у Свято-Успенській Святогірській Лаврі молитовно вшанували пам’ять святих подвижників. В урочистостях взяли участь прочани з різних регіонів України: Рівненської, Волинської, Київської, Харківської, Донецької, Запорізької та інших областей. На жаль, не всі віряни УПЦ змогли цього разу проїхати до Лаври.

Прославлення преподобних отців, які подвизалися тут у різні історичні періоди, відбулося у 2008 році. Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви до Собору Святогірських отців було зараховано 17 святих.
У єпархії повідомляють, що 23 та 24 вересня на дорозі, що веде до Лаври через село Тетянівка, а також на трасі правоохоронні органи поставили чотири блокпости. Поліція та СБУ розвертали автобуси та інші автотранспортні засоби, не пропускаючи прочан до Лаври. Аргументували свої дії правоохоронці по-різному: одним говорили, що на території Святогірської Лаври проводяться бойові дії, іншим, що територія Лаври знаходиться в зоні можливих артобстрілів, третім про можливий ракетний удар. Хоча напередодні свята правоохоронні органи не попередили про можливі загрози для життя ані керівництво Лаври, ані мешканців м. Святогірська та с. Тетянівки.

З кількох десятків людей, яких таки пропустили до Лаври, а це були зокрема архієреї та священнослужителі, на блокпостах взяли повні особисті дані: ПІБ, паспортні дані, номер телефону, адреса електронної пошти. Окрім цього, кожного поліцейські сфотографували.

Три мікроавтобуси з Харкова безуспішно простояли на блокпості в Тетянівці 7 годин. Паломники були змушені розвернутися і поїхати на нічліг в Іоаннівський скит с. Адамівка. Туди ж під’їхав автобус із дітьми та волонтерами харківської громадської організації «Діти Милосердя».

Подробиці щодо факту недопущення паломників до Лаври наводяться на телеграм-каналі «Молодіжна спілка “ОДИГІТРІЯ”».

Паломники та волонтери не тільки не змогли проїхати до Святогірської Лаври на богослужіння, а й доставити гуманітарний вантаж, подарунки дітям біженців до свята та інші пожертвування, які везли як від себе особисто, так і від інших небайдужих громадян України, у тому числі й від матерів загиблих воїнів.

Більшість із тих, хто не зміг 23 та 24 вересня проїхати до Лаври (а це близько 200 осіб), молилися на Божественній літургії у скиту святителя Іоанна, архієпископа Шанхайського та Сан-Франциського, у с. Адамівка.

Божественну літургію в Успенському соборі Святогірської Лаври очолив митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука у співслужінні митрополита Святогірського Арсенія, архієпископа Добропільського Спиридона, архієпископа Костянтинівського Паїсія, а також лаврського духовенства та священнослужителів.

Після читання Святого Євангелія до пастви звернувся намісник Святогірської Лаври митрополит Арсеній. У своєму слові архіпастир розповів, що на цьому святому місці подвизалося безліч праведників, але імена всіх подвижників Святогірських відкриються лише в день Страшного Суду. Митрополит Арсеній говорив про славу Святогірського монастиря та народну любов богомольців до обителі Пресвятої Богородиці на Сіверському Дінці.

За Божественною літургією митрополит Арсеній звершив дияконську хіротонію Ростислава Ісаченка.
Цього дня за богослужінням молилися: настоятелька Сергіївського жіночого монастиря ігуменя Феодосія із сестрами обителі; настоятелька Покровського жіночого монастиря ігуменя Іона з сестрами обителі; сестри зруйнованого лаврського скиту ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» с. Богородичне, що нині проживають у стінах Лаври.

Святогірську обитель у ці святкові дні відвідала громада людей, які не чують, яка діє при Благовіщенському соборі м. Харкова. Супроводжував громаду паломників із порушенням слуху ієрей Сергій Веклич, який опікується нею з 2016 року. Усі богослужбові тексти, а також проповідь митрополита Арсенія та вітальні слова архієреїв були перекладені жестовою мовою. Варто зазначити, що 24 вересня міжнародний день людей, які не чують.

Після закінчення Літургії відбулася хресна хода з мощами та іконою преподобних Святогірських отців, а також з іконою Божої Матері «Ігуменії» навколо Святогірської обителі, під час якої вшанували пам’ять убитих у 2022 році святогірців заупокійною літією.

Після повернення з молитовної ходи до Успенського собору вітальні слова сказав митрополит Арсен усім, хто приїхав на урочистості до Святогірської Лаври. Владика наголосив на важливості спільної молитви для нашого народу, який зазнає сьогодні великих скорбот, і з жалем зазначив, що багато охочих не змогли потрапити до Лаври, щоб «єдиними устами і єдиним серцем» прославити Бога і преподобних отців, які у Святих Горах на Дінці просіяли. Додавши, що для молитви немає перешкод та відстаней.

Святкове богослужіння закінчилося чином Панагії та трапезою.