Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив засідання Вченої ради Київської духовної академії у Голосіївському монастирі


7 вересня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у засіданні Вченої ради Київської духовної академії на території Покровського Голосіївського монастиря.

Засідання перед початком нового навчального року пройшло за участі голови Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, ректора КДАіС архієпископа Білогородського Сильвестра, намісника монастиря єпископа Ворзельського Ісаакія, проректора з виховної роботи КДАіС єпископа Згурівського Амвросія, професорів та викладачів духовних шкіл.

Перед початком засідання Блаженніший владика разом з архієпископом Сильвестром та намісником Свято-Покровського чоловічого монастиря у Голосієві єпископом Ворзельським Ісаакієм оглянули територію монастиря, новий Академічний храм на честь преподобного Іоанна Дамаскина, аудиторії та інші адміністративні приміщення.

Відкриваючи захід, владика ректор звернуся до присутніх із вступним словом. «На жаль, так сталося, що нам необхідно було покинути територію Київської духовної академії, яка розташовувалась на території Києво-Печерської Лаври. Але Господь судив таким чином, що ми розпочинаємо наш навчальний рік в новому місці, теж під покровом святих, теж під покровом чернечої молитви. Крім того, відомо, що святитель Петро Могила, засновник Київської духовної академії, одночасно був і засновником цього Голосіївського скиту, що тоді належав Києво-Печерській Лаврі. Пройшло багато століть, і він став самостійним монастирем. Ми вважаємо, що молитви святителя Петра Могили і його предстательство у Престола Божого привели нас в цей святий монастир», — сказав архієпископ Сильвестр.

Ректор попросив молитов у Предстоятеля за Київські духовні школи, їхніх викладачів та студентів, що розпочинають новий навчальний рік на новому місці.

Блаженніший владика звернувся до присутніх: «Сьогодні у нас засідання Вченої ради наших Київських духовних шкіл. І так сталося, що це перше засідання у новому році проходить в іншому місці, не в Києво-Печерській Лаврі. Звичайно, це для нас смуток, тому що це велика святиня не тільки України, але усього світу, і перебування студентів на території цієї святині давало великий духовний поштовх, для того, щоб духовно звершуватись і духовно зростати. Але ми не будемо досліджувати Божественні шляхи, якими Господь веде кожного і всіх нас разом до спасіння. Ми дякуємо Богові за те, що Господь дав нам зараз. Зміна місця не змінює наші наміри і наші цілі, яких ми маємо досягати в нашому житті. А намір духовної школи в тому, щоб навчити людей розуміти і знати Бога. І я думаю, що ці наші наміри, цілі, вони будуть і тут берегтися, продовжуватись та розвиватись».

Предстоятель висловив слова вдячності наміснику монастиря єпископу Ісаакію. «Дякуємо Вам, владико, за те, що Ви так по-християнськи відгукнулися на наші сьогоднішні потреби і відкрили щиро двері свого серця і цієї обителі, для того щоб тут наші Київські духовні школи продовжували своє існування», — сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

На завершення Предстоятель привітав усіх з новим навчальним роком і закликав Боже благословення.

Архієпископ Сильвестр подякував Блаженнішому владиці за настанови, благословення і постійну турботу про Київські духовні школи і також звернувся зі словами вдячності до владики Ісаакія та подякував владиці наміснику за прийом та можливість студентам Академії і Семінарії продовжувати своє навчання в святій обителі.

Далі владика ректор повідомив про зміни у розкладі занять у прийдешньому новому навчальному році та представив нових викладачів. Потім розглянули питання внутрішнього життя та наукової діяльності КДАіС.

Зокрема, були визначені кандидатури студентів на стипендії Предстоятеля Української Православної Церкви та стипендії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана).

Вчена рада затвердила, що наступну Міжнародну науково-практичну конференцію «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи» провести 24 жовтня 2023 року і присвятити її 90-річчю з дня упокоєння ректора Київської духовної академії святителя Василія (Богдашевського), архієпископа Канівського, та 90-річчю з дня смерті видатного професора В.І. Екземплярського. Урочистий акт 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, буде присвячено також святителю Василію (Богдашевському).