Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Любов врятує світ від самознищення (відео)

17 вересня, у Неділю 15-ту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Святкове богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили вікарії Київської митрополії єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

У слові проповіді після читання Святого Євангелія Блаженніший владика розповів, як виконувати найголовнішу заповідь Божу – любити Бога понад усе і своїх ближніх, як самих себе.

Предстоятель нагадав відповідь Спасителя на запитання законника: «Яка найбільша заповідь в законі?»

«”Возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм (Втор. 6,5): це перша й найбільша заповідь; друга ж подібна до неї: возлюби ближнього твого, як самого себе (Лев. 19,18); на цих двох заповідях утверджується весь закон і пророки” (Мф. 22:37-40). У цих двох законах — вся Біблія, стиснута до мінімуму», — пояснив Архіпастир.

Він підкреслив, у цих заповідях вказується, що є головним в житті людини. Водночас любов до Бога, по слову Першосвятителя, проявляється не в деклараціях, а у виконанні Його законів.

«Якщо я люблю Бога, то виконую Божественні закони… — вони встановлені для нашої користі. Не Богові потрібні ці заповіді, вони нам потрібні. Вони нас ставлять у ті рамки, де людина знаходить для себе блаженство, радість, мир. Якщо ми виходимо за ці рамки, то втрачаємо мир, блаженство, відчуття щастя, ми все це втрачаємо. Той, хто не виконує священні закони, не спроможний вмістити в собі дари Божественної любові», — сказав Митрополит Онуфрій.

Окрім того, без любові до Бога ніхто не може по-справжньому любити ближнього.

«Якщо ми будемо виконувати ці закони, то станемо свідчити Богові про те, що маємо до Нього любов. А якщо ми будемо мати до Бога любов, то матимемо справжню любов і до ближнього. Ця Божественна любов до ближнього проявляється в самопожертвуванні, коли робиш доброго і нічого не очікуєш навзаєм. Допоки така любов буде між нами, буде життя на землі, якщо ж така жертовна любов зникне — перестане існувати світ, ми самі себе знищимо. Нехай Господь допомагає нам жити у Божественній любові, щоби бути причастниками того вічного життя, яке Господь на небі приготував тим, хто любить Його», — побажав Блаженніший владика.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після відпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав вірян з неділею, побажав пастві Божого благословення та миру.